onsdag 24 augusti 2011

Ska jag läsa till sjuksköterska?

Jag får ofta frågan här på bloggen, eller via mail. Unga tjejer som ska välja högskoleutbildning. Vad ska jag bli? Och så bläddrar de i utbildningskatalogen och tänker "jisses vad med kurser det finns, vad sjutton ska jag välja".

Så kommer sjuksköterska upp. Det är väl ett bra val?  Det finns jobb för sjuksköterskor direkt efter utbildningen. Det är en relativt kort utbildning, som dessutom innehåller mycket klinisk praktik (som är bra för den som inte vill råplugga). Det finns möjligheter till vidareutbildning. Man kan jobba utomlands. Man kan jobba på företag, inom kommun och landsting. Man kan byta jobb. Hoppa runt som en groda på sjukhusets avdelningar.

Så mailar de mig, de här tjejerna (de heter ofta Emelie eller Caroline). "Vad tycker du? Ska jag läsa till sjuksköterska?"

Alla får de samma svar. De kommer alltid att få samma svar. Det finns bara ett svar. Svaret är nej. De ska inte läsa till sjuksköterskor. Inte om jag får bestämma iallafall. Nej. Nej. Nej. Sen får de tycka att jag är en bitter gammal surig tant som borde gå i pension, byta jobb eller hålla käften. Men jag säger nej.

Det finns så mycket hederliga arbeten. Arbeten som ger vällust. Arbeten med trevliga kollegor, utvecklingsmöjligheter och fredagsfika. Arbeten där man får julklapp, bonus och kan kissa regelbundet på arbetstid. Där man kan gå hem i tid. Slipper sitta på bussen och undra vad man har glömt, om man kanske haft ihjäl någon under dagen. Arbeten där man får lön efter arbetsinsats. Där man kan vara sjuk utan att ha värsta ångesten för att arbetskamraterna blir en man kort och sliter som djur.

Ja. Listan kan göras hur lång som helst. Den som är fundersam och har lite tid över kan ju även plöja igenom min blogg. Här finns ganska mycket info om hur man blir efter alltför många år i vården. Trött. Cynisk. Rå. Bitter.

Vill ni bli såna, Emelie och Caroline? Cyniska och bittra? Nä. Jag tror inte det. Så, skit i det där med sjuksköterskeriet hörrni! Välj en annan utbildning istället.

17 kommentarer:

 1. Flashback-tvåan24 augusti 2011 18:25

  Puh, tur vi killar inte mailar då. :-)

  SvaraRadera
 2. Mycket klinisk praktik? Inte i Jönköping iaf!

  SvaraRadera
 3. Syster Christine24 augusti 2011 19:22

  Ha ha ha! Har följt bloggen ett tag utan att kommentera. Men detta är så bra så jag bara måste. Tack för alla kloka inlägg, bland annat detta. Jag är också sådär bittert ärlig när någon undrar. Har en tjej på mitt jobb som jobbat som uska i sommar och som nu, direkt efter gymnasiet skall läsa till sjuksköterska. "Jaha, varför då?" frågade jag. "Jag vill bli någonting" sa hon. Det svaret dög inte hos mig. Men iofs.... inget svar i hela världen hade dugit.

  Bra att du och jag är ärliga och kanske kan rädda en själ eller två.

  SvaraRadera
 4. Skriv ett inlägg och berätta varför du faktiskt jobbar kvar som sjuksköterska trots att du är så otroligt bitter på ditt yrke. Jag är verkligen nyfiken. Nånting måste det ju finnas som får dig att stanna, eller?

