I Norge vill sjuksköterskeföreningen öka antalet manliga sjuksköterskor genom att manliga studenter ska få extra poäng. De premierar redan kvinnor som söker bl.a. ingenjörsutbildningar och lantbruksstudier. Vårdförbundet har inte funderat på att ta efter. Vice ordföranden Pia Arndorff tror att man får en jämnare könsfördelning genom att locka med goda villkor som lön, utvecklingsmöjligheter och karriärvägar.
Själv är jag också mot könskvotering trots att jag anser att det behövs fler män inom vården. Jag tycker att man ska anställa människor efter kompetens. Däremot skulle man kunna införa någon slags köns- och namnavidentifiering då man söker jobb så att arbetsgivaren inte kan välja bort kvinnor och människor med utländska namn. Nu gäller ju inte det inom vården eftersom vi snart måste ta in människor direkt från gatan då det saknas så mycket folk. Men i andra branscher tror jag att avidentifieringen är ett sätt att komma ifrån fenomenet att kvinnor ratas på högre tjänster och att invandrarna aldrig får jobb.
Viss dold könskvotering finns på vissa arbetsplatser ( enligt min kompis som är chef i psykiatrin ). Det är mycket lättare att få en tjänst som man och till bättre lön... Inte alls lika höga krav för män som för kvinnor.
SvaraRaderaDet är alltid lätt att säga att det är skillnad mellan män och kvinnor, men HUR stor är skillnaden? Hur mycket lättare är det att få jobb som man? Och HUR mycket bättre lön?
Radera/Hen
Märk väl att arbetsgivaren enligt lag är tvungen att sträva efter en jämlik könsfördelning på arbetplatsen. Det innebär att om allt annat är lika ska en man alltid anställas före om det handlar om ssk jobb och handlar den om ett svetsjobb inom industrin ska kvinnor anställas före. Detta enligt svensk lag.
SvaraRaderaAntar att det är därför som det finns en del både gräsligt otrevliga och okunniga manliga sjuksköterskor, framförallt inom psykiatrin....
RaderaSäger desamma män skall inte vara sjuksköterskor..
Radera