onsdag 24 oktober 2012

Jobba i Norge


Hör på Rapport att allt fler sjuksköterskor väljer att jobba i Norge. En sjuksköterska i inslaget som valt att jobba på ett norskt sjukhem fick nästan dubbel så mycket lön som i Sverige. 40 000 svenska kronor i månaden.

Själv har jag aldrig jobbat i det förlovade landet men tanken har givetvis funnits där. Att jag inte har åkt beror lite på att många kompisar har kommit hem med dåliga erfarenheter av uthyrningsföretagen.  Det har varit strul med transfer till och från flygplatsen i Norge, de har haft problem med att få jobba, blivit lovade en massa pass men har fått tjata för att få jobba när de väl varit på plats. Många av dem har också klagat över att det varit jobbigt att byta avdelning- ibland sjukhus- från en dag till en annan. Även för den mest erfarna sjuksköterskan så är det ju jobbigt att ena dagen sätta sig in i ögonpatienter och nästa dag hantera kirurgpatienter. 

Men jag antar att det finns en massa plus också. Pengarna om inte annat! Och alla som jag känner som har åkt har berättat att arbetsbelastningen är långt ifrån lika jobbig som i Sverige. Bara en sån sak.

Har ni jobbat i Norge? För- och nackdelar?

15 kommentarer:

 1. Han är ju man så det spelar säkerligen in..

  SvaraRadera
 2. Jobbar som sjuksköterska direkt under kommunen i Norge och har bara positivt att säga. Har bättre lön och bättre tillägg, bättre arbetsmiljö och stortvis på stället jag är på :-)

  SvaraRadera
 3. Jag stortrivdes under min tid i Norge! :)
  Jobbade ju för uthyrningsföretag, men hade oftast längre uppdrag så jag hade aldrig några problem med att få jobba. Får fortfarande erbjudanden dagligen om uppdrag, så allt beror nog på vilket företag man åker med. Att hoppa mellan olika ställen från dag till dag är nog jobbigt, men man kan ju välja hur man vill göra.
  Tjänade bra med pengar också. Dessutom fick jag feriepengar och tillbaka på skatten iår från Norge så det kändes ännu bättre...
  Skulle det inte vart för att jag ville vara nära min familj efter min pappas stroke så skulle jag nog fortsatt. Rätt skönt att inte vara fast på samma ställe och om man inte trivdes hade man alltid "nu är det bara 1 vecka kvar..." typ..Man slipper allt det där personaltjafset som blir för man behöver bara göra det man är där för att göra: sitt jobb och göra det bra! :) Att pengarna rullar in känns ju inte heller fel.
  Pröva innan du avskriver det! Inte fel alls.
  Pojkvännen är ju norrman så i slutänden kanske det blir att jag återvänder till att jobba i Norge igen.
  Mvh
  Pia

  SvaraRadera
 4. Sluta för landstinget och börja i Norge är bland det bästa jag har gjort!

  Fyra år med bemanningsföretag, men nu är det dags att jobba direkt för ett sjukhus. Jobbar 1 vecka och är ledig 2. Inga dubbla pass inbokade, men ändå 60% av en heltid (och självklart tillkommer det extrapass).

  Bloggat om min livsstil i 3 år och kommer fortsätta med det fast på en ny blogg från 1:a November

  http://www.facebook.com/pages/Andreas-Blogg-en-bemanningssjuksk%C3%B6terskas-arbete-och-liv/93231368809

