fredag 16 november 2012

Vilken avdelning är lättast att jobba på?

Fick en kommentar på gårdagens inlägg där någon undrade om det verkligen är så jobbigt på alla avdelningar på ett sjukhus. Personen ville också veta om det fanns avdelningar som var mindre vårdtunga och alltså "lättare" att jobba på.

Utifrån mina erfarenheter så är det tyngre på avdelningar som vårdar äldre och multisjuka patienter jämfört med specialiserade avdelningar. Ett exempel på en tung avdelning är medicinavdelningar av olika slag. Där hamnar "ratet" som inte har någon solklar placering. Patienterna är oftast äldre och lite småsnurriga, de har svårt att gå och stå själva och har ofta milslånga medicinlistor vilket gör att man som sjuksköterska ägnar massor av tid åt att leta och dela medicin. Många av dem kommer in som causa soc, dvs ohållbar hemsituation, av sjukhuset förväntas vårdplanera och fixa kortvårdsplats i väntan på nytt boende (= lösa kommunens problem med boenden och möjlighet att ta hand om människor i hemmet). Det kan vara tungt.

Kirurg- och ortopedavdelningar är inte att leka med de heller. Även där finns det gamla och multisjuka som har ramlat och fått frakturer här och var. Eller människor som hoppat/ramlat från höga höjder eller krockat och har både fysiska och psykiska trauman. Som jag ser det är problemet på kirurgen att man måste vara en bläckfisk för att kunna jobba. Man ska lämna på operation, hämta på uppvaket, beställa, hämta och fixa blod, blanda en massa antibiotika och så har man miljarder smärtpumpar som piper och ska bytas/fyllas på. Och så kommer det ett jourfall som har jätteont och man blir fast. Eller om någon blöder eller att man misstänker en inre blödning. Då är man också fast på salen. Eller så måste man hjälpa undersköterskan med mobilisering eller förflyttning. Och att flytta en nyopererad eller någon med bäckenfraktur är inte så bara. Det tar sin lilla tid.

Sedan har vi allt mittemellan. Neurologen, kardiologen, infektion, hematologen, reumatologen, onkologen, barn och hospice. Ibland ligger de tillsammans med medicin, ibland ensamma.

Jag skulle säga att "lätta" avdelningar är de som har unga och relativt friska människor. Eller de som har en sjukdom. Vissa patienter har ju KOL, hjärtsvikt, förmaksflimmer, anemi, prostatacancer, calici och dehydrering på samma gång. Mottagningar är ju som regel lätta också. Man har en patient åt gången, slipper medicindelning, ronder, vårdplanering och en massa tjaffs om hemgång. Hej och hejdå liksom. Barn har jag ingen erfarenhet av men kompisar som jobbar på barn säger att det är lugnt. Föräldrarna sköter barnen och narkosen sätter nålar och tar prover. Vad sjuksköterskorna där gör har jag faktiskt ingen aning om. Någon bloggläsare som vet?

Jag skulle rangordna såhär där 1= lättast

1 Mottagning (EJ akuten, det är ett av sjukhusets helveten)
2 Polikliniska avdelningar
3 Uppvakningsavdelningar
4 Hospice
5 Rehab (där finns det ofta många undersköterskor och vårdtiderna är långa så man har bra koll på patienterna. Få akuta situationer)
6 Reumatolog/hematologen/onkolog/kardiolog/lunga
7 AVA, MAVA, KAVA
8 Medicin, kirurg och ortopedavdelningar

Vad tycker ni?

35 kommentarer:

  1. Du har inte ens med psykiatriska avdelningar ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbar på en akutpsykiatrisk avdelning i Oslo. Den är varierande. Ibland får vi springa hela vakten...andra gånger är det lugnare. Det går i perioder. Vi har t.ex. haft extremt stressigt hela hösten. Pasienter kan också vara somatiskt väldigt dåliga hos oss i tilägg till sin psykiska sjukdom. Vi har tidvis många pasienter med väldigt hög voldsrisk. Bara det kan vara stressande.

      Radera
  2. Elise: Har dålig koll på dem nuförtiden. Om du har bättre koll så får du gärna skriva vad du tycker att de hamnar! Du kanske till och med vill gästblogga ett inlägg om psykiatriavdelningarnas rangordning? Maila mig en text isåfall, så lägger jag upp den! Vore jätteintressant med ett sånt inlägg.

    Eller ville du bara gnälla lite?

