söndag 19 augusti 2012

Livet utanför TV

Läser om den nybyggda akutmottagningen i Danmark som tvingas byggas om. Arkitekten tänkte "öppen planlösning" vilket resulterade i att 20 patienter tvingades dela rum utan egen integritet.

Tyvärr är det här inget ovanligt. Att avdelningar och mottagningar byggs om, slås ihop eller flyttas utan att personalen får tycka till. Det görs konsekvensanalyser och facket går kanske någon skyddsrond men aldrig har då jag sett någon beslutsfattare komma till avdelningen och fråga oss som jobbar på golvet om råd. 

Är det bra att jobba i ett öppet kontorslandskap med patienter liggandes runt väggarna? Är det bra att man i detta kontorslandskap sitter så öppet att obehöriga kan läsa journaler bakom ens rygg? Att patienter och anhöriga hör alla telefonsamtal man ringer? Och att alla hör vad man pratar med sina kollegor om? Det är ju inte top secret, men ändå. Man kanske flamsar och tramsar, vilket man måste för att orka med ibland, eller frågar någon om råd eller rättar till någon som gör fel. Det är inte kul. Inte bra alls att patienter och anhöriga ska se och höra allt vad vi håller på med. För den oinvigde behöver ett öppet landskap inte skapa trygghet utan snarare rädsla. Vad håller de på med? Eller vet de inte vad de håller på med? Eller varför sitter de bara där och inte GÖR någonting?

Oftast vet personalen vad som fungerar och är bäst. Vi vet att det är olustigt att lämna jobbiga besked när andra patienter och anhöriga kan höra. Och vi lider när vi får torka bajs på den som skitit ner sig och det samtidigt är andra patienter och anhöriga i rummet. Och vi tycker inte att det är roligt att prata om undersökningar, röntgensvar och läkemedel så att andra kan höra och luska ut vad som kan vara fel på patienten. Vi vill ha diskretion. Det får man inte i en flersal eller i ett öppet landskap.


När det byggs om kan vi också säga innan hur stora toaletterna bör vara för att man ska kunna vara två personal som baxar in en rullstol eller människa med rullator. Vi kan säga hur mycket utrymme vi behöver vid varje säng för att komma åt övervakning, syrgas osv. Och vi vet att det är bättre att ha enkelsalarna och medicinrummet nära expeditionen så att vi snabbt kan komma till de sjukaste patienterna.

Beslutsfattarna bryr sig sällan om det här. De orkar inte bemöda sig med att fråga fotfolket. Ungefär som att de inte orkar se hur vi jobbar innan de bedömer hur mycket vi ska ha i lönekuvertet. Vet de egentligen vad en sjuksköterska gör? Vet era kompisar vad ni gör? Era mammor? Vet media vad vi gör? Vet egentligen någon utanför sjukhuset någonting? Nej, skulle jag säga! De tror att de vet. De har sett på Nurse Jackie, House, Cityakuten eller Grey´s anatomy och tror att det är så.

Jag skulle önska att politiker vågade sig in på sjukhuset. Att sjukhusdirektören kom förbi när man ska slå ihop och bygga nytt. Att han eller hon skulle lyssna på våra åsikter. Då behöver det inte bli fel. Som i Danmark och på alla andra akutmottagningar som byggs ut efter TV-seriernas öppna landskap. Där patienterna ligger bakom tygdraperier och sköterskorna springer med stetoskopet runt halsen och skriker "doktor, doktor, kom fort, han dör här" och så kommer doktorn, ung och snygg, med slipsen fladdrandes och räddar patienten samtidigt som han och sköterskan fattar tycke för varandra och går på dejt på kvällen. Så ser det ut i serierna. Men inte på mitt sjukhus.


13 kommentarer:

  1. Du är bara för duktig på att skriva! känner igen mycket av de du skriver. Vår högsta chef har varit på sjukhuset och gick då med en ssk. Han hade bl.a. ifrågasatt ssk varför hon tog ut en patients matbricka när hon liks skulle till pat i ett annat ärende....

