Varje dag tar tre människor livet av sig i Sverige. Och varje månad görs det 50 000 sökningar i Google på ordet självmord. De sidor som dyker upp är sällan hjälpsidor för den som vill ta sitt liv utan snarare guider som visar hur man tar självmord. Eftersom Google är något av en topplista där sidor som länkats mest hamnar högst bland sökträffarna går det att ändra på rankningen av självmordsträffarna så att träffarna blir hjälpsidor istället för stjälpsidor.
"Jag vill förhindra självmord" är en kampanj som drivs med sökmotoroptimering där man hoppas på att många länkar från bloggare ska göra så att hjälpsidor om självmord hamnar högst upp i Googles sökmotorer. På sajten finns tips på hur bloggare kan göra för att hjälpa till och länka till hjälpsidor. Här kan ni läsa mer om dessa tips.
Som sjuksköterska har jag sett mycket av självmord. Patienter som försökt ta sitt liv, anhöriga till dem som försökt, anhöriga till dem som lyckats... Det är otroligt sorgligt med självmord. Vid vanlig död kan man ju skylla på sjukdom eller olycka. Den där cancern. Eller den där isiga vägen som ledde till krocken. Vid självmord finns det ibland inga förklaringar. Bara en massa sorg, funderingar, självanklagelser och frågor om varför. För sjukvården är många självmord resultat att en misslyckad vård eller behandling. Ett dåligt betyg för oss.
Många självmord kan förhindras eftersom vissa av dem sker på impuls. Jag vill gärna vara med och förhindra att människor tar sitt liv, därför har jag gått med i kampanjen!
Har du mycket kontakt med andra yrkesgrupper i ditt jobb? Exempelvis Arbetsterapeuter och sjukgymnaster? Vore intressant och höra hur deras vardagar ser ut på jobbet inom personalgrupper, lönefrågor, arbetssituationer, trivsel osv osv. Känns som att de på nått sätt har mycket "roligare" på jobbet, i alla fall den uppfattningen jag fått. De får mer uppskattning på nått sätt.
SvaraRaderaDock begår man självmord. Inte tar.
SvaraRadera