    SvaraRadera
  3. Skulle nog lägga AVA som 8. Där samlas allt från stroke, sepsis, äldre med flera sjukdomar, intoxer, höftkedjor, hjärtinfarkter, allergier, infektioner, allt inom kirurgi, tarm urinvägar appar mm. Samt ska ronda med 14.000 olika läkare och ska kunna alla avd olika pm och förberedelser och massa anhöriga som springer runt och gnäller samt ringer hela tiden. Även akuten som gnäller och bara vill kasta upp nya pat hela tiden fast man står på akutrummet med 2 tokdåliga pat. Springa på 15 olika rtg/undersökningar med pat för transport har andra saker för sig. Ska även vara sjukgymnast, psykolog och helst ska man även åka hem till pat och städa innan de kommer hem. Kunna alla mediciner samt alla dropp hur de ska blandas och ges. Var expert på alla op som ska göras samt kunna eftervården på allt.

    SvaraRadera
  4. Stämmer ganska precist, jobbar själv på en kombinerad 6/8. Puh.

    SvaraRadera
  5. Uppvakning är inte så 'bara', där känner jag inte att det hamnat rätt i listan. Där är många multisjuka, nyopererade, halvdöda i vissa fall.. Stress med att få patienterna tillräckligt fräscha/smärtfria för att kunna dumpas på avdelning bakom stängd dörr. Mycket att vara en bläckfisk där med som du beskrev det.
    På mitt sjukhus används inte narkosen till att ta prover på barnen på barnavdelningen heller så de har kanske något mindre omvårdnad eftersom föräldrar ofta sköter det, men mycket medicinskt, vilket gör att det kan vara tungt där med.

    SvaraRadera
  6. Jätte-intressant lista för mig som student! Tack!

    SvaraRadera
  7. Rangordning är jättesvårt men akuten måste ju vara en av dom svåraste.
    Har själv jobbat på medicin..lungavd. och vi hade både katastrofdagar och semesterdagar så det är omöjligt att veta vilken avdelning som "vinner" den tävlingen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med Flak. Jobbar på lungmedicin vårdavdelning och vissa dagar är det hur lugnt som helst.

      Radera
  8. Jag har jobbat på HIA, AVA, nedre gastrokirurgi, MAVA & jobbar nu inom anestesi/uppvak. Kan säga av min erfarenhet är MAVA/AVA det tyngsta & stressigaste arbetet jag haft då det som den anonyme skriver är en slaskavdelning där ALLT kan hamna. HIA är en glassavdelning men det absolut bästa är mitt nuvarande inom anestesi & uppvak. Uppvaket är rena semestern jämfört m AVA & på narkosen sover ju alla, lugnt & skönt :).

    SvaraRadera
  9. Jag jobbar på en dialysmottagning, och man har max tre pat/ssk. Ibland bara två. Dock är 85% av klientelet multisjuka 70-80-åringar. Ofta är de inneliggande på andra avdelningar pga frakturer, sepsisar, infarkter, stroke...you name it. Men dialys ska de ha, (nästan) oavsett vilket skick de är i. Vi är bra bemannade (förutom på sommaren då vi drar ner på personal, men med befintligt patientantal) och jämfört med t.ex. en medicinavd så har vi det riktigt bra. Men jämfört med en annan typ av mottagning så är det rätt tungt.

    /Dialyssyrran
    P.S. På barn vikade jag en sommar då jag pluggade, som "usk". Jag uppfattade det som att syrrorna slet rätt hårt. Många oroliga föräldrar att ta hand om, och mycket spring fram och tillbaka till op/uva samt rondande med flera olika doktorer. Och dessutom vårdar man allt från en veckas bebisar med inflammation i naveln till intoxikerade 18-åringar. Och allt däremellan. Många saker att ha koll på och kunna mao. Däremot ingen tung omvårdnad av typen "all-hjälpare".

    SvaraRadera
  10. Jobbar på en barnavd som uska samtidigt som jag läser till läkare. Sjuksköterskorna ger väldigt mycket antibiotika, sätter dropp, pratar med/dokumenterar till soc./BUP div annat inte så somatiskt och tar hand om ett ständigt flöde av nya diabetesbarn. Tycker det verkar väldigt brett för dem, varje vecka något nytt i form av t ex ny sondpump, PEG som de inte är vana att sköta, palliativ vård av spädbarn etc. De har det lite lugnare än vad jag sett på andra avdelningar men väldigt stora krav på vad de ska ha koll på och ständigt lära sig nytt. Roligt att följa inläggen föresten.
    /Sofia

    SvaraRadera
  11. Det här var ju hur kul som helst, fortsätt.

    SvaraRadera
  12. Jag upplever att vi kanske har det mindre fysiskt tungt på barn men minst lika psykiskt tungt som över allt annars. Hos oss vårdas barn 0 - 17,99 år med allt från stukad lilltå, hjärntumör, brusten mjälte, höftsträck, anorexi, hjärtfel, intoxer av ALLA slag, multitrauman etc. Ortopeder, kirurger, medicin, ögonn, öron, gyn, psyk etc, alla med sina speciella rondande läkare. Visst har vi föräldrarna till hjälp i mångt och mycket. Men vi låter föräldrarna vara föräldrar, vilket betyder att vi utför mycket av omvårnaden, framförallt av de äldre barnen.