    SvaraRadera
  2. Du slår hammaren på spiken. Ingen utanför eller för den delen politiker/ledning vet ett jävla dugg om vilket hästjobb vi ssk gör varje dag för detta samhälle. Skulle mer säga elefantjobb. Skulle folk veta och framförallt om alla skulle få känna på hur det är att gå en hel dag utan rast, mat eller toabesök eller få slita upp 100 kg människa utan hjälpmedel då skulle lönen vara helt annorlunda kan jag säga. Hade man inte pratat om efterfrågan eller ekonomi i världen eller pengasäck som inte räcker. Hade man fixat pengar illa kvickt. Speciellt om det varit vardag för politiker/ledning speciellt manliga sådana. De lyssnar inte av den enkla anlednigen att de skiter fullständigt i vad vi på golvet säger eller vill. Ända man lyssnar på är pengar och spara. Spara så kan jag få mer i min plånbok är det ända som gäller för politiker i landstinget. Sen att det blir patientfara eller att vårdförbundet spänner sina fjant muskler eller att fotfolket går rakt in i väggen skiter man totalt i stor del av svensson gör det samma. Tycker att folk som valt servicjobb ska skylla sig själva och leva på vatten och bröd helst. Finns ju nya hela tiden att slita ut och sen kasta bort på soptippen är så samhället tänker om oss därav den låga lön och status

    SvaraRadera
  3. En kompis frågade mig häromdan: "Men vad är det för skillnad på en sjuksköterska och en undersköterska egentligen?".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ingen i svenssons ögon tydligen. Både torkar skit, byter blöjor och slavar åt guden dr. Samt delar ut mat och klappa pat på kinden. Är den synen folk har som inget vet skulle jag tro. Och att det är läkaren som gör allt som har med värde/betydelse att göra. Bara kolla alla tv-serier som går, tror många är sanning idag på sjukhus. Där av låg status och lön som en komvux/gymnasieutb person när man är ssk med högskoleutb samt egen profession + leg.

      Radera
    2. Fast varför ska allmänheten ha koll på skillnaderna? Finns en massa yrken jag inte vet skillnaden mellan deras arbetsuppgifter, tex mellan en gymnasieingenjör och en "vanlig" ingenjör. De som beslutar om lön behöver förstås ha koll på skillnaden mellan syrror och uskor men det tror jag de har. Iofs tycker jag att allmänhetens stöd för att syrror ska ha högre löner är stort, tycker inte det är det som är problemet.

      Radera
  4. Jag tror att det är väldigt vanligt att allmänheten inte vet skillnaden på usk och ssk!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att det värsta är när folk tror sig veta vad en sjuksköterska gör. Har varit med om det flera gånger, att hypokondriker som knarkar sjukdomar på Google tror sig veta mer än en doktor och att många anser att sjuksköterskor puffar kuddar och lyfter patienter som har svårt att ta sig i och ur sängen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det förstår jag är sjukt irriterande när folk tror massa grejer och agerar utifrån det! Det var jag som skrev tidigare idag. Har bara jobbat på barn en sommar och tror att jag haft tur. Föräldrarna var otroligt tacksamma för typ allt och tyckte det var helt fantastiskt att jag hade tid att gå och öppna till lekrummet etc (jag läser till läkare men jobbade som uska). Jag berättade redan vid inskrivningssamtalet att det finns både sjuksköterskor och uskor och att det var uskorna de skulle be om hjälp med med alla smågrejer för att vi har mer tid för sådant. De flesta tyckte det var rätt spännande att förstå skillnaden.

      Radera
  6. Vilka är skillnaderna på en undersköterskas och en sjuksköterskas arbetsuppgifter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga såhär: En sjuksköterska kan och får göra alla arbetsuppgifter som en undersköterska gör. En undersköterska däremot, får inte göra alla arbetsuppgifter som sjuksköterskan har. Uppgifter som en sjuksköterska gör och som en undersköterska inte får göra är:
      - Medicindelning (inom kommunen har de delegering från sjuksköterskan och får ge brukare piller från APO-dospåsar eller dosett), medicinberedning, blodtransfusioner, sätta pvk, ta prover från cvk, sätta dropp, spola pvk:er, elkonvertera, tolka EKG/telemetri, ordinera syrgas, blododla, ge intravenösa och intramuskulära injektioner, uppdatera status i journalen, skriva epikriser, göra en första bedömning, rapportera över patienter som flyttar till andra avdelningar eller boenden, ta emot rapport från boenden/akuten/andra avdelningar. En undersköterska deltar oftast inte i ronden och kontakten med läkaren utan informationen går från läkaren till sjuksköterskan och därefter till undersköterskan. Sjuksköterskan är undersköterskans arbetsledare.