  SvaraRadera
 5. Det är ju inte så enkelt som att allt är bättre i Norge och allt är dåligt i Sverige (tyvärr, för då hade livet varit enkelt...).
  En del bemanningsföretag är dåliga, vissa av oss passar inte för att hoppa runt på ideligen nya avdelningar, ibland känner man att man tappar i kompetens i Norge, ganska mycket i det norska samhället (och infrastrukturen...) är frustrerande och gammaldags.
  Det gäller att hitta sin nisch, sitt eget sätt att jobba. Fixa och ordna och se om sitt eget hus. Avdelning, personal och patientkategori man trivs med. Chef man blir populär hos.
  Själv jobbar jag direkt för ett mindre sjukhus på en medicinavdelning, 85 % natt, och har gjort så sen examen för fem år sedan.
  Har egen lägenhet och därmed skapat mig en egen liten tillvaro - och drar av hela hyreskostnaden i deklarationen.
  Jobbar bara natt med maximala ob-tillägg, extra tillägg för att jag gör många helger, extra fast nattillägg. Slipper många tungrodda "prosedyrer" som förekommer dagtid, rond, telefoner, anhöriga etc. Bra bemanning nattetid (3 ssk på 18-25 patienter), inga blodprover på morron (det kommer lab och tar), ingen kräver att man tar vitalparametrar kvart över fem utan det gör dagen.
  Får tillrättalagt önskeschema där chefen tänjer på gränserna lite utöver vad lagen tillåter bara för att hon är glad att ha mig. Har tidigare tagit lite extrajobb på ett sjukhem men använder nu istället den lediga tiden till att gå distanskurser och vidareutbilda mig. (Och tjänar man för mycket går ändå det mesta av extrainkomsten åt i "toppskatt")
  Jobbar lite extra i Sverige istället och får i och med E101 lägre skatt i Norge.
  Som sagt, det gäller att vara smart och ordna det för sig. Den som hoppar på första bästa Swebus Express-buss till Oslo och tror att man kan skära guld med täljkniv bara genom att visa sig - blir besviken.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Tänkte höra om du har koll på hur anestesissk har det? Tänker att det inte kan vara lika stressigt då man bara har en pat. i taget. Ett tips är att söka dig till kommunen mkt bättre lön och arbetsvillkor!

  SvaraRadera
 7. Fredrica (R.N. B.Sc.)1 november 2012 08:55

  Jag blir lite bekymrad över hur förhållandevis få kommentarer det blev efter ett inlägg som det här. Kan det bero på att den här bloggen mest läses av de som "vill men inte törs". De som är missnöjda men får utlopp för sin frustration genom att gnälla men inte göra nåt åt saken!
  Det vore väl synd i så fall?!
  När det gäller ALLT om jobb i Norge rekommenderar jag den utmärkta bloggen www.sjuksköterska.nu (där jag själv också som gästbloggare skrivit ett av de allra första inläggen när bloggen var ny). Sammanfattningsvis kan man säga att den bloggen framför det budskap jag själv gett ord åt här i kommentarsfältet: åk inte med bemanningsföretag utan kör ditt eget race. Kräver lite mer planering och fix & trix, men ger oändligt mycket mer ut i slutändan.
  Visst kan det vara enkelt första gången att åka med ett bemanningsföretag, men risken är att man råkar ut för det Frida skriver om i inlägget - och sedan dömer Norge efter bemanningsföretagen.

  SvaraRadera
 8. Jag utbildade mig till ssk i Sverige 2006 och jobbade ett halvår. Sen flyttade jag med min familj, man och 2 barn till Norge och sökte jobb. Första jobbet jag fick är jag fortfarande kvar på. Jobbar på en akutpsykiatrisk avdelning i Oslo. Tänker inte flytta tillbaka till Sverige då jag trivs bra här, men måste nog vidareutbilda mig om något år. Eller hitta på något nytt för att jag vill jobba på dagtid, inte natt. Lønerna och möjligheten till att jobba extra är bra. Jag har fortfarande inte 10-års ansinitet, som ger högsta lönen på min arbetsplats, förutom specialisering då. Jag har nu 212 kr/timmen (9 års ansinitet) pluss 80 kr i kvälls/natt tilägg. 50 kr i helgtilägg. Så fort man jobbar över 37.5 timmar på en vecka ger det 100%. Och om man går dubbelt ger det första 2 timmarna 50%, sen resten 100%. Jag jobbar extra på ett annat stort sjukhus i Oslo för att dem inte alltid vill att man skall jobba övertid på mitt ordinarie jobb. Just nu jobbar jag natt i en fast anställning på 75%. Med mina extra jobb ligger jag i snitt på 20 nätter i månaden och i år blir min årslön på 700000 nok kr. (58000 kr/månad føre skatt). Det motsvarar 821000 svenska kr/år. Jag jobbar väldigt mycket- och får betalt för det...Vi är alltid bra bemannade, 4 på natten, 5 på kvällen och ca 9 på dagvakt. Større andelen av dem som jobbar på mitt jobb är sjuksköterskor/specialiserade. Bara några få anställda som är vårdbiträden samt några extravakter.