    Vi sätter nålarna på avdelningen, ssk tar proverna (vilket ett ett moment som minst tar 60min inkl bedövning och två personer i anspråk.). Sen är det bara att hoppas att barnet är med på noterna och att kärlen finns.

    Jag vet inte vart i rangordningen barn skulle hamna. Jag tror det handlar mycket om det är sen specialicerad avdelning (onko, med, kir osv) eller, som våran, gott och blandat (det bästa och värsta från alla världar).

    SvaraRadera
  13. Jag arbetar på en storbarnsavdelning, vilket innebär att vi har alla barn från 0-17.99 år ( ibland även upp till 22 ifall de inte är överskrivna till vuxen). Vi är som ett litet sjukhus i sjukhuset, alla barn som kräver inneliggande vård vårdas på vår avdelning. Detta ställer stora krav på all personal att hålla sig uppdaterad inom typ allt! Det kan vara stressigt med spring till op, uppvak, barn som inte vill medverka vid provtagning, eller inte vill ta medicin, föräldrar som inte orkar ta "fighten", barn som vårdas palliativt med allt vad det innebär osv osv.
    Att jobba på barn är oftast inte fysiskt tungt, vi har med andra ord inte så mkt tunga lyft tex. Men det kan vara psykiskt påfrestande och jävligt stressigtMen det är ett fantastiskt jobb och barn är otroliga ( fast de ibland har jobbiga anhöriga)

    SvaraRadera
  14. Och jag måste ju då lägga in ett litet veto om att uppis skulle vara så lätt och ledigt att jobba på :-) Tänk dig följande scen: 1 rum, 15 platser, knökfullt med: 2 kejsarsnitt, varav en börjar blöda kraftigt. 4 barn varav 1 får en laryngospasm när larynxmasken dras, 1 vaknar med panik, och 2 har ont. 1 iva-patient inklusive artärnål, 5 olika dropp gående i pumpar som larmar, och som fortfarande inte fått plats på iva. 4 kirurgiskt tömda bölder som har ont som f-n. 1 som just kommit ut från 15 timmars operation där några fingrar sytts fast. Och som grädde på moset ett par dementa patienter som ramlat och brutit lårben, men helst vill kliva upp och gå hem, och gärna en missbrukare som vrålar efter mer droger.... I röran ingår även ett par översättare, och några föräldrar som ringts ner till sina ledsna barn. Och ett par tre narkosläkare som står i korridoren och hoppar för att kunna trycka in ytteligare patienter så de kan gå vidare till nästa operation. Lugnt och skönt? Not so much :-) Men visst, ett par timmar senare är oftast det mesta utrett och rummet lugnt. Tills nästa våg kommer. Yep, så kan det se ut på uppis hos mig :-) Men det är trots allt ett av de roligaste jobb jag haft, både inom och utom vården.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Reaktionen borde nog vara tvärtom men din kommentar gjorde mig faktiskt jättetaggad att jobba på uva!! :)

      Radera
    2. Det var väl en jättebra reaktion det :-) Jag har jobbat i snart 13 år med uppis, och är fortfarande lika glad att gå till jobbet :-) Jag tycker det är roligt när det rör på sig, så det här passar mig precis.

      Radera
  15. Vilken vub passar på uppvaket? Är det iva eller anestesi? Elller kan man vara grundutbildad på vissa ställen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Umeå vet jag att man ska vara narkos eller iva (helst narkos TROR jag) för att få fast jobb. Har man jobbat i 5 år som grundutbildad kan man få ett vikariat.

      Radera
    2. Jag hade ingen vub när jag började som syrra på uppis, men däremot lång erfarenhet som uska inom iva. Nu bor och arbetar jag på Nya Zeeland, och här finns inte formell vub som i Sverige, men i alla fall hos oss vill vi helst att man har några års erfarenhet av antingen akut, iva eller uppis. Men visst tar vi in folk från avdelningar med, vi behöver en stor skill-mix, eftersom det är så många olika områden som passerar genom vårt uppis.

      Radera
    3. Hej jag har lite svårt med alla förkortningar. Vad menas med vub?
      Jag vill utbilda mig men har svårt att bestämma mig. Men är nog svårt att känna sig hundra procent säker vad man vill göra. Har funderat på sska men har inte matten som krävs och den går det inge bra med just nu. Och efter ha läst lite på den här bloggen så känns det som att uska är ett bra alternativ. Men är så himla velig. Men uppfattningen jag har är att nästan alla som valt yrket tycker att det är det bästa dom gjort.. Någon som känner igen sig?

      Radera
  16. Elise: Psyk är oftast väldigt lungt, så till vida det inte är någon stökig patient på avdelningen som man måste medicinera.

