torsdag 15 november 2012

Privatanställda trivs bästLäser jobbhälsobarometern från 2012 som visar att anställda inom den privata vården trivs bättre på sina arbetsplatser jämfört med anställda inom kommun och landsting. De privatanställda uppgav att de hade möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter, arbetsbelastning och lön. De uppgav också att de hade ett bra samarbete med sin chef.

Jag tycker att det här säger mycket om vår vardag och vad många av oss redan vet. Som anställd av SKL har man noll och ingenting att säga till om. Varken som anställd eller som chef. Det är långt till beslutsfattning och kryllar av mellanchefer vilket gör det omöjligt att lyfta problemen på golvet. Hela apparaten påminner om en tungrodd byråkrati från någon gammal öststat.

Och så lönen. Vilket jävla skämt. Individuell lönesättning. Jo tjena. Man får en pott som ska fördelas. 200 hit, 150 dit. Möjligtvis 500 till den som varit barn- eller tjänstledig och halkat efter alldeles för mycket. Men sen är det samma för alla. Oavsett hur många ansvarsområden vi tar, oavsett hur många studenter vi handleder, hur många kurser eller uppsatser vi skriver. Oavsett hur många handlingsplaner, vårdplaner, pm och rutiner som vi försöker upprätta för att göra arbetsplatsen och vården säkrare och oavsett hur trevliga eller otrevliga vi är så spelar det ingen roll.

Nä, vi landstingsanställda kan gå till jobbet och räcka ut tungan hela dagarna. Det blir 200 spänn oavsett. Fuck SKL right back!

10 kommentarer:

 1. word om SKL!
  men kan detta verkligen gälla carema undrar man ju? har en kompis som jobbar via dem som uska och de har t.o.m dragit in att de ska få plasthandskar..och lönen är inte mkt att hylla över. iofs en helt annan yrkesgrupp men ändå inte långt ifrån oss ssk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört (och läst) liknande om privata vårdbolag som Carema...Kanske är det den högre lönen som gör att anställda där skattar att de är mer nöjda?

   Radera
 2. Inte helt oväntat... Men du kanske vet vart man trivs som sjuksköterska på landstinget? Är det på Kardiologen? Medicin? Lungan? Ortopeden? Hematologen? Ja det finns ju en hel massa olika avdelningar där ute. Såklart finns det variabler såsom ledarskap, gruppdynamik och så vidare som gör det olika för olika sjukhus men patientklientelet borde vara en stor faktor för trivsel, tänker jag fel? Var borde man jobba om man ska bli gammal i yrket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man borde inte jobba alls i vården om man tänkt bli gammal.

   Sen till alla ssk. Varför ställa upp och ta extrapass, flytta semester, ta massa extrauppgifter utan ersättning,Varför går inte alla med i inte under 24-lax, varför ställer alla upp på massa tramssaker som skl kommer med. Klart alla vill ha pengar och betala sina räkningar och dyl. Men om vi alla går samman så har inte arbetsgivaren nått val, då måste de lyssna. Idag vet arb.givaren att vi står i olika hörn och trycker, bara bråkar i fikarummet när ingen hör. Och säger vi något och vill förändra vår arbetsmiljö/vilkor,ja då är vi gnällkärringar och giriga som vill ha en rimlig lön mm. När ska detta ta slut..... JO NÄR VI ALLA ENAS OCH GÅR SAMMAN OCH SLÅSS TILLSAMMANS OCH SLUTAR HA DÅLIGT SAMVETE.

   Radera
  2. Precis Eric! Har själv lämnat landstinget efter 4 år där. Vägrar slava där för 25000 kr/mån och bli totalt sönderstressad. Jag tar inga extrapass om jag inte får full övertidsbetalning och inte massa ansvarsområden utan extra betalt. Tyvärr var många av mina gamla kollegor precis som du skriver, alldeles för snälla mot arb.giv och tog extrapass, flyttade semester etc. Varför? Säg upp er alla ssk inom landstinget så står de där utan oss tillslut!

   Radera
  3. Men jag vidhåller att de ändå borde finnas grader av helvetet? Ingen som vågar sig på att rangordna avdelningar? Jag tycker mig till exempel känna att man är nöjdare i den kirurgiska grenen än bland medicinavdelningarna. På barnavdelningarna är många ofta pinsamt nöjda.. Finns det inte fler sanningar? Eller är mina sanningar inte ens sanna`?

   Radera
 3. Patienterna är sjukare på medicinavdelningarna. Man måste vara skapligt frisk för att få genomgå en operation. När man är hopsydd och uppvaknad får man gå hem - eller flyttas till första bästa medicinavdelning om CRP stiger eller man är dehydrerad (som ju alltså är medicinska tillstånd!)

  SvaraRadera
 4. Jag är nyfiken på privata aktörer, dock känns det som att det då handlar om olika typer av privata boenden. Det kan nog vara helt ok, men privata kliniker och liknande skulle jag gärna vilja jobba på, dock hittar jag inte alls några lediga tjänster på dessa få jag väl har hittat..
  Någon som har erfarenhet av privata sektorn som vill dela med sig?

  SvaraRadera
 5. Som usk ska man inte jobba i privat vinstdriven äldreomsorg. Upphandlingar pressas gm lägre pris som kräver rationaliseringar av kostnad=personal. Lägre pers.täthet,deltid,sämre schema. Priset efter upphandlig ska DESSUTOM generera VINST. Vem betalar priset? Jo usk och även de boende. Där jag arbetade var det 2 personal på 72 lgh i 2 OLIKA hus. 4 avd.demens(4×8) 4 avd somatik(4×10). 1dagtidspass och 1 kvällspass blev ett långpass och så sparas det vips in några timmar. 1 dagpass kortas också ner 1 timme för annars blir det för många timmar el. ledig dag och DÅ RÄCKER inte huvudena till. HUVUDENA kan räcka till gm att höja tjänstgöringsgraden med fler arbetsdgr men då blir det DYRARE och då försvinner VINSTEN. Jag tkr du Frida är helt suverän och verkar vara en bra ssk. Där jag arbetade skulle man le,inte ifrågasätta,vara TACKSAM för att jobba för ett privat företag. Dessutom stolt och göra reklam för arbetsplatsen och företaget. Tyvärr kan jag inte hyckla. Man ska passa sig för falska kollegor som springer till chefen och skvallrar. Det jag sa var sanningen och den sved hos ledningen/företaget. Självklart kan jag inte göra pr reklam för ett slimmat äldreboende med sämre arbetsvillkor än kommunen. Heja dig.

  SvaraRadera
 6. Förtydligar att bemankingen med 2 personal i 2 hus var nattetid. Efter ohållbar arbetssituation höjdes bemanningen till 3. Men jag fick mig en rejäl mycket otrevlig skrapa när jag påtalade underbemanning "vad är det nu som är så jobbigt då?". Varför då ens höja bemanningen till 3 om det inte behövdes,kam man undra?

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.