  SvaraRadera
 5. Bli inte ssk..så är det gott folk, dålig lön..dåliga förhållanden, och övertider i tid och otid och ett jädrans ansvar.
  Är du uska behåll det yrket..eller inte.. vi har kass lön, dåliga förhållanden men den enda som är possitivt med uskajobbet är att du slipper övertiden..OBS gäller ju ej tim/månadsvikare.
  Så summa sumarum.. jobba inte i vården gott folk om du inte är en sann samarit, men ska du nu envisas att utbilda dig till ssk får du skylla dig själv.
  Kom nu bara inte och säg att syster Frida inte varnade dig..
  Syster Christine verkar vara en som även hon vet var skåpet ska stå=)

  SvaraRadera
 6. Säg upp er för guds skull, det är ingen som tvingar er att arbeta kvar. Den som verkligen ska skylla sig själv är väl den som går och är bitter på sitt arbete utan att faktiskt göra någonting åt saken. Det är svårt att vara positiv i tuffa situationer, men jävligt mycket enklare att vara bitter. Alltså ingenting att vara särskilt stolt över.

  SvaraRadera
 7. Jag var en Emelie25 augusti 2011 11:07

  Jag har samma funderingar som Ida och Maria. Varför stannar ni trötta och cyniska sjuksköterskor i yrket/på arbetsplatsen? Varför byter ni inte till någonting som passar er bättre, med tider, lön och kisspaus? Jag vill också läsa ett inlägg om varför du fortfarande jobbar som SSK.

  Själv lämnade jag landstinget efter sju otroligt roliga men lite slitiga år, behöll arbetstiderna men fick både kisspauser och bättre lön (29', ovubbad). Och julklapp.

  PS. När någon frågar mig, så svarar jag att det är världens bästa bästa yrke, med enorma möjligheter över hela världen!

  SvaraRadera
 8. Om du tycker att det är så hemskt så kanske du ska överväga att byta jobb? Jag håller med dig om att det kan vara alldeles förjävligt periodvis, och kanske på vissa avdelningar mer än andra. Och lönen är skrattretande i förhållande till det ansvar och arbetsuppgifter vi har. Men att avråda någon från att plugga till syrra skulle jag aldrig göra. Vi behövs ju! Och ofta är det både roligt och givande tycker jag.
  /Dialyssyrran
  P.S. Dialys är faktiskt ganska trevligt att jobba med. Jag hinner oftast kissa när jag vill och tar i 8 fall av 10 ut mina 45 minuter lunchrast. Dessutom har man aldrig mer än tre egna patienter åt gången. Lönen är dock lika pissig som på alla andra ställen inom landstinget.

  SvaraRadera
 9. Måste sägaemot.
  Jag är inte bitter.Inte cynisk. Jag går gladeligen till mitt jobb,varje pass.
  På 16år har jag aldrig blivit beordrad att jobba övertid, eller av annat skäl kännt mej tvingad att ta ett extrapass. Visst händer det att jag inte kan kissa precis när jag vill, det händer att lunchen blir 28 minuter istället för en halvtimme. Men jag harockså gjort mina val, bytt arbetsplats när det inte passat, istället för att ironisera över dom som gör det och kalla dom för grodor. Jag tar inget ansvarsominte är mitt och leker läkarassistent, och när undersköterskorna fikar förlänge kan jag sägadet.
  Men! Jag föraktardomsom dag ut ochdagin gåroch gnälleröver hur illa det är utanattgöra något annat än just gnälla.Ärman så missnöjdså sluta, det finns ingen som helst anledning att gå kvar och fortsätta sprida sin negativa energi. Självklart har arbetsgivaren ett ansvar, facket också.Men var och en har ett ansvar.Och att gå runt och vara en gnällkärring är inte ett av dom. Säg upp er om ni inte trivs! för er egen och era kollegors skull!

  SvaraRadera
 10. Haha detta var ju klockrent! TACK för att du är den första som inte håller någon slags fasad över kallet som sjuksköterska. Kallet och dygder och shit, som man t.o.m får lära sig i utbildningen!

