torsdag 6 december 2012

Vad ska man skriva avvikelse på?

Cheferna propagerar för att man ska skriva avvikelser. Tills de får för många på sitt bord... Då vänder de och börjar ifrågasätta VAD man egentligen ska skriva.

Och vad är det egentligen vi ska skriva avvikelser på?

Jag själv går ofta hem och tänker att jag borde ha skrivit vissa saker men tiden gjorde att jag inte hann.

Jag brukar skriva avvikelser på när jag inte har hunnit det som jag borde, som att dela tabletter, ta full rast eller ta kontroller på en nyopererad patient. Jag brukar vilja skriva avvikelser på konstiga ordinationer också eftersom det ger mig merarbete och kan vara patientosäkert om det är så att jag inte vet exakt vad och hur jag ska blanda/dela ett läkemedel. Överbeläggningar skriver jag på också. Och underbemanning.

Jag brukar skriva, eller vill skriva, på allt som är patientfarligt (eller skulle kunna bli patientfarligt) och det som gör att min arbetsdag inte rullar på. Och jag skriver på allt våld också. Jag tycker inte att vårdpersonal ska behöva stå ut med hot och våld. Om det blir för mycket sådant ska vi inom somatiken få samma lönepåslag/risktillägg som de inom psykiatrin har tycker jag.

Vad skriver ni avvikelser på?

15 kommentarer:

  1. Skriva en fet jävla avvikelse på hela vårdapparaten som är under all kritik..... Från menlösa chefer till slavlöner/slavarbetsvillkor och pat.säkerhet som dagligen knuffas bort mm

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Skriva en fet jävla avvikelse på hela vårdapparaten" Tack för tipset! Ska testa den nästa gång jag lackar ur...

      Radera
  2. Ok Frida. Jag har bara en fråga. Den har inte med just detta inlägg att göra utan har med hela våra yrken, förhållanden och löner att göra:

    VAD skall vi göra?

    Om det nu är så ohållbart, farligt och otacksamt som det verkar och faktiskt är... Ska vi inte se till att göra något åt det då?

    Skriv ett inlägg om det och så diskuterar vi lösningar i stället (eller också). Men jag är mer inställd på lösningar just nu. Vad säger du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan skriva ett inlägg om det! Fixar när jag får tid!

      Radera
    2. Ser fram emot det!

      Radera
  3. Man undrar om dom verkligen vill att man SKA skriva avvikelser och Lex Sara för gör man det så blir det besvärligt för cheferna..trots att dom hela tiden tjatar att man ska göra detta.
    Och gör man det får man skit för att man gjort det..och inget blir bättre trots att man påtalar fel...moment 22 helt enkelt.
    Så jag Lex Sarahar hela skiten och skärp er chefer för vill ni ha förbättring spara inte in på vården för besparing leder inte till förbättringar...så är det..cold facts..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig FLAK! Först säger de att man ska skriva och sedan blir man ifrågasatt... Verkligen moment 22. PLUS att det inte händer ett enda skit på det man skriver! Själv har jag skrivit på sådant som i mina ögon borde blivit Lex Marior men som bara passerat...

      Radera
  4. Inser att jag börjat se mycket av det som så "normalt"/vanligt att jag slutat reflektera på att det är en avvikelse. Det gör mig rädd, väckarklocka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väckarklocka när man tycker att det är normalt att "göra lite fel" eller inte få rast, eller att nya inte får introduktion så att de klarar sig ordentligt, eller att nyopererade patienter ligger en hel kväll utan att bli påtittade osv osv. För att inte prata om alla sjuka ordinationer som man "chansar" lite på.

      Radera
  5. Jag skriver mest på underbemanning och överbeläggningar för det har vi i princip varje dag på min avdelning. Skriver också på felmedicineringar. Men det är som anonym skriver här ovan, att man reagerar knappt längre på saker och ting som borde ses som avvikelse. Mycket därför att vår egen yrkesgrupp är ganska mesig om jag får säga det, 80% säger inte ifrån, så som jag ser det. Allting slätas över. Folk blir inte upprörda längre. På min avdelning är jag argbiggan som hela tiden går till chefen, startar diskussioner i fikarummet och skriver avvikelser. TRÖTT på att vara ensam!!!

    SvaraRadera
  6. PS.. jag skriver också på PVK'er som suttit för länge.

    SvaraRadera
  7. Vad jag absolut skriver mest på är felaktiga/missvisande ordinationer (främst pumpordinationer)samt PVKer som suttit för länge. Utöver det tillkommer några fall, felmedicineringar och apparatur som inte fungerat som det ska. Jag tror att jag är en av de flitigaste avvikelserapporterarna på min avdelning och skriver en hel del. Vi gör ofta saker som ligger lite i gråzonen och jag skriver mest för att det ska uppmärksammas och att vi ska diskutera om hur vi egentligen ska hantera vissa saker. Att man låter en PVK sitta i en vecka på en döende patient så att man har en infart att ta till ifall det behövs kan ibland vara helt rätt beslut, men det är ett beslut som behöver dokumenteras och utvärderas - vilket ofta saknas. /ssk på palliativ avdelning

    SvaraRadera
  8. Har funderat på samma sak, vad man skall skriva avvikelse på? Hur petnoga skall man vara?
    Har efterlyst en diskussion på arbetet om detta, så att vi till att börja med skulle börja skriva dessa avvikelser. Att var och en tar sig detta ansvar. För man "glömmer" och ju färre avvikelser man skriver, dessto högre blir tröskeln att göra dem.
    Syftet som skulle sporra är ju om det sedan skulle leda till en uppbyggande diskussion och förändringar (om än små, men ändå)till förbättring o trygghet.
    Och att det för alla skulle sitta i ryggmärgen att det inte är ett felsökande, utan ett redskap för att förbättra. Men om det inte sedan leder någon vart, så...

    SvaraRadera
  9. 1. Medicinska eller diagnostiska behandlingar som i mitt tycke är felaktiga. Ex. Ada 92 år ska vi ta blodgaser och blodprover flera gånger per dag på trots att hon är "nollad". Men hon får ju antibiotika palliativt säger läkaren och vi måste kolla hennes CRP och då hon har så mycket syrgas måste vi ju kolla blodgas? Helt vedervärdigt.

    2. När jag eller uskan inte hinner med basal omvårdnad under passet. Ex. Jag eller usk måste springa med pat till rtg, operation, ronden tar för lång tid pg a att AT och ST inte kommer överens, jag eller usk har redan tre helskötningar och inte inte hinner med en fjärde och trots vi bett om hjälp så har ingen annan på avd tid att hjälpa oss heller.

    3. Arbetsmiljön, där jag får springa och leta efter tvättkräm, desinfektion, öronproppar, nagellackborttagningsmedel tvärs över halva sjukhuset och tillbaka trots att jag rör mig mellan två korridorer och chefen samtidigt undrar varför det har ringt så länge på 2:1 och jag inte svarar. Logistiken är rent åt helvete och a la 70-tal och jag skräder inte orden när jag berättar detta. För att inte tala om hur det ser ut i läkemedelsrummet eller miljöstationen eller på patienttoaletterna som faktiskt städas 2 ggr per dag av städpersonal och 2-3 ggr ytterligare av usk eller mig.

    SvaraRadera
  10. Hejsan kan man skriva avvilkese på en personal som inte varit snäll mot en annan??

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.