torsdag 1 september 2011

Sjukvårdspersonal borde få gratis hälsokontroller!

I sjuksköterskans arbetsuppgifter ingår det preventivt arbete. Vi informerar patienter om kosthållning, vikten av sömn, motion, rökstopp, viktnedgång, stressreducering... Vi vill våra patienter det bästa. "Sköt om dig" säger vi med varm röst när de lämnar sjukhuset. 

Men hur är det egentligen med oss själva? Hur tar vi hand om oss? Vissa dagar stressar vi så att golvet gungar när vi ska gå hem, vi slänger i oss matlådan, hinner inte dricka eller gå på toaletten vissa dagar. Jobbar oregelbundet, vilket inte alls är bra för kroppen enligt flertalet studier. På arbetet är det telefoner som ringer, pumpar som piper, mätinstrument som larmar. Det är sällan tyst.

Jag tycker att det är ruttet att vi som jobbar inom sjukvården inte får regelbundna hälsokontroller av vår arbetsgivare. Vi sliter häcken av oss, vårdar, informerar och gör allt för att Sveriges befolkning ska hålla sig friska. Men när vi själva vill ta blodfetter, EKG eller göra ett arbetsprov eller en enkel spirometri så måste vi bekosta kalaset själva hos en privat vårdgivare.

Jag tycker att sjuk- och friskvård skulle vara gratis för oss som jobbar inom kommun och landsting! Vad tycker ni? Är det rätt att vi ska betala våra egna hälsokontroller?

3 kommentarer:

 1. För en gångs skull håller jag faktiskt med dej... Haha!

  SvaraRadera
 2. Svår fråga.
  För om jag får vården betald av arbetsgivaren, får ju arbetsgivaren även ett maktmedel över mej. Om det visar sej att jag "nyttjar" min hälsovård väldigt mycket - vilket aldrig kan vara osynligt eftersom den som ger mej vård måste få betalt, är det ett tecken på att jag tar ansvar för min friskvård eller behöver mycket sjukvård? En medarbetare som "kostar" mycket vård, hur hanteras det i en lönerevision? Eller omvänt är det en fördel i lönerevision att vara frisk? När jag söker nytt jobb och min nya arbetsgivare tar referenser, hur hanteras denna information då- jag har kanske gått 25 gånger på företagshälsovården för att jag har tagit ansvar för min hälsa och slutat röka/ blivit av med övervikt, men ska det redovisas - eller är det bara 20 besök som syns och då tänker den nya arbetsgivaren "o shit henne har vi inte råd med?"... För det finns ingen sekretess lag i världen som kan separera dessa uppgifter. Om arbetsgivaren betalar, kommer det alltid att gå att spåra. Och eftersom det är en offentligarbetsgivare är inte personalkostnaderna hemliga utan vem som helst kan iprincip begära ut dom.

  Nä visst låter det lockande men... nej.

  SvaraRadera
 3. När jag började jobba inom vården 1988 så fanns Landstingshälsan nere på Söder. Om man hade ngt arbetsrelaterat problem, typ ont i ryggen eller skulle ha sin TBC-koll eller HepB-spruta så var det bara att traska ner dit. Toppenbra tyckte många med mig. Idag har vi Previa, som man inte får kontakta (knappt iaf) om inte chefen tar kontakt åt en. Man vet knappt var/att de finns...

  Att vi ska ha gratis sjukvård tycker jag är en självklarhet och har tyckt så länge!

  / Tina

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.