  SvaraRadera
 11. fyfan! Jag håller på att läsa till sjuksköterska eftersom jag vill vara med o rädda liv och göra världen till en lite bättre plats för mina medmänniskor varje dag. Jag läser inte till det eftersom jag "inte orkar plugga till nåt annat" eller för att jag tror att jag ska tjäna bra me cash. Jag hoppas verkligen inte att jag får kollegor som du som tänker på att dom vill ha en "fredags-fika" jag förtstår dig att du tycker att du ska tjäna mer pengar för vad du gör men vad trodde du egentligen när du tog yrket? Jag räknar inte alls med att det ska bli en löneförhöjning och har även tänkt att utföra volentärarbete.

  SvaraRadera
 12. Hej Frida! Har sökt sjuksköterskeprogrammet nu till våren. Min fråga till dig är hur du ser på specialistutbildade sjuksköterskor, har de det lika dåligt när det exempelvis kommer till lönen?

  SvaraRadera
 13. annonym som ska göra vollentärarbete återkom när du väl börjat jobba. När du jobbar ihjäl dig dag ut dag in utan rast, utan att ens få ett tack. När du säger ifrån och ingen lyssnar eller bryr sig. När du får barn och trotts att du jobbar ihjäl dig knappt får ihop det. Fast du ser andra ha jobb där dem hinner till och med ha trevligt på jobbet hinner du inte gå till toaletten.läs då vad du själv skrivit det hjälper dig nog.

  SvaraRadera
 14. (blivande) student Jamee10 juni 2013 19:51

  Jag måste faktiskt hålla med alla de som har kommenterat och bett dig byta jobb. Om du tycker att yrket gör dig cynisk och bitter kanske det är bättre att byta till något annat ett tag. Kanske passar du bättre i kassan på ICA? Jag är själv diabetiker och har därför regelbunden kontakt med sjuksköterskor och vården i övrigt. Det är sjuksköterskor som du som gör att jag inte vill gå till mina besök. Då är det, enligt mig, bättre att lämna över till en yngre generation som fortfarande är passionerad över yrket och inte "hunnit bli cynisk och bitter". Jag ska studera till SKK med målet att bli barnmorska. Jag förväntar mig inte en jätte bra lön, jag förväntar mig inte heller allt för regelbundna arbetstider, men jag förväntar mig att jag kommer älska mitt jobb. Gör jag inte det kommer jag leta efter något annat som jag faktiskt trivs med att göra. Så enkelt är det. Jag har varit arbetssökande i drygt 2 år nu efter att jag slutade gymnasiet med ingen aning om vad jag skulle göra sen, och det är inte hela världen ifall det skulle hända igen ifall det faller igenom med utbildningen. Jag överlever alltid. Men jag tycker att alla människor ska ha möjligheten att älska det dom gör varje dag, gör du inte det längre är det absolut dags att leta efter ett annat yrke. Det går inte ut bara över dig och din familj, utan även över varje patient du har på dagarna, och är inte poängen med ditt yrke att du ska göra deras vistelse på sjukhuset lite lättare och kanske till och med bekvämare? Eller har jag helt fel? Jag kanske har missuppfattat grejen...

  SvaraRadera
 15. Jag tror att bli man som du, cynisk och bitter - ja men då är det väll så att för dig var det fel yrkesval. Finns många bra sjuksköterskor som inte är cyniska och bittra efter många år i yrket. Och går det ut över dem som söker vård, då tycker jag definitivt att det är dags att byta jobb. Inte deras fel att du är trött på ditt jobb.

  SvaraRadera
 16. Inget jobb är lätt, därför heter det jobb. Nämn nåt arbete där man inte blir "trött, rå cynisk eller Bitter". Sjuksköterska arbete garanterar däremot arbete - arbetslöshet är inte för någon. Det kan jag stå för - varit arbetslös i flera år - sen nu sa en vän till mig att vård och it yrken är i grovt behov av personal - att hjälpa någon är väldigt bra. Inte alltid lätt och nobelt att arbeta utan att få skit någon gång eller hela tiden - men så är det. Och specialiserar man sig får man högre lön - gå bara in på statsskuld.se och kolla själv

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.