      En sjuksköterska är också legitimerad och arbetar efter Socialstyrelsen riktlinjer. Hon eller han kan ställas ansvarig för sina handlingar och kan bli av med legitimationen (dvs jobbet)om han eller hon gör något fel (tex i bedömningar eller läkemedelshantering). Undersköterska är en gymnasial utbildning. Sjuksköterska är en universitetsutbildning på tre år med C-uppsats och kandidatexamen.

      Ni andra får gärna fylla på med information! Det här vad var jag kom på nu. Hoppas att du som frågade blev klokare! Fråga gärna igen annars.

      Radera
    2. Bra skrivet syster Frida. När man ser detta samlat gör det än mer less, trött, arg och bevisen på att man som ssk har en "usklön" idag. Eller till och med mindre. Hur många andra jobb har chefen/arb.ledaren mindre eller lika eller bara några kr mer i lön. Kan ju knappast vara vanligt förekommande, skulle ju aldrig förekomma på tex på en typisk manlig arbetsplats. Vill med säga har inget emot usk eller att det är deras fel på något sätt. Men visar bara på hur snett allt är i vården idag. Där utbildning inte belönas eller prioriteras eller avlönas med helt rimliga löner. Har till och med gått så långt nu att SKL offrar patientsäkerheten framför att ge rimliga löner, det är illa. Mycket illa. Vart är vi påväg eg

      Men om du har en titel som Dr/läkare så höjs du till skyn och belönas 1000 ggr om + lite till. Vi andra är bara ett irriterande måsten som kan beh. precis hur som helst. Och vars kunskap och utb. man kan trampa på och belöna med smulor som blir över när överheten fått sitt. Sen lika bra att säga klart en läkare ska belönas, men finns andra med som sliter häcken av sig som vill dela på kakan

      Fy fan vad jag är less, till våren är det bara söka allt man kan söka i utbväg och ta sig långt bort från vårdens snåla, färglösa väggar.


      MVH
      Snart fd ssk.


      Radera
  7. Hej!
    Jag har en fråga till dig. Vet inte om du svarat på den tidigare, i så fall ber jag om ursäkt på förhand.

    Varför omskolar du dig inte? Läser en YH-utb till bygglovshandläggare, något inom IT eller vad som helst? Jobba med folk kan man ju göra på andra ställen. Och bra kollegor får man nästan överallt. Och det är ju inte så att du skulle förlora din ssk-ut. Den finns ju kvar om du skulle vilja tillbaka i framtiden. Du skriver ju ibland att det inte är någon idé att "ta fighten" för det går ändå inte.

    Hoppas på svar!

    /Läsare L

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att Frida säkert tycker om sitt arb och gärna vill stanna kvar och har väl fortf hopp, men blir bortjagad som många andra som valt detta yrke av slavregler och löner man kan skratta åt. Är ett bra yrke i grunden och skulle kunna vara det bästa yrket som finns om villkoren började bli rättvisa och mänskliga. Men de flesta villkor som finns i vården är som hårda pungsparkar eller käftsmällar. Speciellt i landstinget.

      Samt varför man inte orkar tillslut ta fight är att så fort du vill förändra eller säga din mening så möts du av en kall tyst vägg med sparkrav som ända mening i livet. Tillslut tröttnar man och vill bort för hoppet försvinner. Men samtidigt vill man vara kvar men det går inte för gör man det så blir det på bekostnad av ens hälsa, ekonomi och fritid. Med andra ord blir man en sjuk och väldigt fattig pensionär tex.

      Satt och försökte komma på vad som är positivt med att jobba som ssk på sjukhus. Mina arbetsvänner sen tog det stopp. Tror inte jag är ensam och tycka så. Men sen har jag sakt upp mig med och ska jobba där man blir uppskattad och belönad med LÖN.

      Radera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.