lördag 9 juli 2011

Heje heja!


På Akademiska sjukhuset i Uppsala har 25 sjuksköterskor sagt upp sig från akutmottagningen i protest mot det usla lönepåslaget som Vårdförbundet kom med i år. 25 sjuksköterskor, det kallar jag POWER!

Jag önskar att jag själv och fler kollegor vågade göra samma sak. Massuppsägningar är det enda rätta och det enda som verkligen slår hårt mor arbetsgivaren. Att en eller två ensamma sjuksköterskor säger upp sig spelar ingen som helst roll, de ersätts snart med nya. Det är när flera, erfarna, sköterskor slutar på en och samma gång som sjukhusen får problem. För det är svårt att få tag på många samtidigt, särskilt mitt i terminen när inte ens de nybakade är tillgängliga. Och få chefer vill ju ha många nya i verksamheten samtidigt.

Verkligen bra gjort av systrarna i Uppsala! Deras verksamhet kommer garanterat att bli lidande och det är det som är grejen!

Heja heja, ni som vågar gå ihop och sätta ner foten! RESPEKT!

Läs mer i UNT och Dagens sjuksköterska

5 kommentarer:

 1. Skrev också om det i min blogg. Sjukt bra gjort av dem!

  SvaraRadera
 2. Riktigt härligt och ett utmärkt sätt att sätta ner foten.
  Starkt jobbat!

  SvaraRadera
 3. Arbetsgivaren i Uppsala måste fått panik men rätt åt dom för vi är underbetalda och ouppskattade.
  Bra jobbat tjejer och tänk om alla SSK skulle göra så vilket kaos....

  SvaraRadera
 4. "Jag önskar att jag själv och fler kollegor vågade göra samma sak."

  Jag vill kritisera, men jag vill inte kritisera, om du förstår vad jag menar. Men jag vill bara säga, att det är just detta som du och så många andra underbetalda inom vården känner, som är ett av de största hinder för att sskor får höjd lön.

  För det är uppenbart att det allra största problemet, nämligen arbetsgivarna och deras spel, inte kommer rubbas om inte drastiska åtgärder tas. Drastiska åtgärder, såsom massuppsägning.

  Men det är få som vågar. För vad gör vi, om vi inte får högre löner, trots våra drastiska handlingar? Då har vi ju bara förlorat. I lön och i maktkamp.

  Om fler hade vågat, säg, 25 sskor från VARENDA EN av Akkis avdelningar, vidareutbildade som icke-vidareutbildade, så hade budskapet varit ännu starkare, ännu mer drastiskt, och förmodligen gett ordentliga resultat.

  Det ska bli intressant att se vad som blir av det här. Undrar om det räcker?

  Läste en kommentar av artikeln på http://www.dagensmedicin.se/dagenssjukskoterska/nyheter/2011/07/07/sjukskoterskor-sager-upp-s/index.xml
  "Men jag tror att följande kommer att hända: Arbetsgivaren kommer att stå stenhårt fast vid de låga lönerna som man har nu, och SSK får helt enkelt gå. Dom blir givetvis "ersatta" med nyexaminerade SSK med en ingångslön på, låt oss säga,,,,,19 200:-? Sånt här rebellbeteende skulle sprida sig som en löpeld över Sverige om sjukhusen gav efter i förhandlingarna, och man skulle tappa ansikte också. Uteslutet!"

  Visst ligger det något kusligt verklighetstroget i det?

  SvaraRadera
 5. På min förra avdelning , psykiatri sa 5sskor (hela truppen) upp sig, sedan kom vi ett nytt gäng, vi kontaktade facket, hade samtal med klinik chefen och chefen som i detta fallet var problemet inget hände trotts att vi var 5st! som ALLA som hade samma observationer av vad som inte fungerade CHEFEN! Vi sa upp oss alla så nu inom loppet av 6mån har 10sskor på samma avdelningen hela ssk styrkan sagt upp sig och chefen sitter kvar. Vem och när reagerar man?
  Detta är en chef som har alkoholproblem som är vida känt och har handlingdsplaner etc. hos sin chef. Så what can i say? Tur att jag inte är där.

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.