  Jag kan absolut rekommendera att komma till Norge och jobba. Men undvik bemaningsföretagen som jag vet kan vara ganska luriga och jobba istället direkt för sjukhuset, eller kommunen...

  Lycka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag skulle vilja få hjälp, råd att jobba inom psykiatri i Norge. Jag har jobbat som mentalskötare i Sverige i mer än 10 år på olika avdelningar: beroende, rättpsyk, psikos. Nu blir jag ssk i januari och Norge tilltalar mig starkt. Du kan maila till ensomvill@yahoo.se

   Radera
 9. Just det, en annan bra grej jag gillar med Norge är att i december får vi betala halv skatt på lönen. Så...i mitt tillfälle blir det alltså 13,5 % nästa månad. Alltid roligt :). Så i juni får man alltid sina semesterpengar, även om man inte tar ut semestern. Så får man en helt vanlig løn den månad man tar ut semestern...Semesterutbetalningen är på minst 10,2 % av årsinkomsten, så mitt tillfälle kommer jag i juni 2013 få en utbetalning på ca 70 000 kr. Om jag jobbar mycket extra i maj (som jag brukar göra) så får jag en stor utbetalning i juni, kanske runt 100 000 kronor :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fått det hela om bakfoten.

   Det är inte sant att man betalar halv skatt i december. Visserligen drar din arbetsgivare halv förskottskatt under december men detta kompenseras av att du betalar högre skatt alla andra månader av året.

   Det är inte heller sant att en helt vanlig arbetstagare får vanlig lön för den månaden man har semester. Låt oss säga att du tar semester hela juni - i slutet av maj/början på juni får du då ut lönen för det du jobbat i maj månad. Samtidigt får du ut semesterersättningen som är 10,2 - 12% av din totala årslön. Så det känns kanske som att man har mycket pengar. Nu kanske du är någon bankdirektör som har som bonus att du får en extra månadslön i semestern, men vanliga människor har inte det.

   Radera
 10. Jag är utbildad underskoterska med bred erfarenhet , har jobbar överallt i 13 år. Vill gärna komma och jobba i Norige.Hur jag något att se fram emot eller ? TAckasam för alla tis och svar :) Mvh Tacksam

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Va intressant att läsa andras erfarenheter.! :-). Jag undrar en sak som kanske ni verkar ha erfarenhet av. Jag jobbar i Sverige och har fast tjänst där men tänkte jobba lite extra i Norge, börjar i sommar i några veckor och sedan nån helg då och då framöver. Jag har tidigare jobbat och varit skriven i Norge i ett par år.
  Frågan är om man ska välja bemannningsföretaf eller bli anställd av sjukhuset. Min gamla arbetsgivare i Norge vill gärna att jag kommer dit men det stora kruxet är att sjukhuset inte betalar för boendet och då går det ju bara inte... och då återstår nästan vara bemaningsföretag?
  Finns det några sjukhus som betalar för boende?
  Mycket tacksam för hjälp! :-)

  SvaraRadera
 12. Jag vet inte hur de är i Norge nu, sen jag flyttade hem igen till Sverige, men de finns inga sjukhus i Norge som betalar för boende, utan du kan möjligtvis få hyra en mindre lägenhet eller ett rum av sjukhuset du arbetar på, beroende på vad för typ av anställning du har.

  SvaraRadera
 13. Hej!

  Jag vill planera lite innan jag påbörjar min ssk utbildning vt-16. Jag hörde att ssk behövs och att de kan tjäna bra i Norge, särskilt de som är specialiserade. 1) Men vilken specialisering ger mest pengar i Norge just nu? 2) Och hur ordna så att man har kvar det mesta av sin lön efter att ha betalat alla utgifter (boende, skatt, var man bor i Norge). 3) hur är det med arbetsspråket? Måste man kunna norska? Om ja, hur mkt norska ska man kunna. Än så länge har jag ganska svårt att förstå norska. Däremot har jag inga problem med svenska och engelska. 4) Jag vill eventuellt flytta och jobba som ssk i Rio, Brasilien. Hur gör jag karriärmässigt för att nå målet på kortast tid? Tack för alla praktiska tips eller info om var jag kan läsa mer om det.

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.