    Samma tempo som att jobba på en mottagning.

    SvaraRadera
  17. Akuten här. Stress och slitsamt, helt klart. Men även jävligt intressant.

    SvaraRadera
  18. Jag jobbar på en ÖNH.avdelning å trivs som fisken! Patienterna är i alla åldrar å de kommer in för allt mellan halsinfektion till carotisblödning.

    SvaraRadera
  19. Jag undrar hur det skulle vara att arbeta som sjuksköterska inom en anstalt..

    SvaraRadera
  20. Ett år efter senaste inlägget här, MEN vill verkligen lägga in ett inlägg eftersom mycket negativt starka känslor väcktes av inlägget från Anonym (daterat 6 december 2012) om psykiatrisk avdelning; "så till vida det inte är någon stökig patient på avdelningen som man måste medicinera". Jag tycker man ska ställa sig frågan om för vems skull/ utifrån vems behov ska man medicinera bort ett beteende? För patientens eller... är det för personalens? Den frågan kan man ställa sig för vilka omvårdnadsåtgärder man helst sätter in, särskilt inom psykiatrisk vård. Om du som skrev inlägget skulle se detta så hoppas jag att du tänkt till, och kanske har en annorlunda syn. Det här är en sak värd att reflektera över oavsett om man jobbar inom vården eller ej eftersom psykvården är i en process att stärkas och förbättras vilket behövs, även fast det finns många, många otroligt duktiga människor inom det vårdområdet.

    SvaraRadera
  21. Jag måste bara kommentera, det har inget med inlägget att göra utan snarare om din blogg generellt. Jag blir både ledsen och rent förbannad av att läsa dina inlägg. Jag vet inte vilka erfarenheter du har från olika sjukhus/avdelningar, men jag hoppas att du slutar som sjuksköterska och lämnar plats åt någon som verkligen villl och brinner för att jobba som sjuksköterska. Du är alldeles för bitter för ditt eget (och patienternas) bästa. // SSK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att vi som vill ta det lugnt har såna som älskar att stressa och "brinna" för sitt jobb. (stupid). Att vara ssk behöver inte betyda att man brinner för att arbeta häcken ur sig.

      Radera
  22. Tack, syster Frida och andra ssk-r som berättar ärligt om hur tufft ert arbete är. Sanningen ska fram och vi får hoppas att det blir förbättring någon gång!

    SvaraRadera
  23. Jobba på mottagning är inte aals lätt. Du har inte jobbet på mottagning i stockholms län. Det är så stressig.
    Syster Frida

    SvaraRadera
  24. Jobbar som ssk på mottagning i en mindre stad. Dagarna varierar kraftigt ifrån stressigt med mycket att göra och snävt bokat/överbokat till tomt i väntrummet utan en patient inom synhåll.
    Det tuffaste som jag upplever det är stämningen mellan personalen, ngt som jag saknar i ovanstående inlägg. Finns både för och nackdelar med att arbeta i en liten arbetsgrupp.
    Intressant att läsa era inlägg!!

    SvaraRadera
  25. Uppskattar dina inlägg Frida, är rent av bara nyfiken på din synvinkel av yrket. Tycker att vissa tar åt sig väldigt mycket, det här är en blogg, författaren skriver vad hon tycker och tänker. Sen måste man faktiskt inte "brinna" för yrket för att bli sjuksköterska som nu "Anonym14 februari 2014 16:34" påstår. Finns inget som säger i hela utbildningen till ssk att man måste brinna för yrket och inte vara bitter...herregud, om alla som är bittra inom vården borde "sluta och lämna plats" så lär ju många sjukhus/vårdcentraler/boenden och så vidare, stänga ner, wake up and smell the goddamn reality.

    SvaraRadera
  26. Men alltså "Anonym14 februari 2014 16:34", hur är du funtad egentligen? Att sjuksköterskeyrket både uppgift och ansvarsmässigt är mycket tungt belastat är ingen nyhet. Att brinna för sitt yrke handlar inte om att arbeta tills man går in i väggen (vilket i min mening är dumdristigt och onödigt). Det handlar ju om att utöva en så god vård som möjligt med de medel man har? Mer stress = sämre kvalitet och misstag görs som annars inte skulle ske. Ditt argument är fel och dumt uttalat. /SSK

    SvaraRadera
  27. Barn avd är mycket att göra medivinsk. Pvk sätter ssk. Psyk avd med depression är minsk att göra medicinsk men mycket att skriva och prata och lung tempo. Uppvack Kardiologen, kräver mycket specialist utbildning och erfarenhet , pat behöver ständigt uppvacket det därför man har mindre patienter som ssk. Tycker att kirurgen, urologen är roligt att jobba i början där man lär sig mycket och sedan man vill specialicera sig så jobbar man på AVA, KAVA BIVA ect.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.