onsdag 28 mars 2012

Slappna av för fan!


Det har börjar två präktiga besserwissers på min arbetsplats. Såna där som inte kan acceptera att de är nya utan tar det som en prestigeförlust att fråga om hjälp.  Såna som inte frågar rakt ut efter fakta utan luskar. De får ju inte verka dumma. Problemet är att det är just vad de gör. Verkar dumma. Och de är dumma. För vem kan vara ny på en avdelning och samtidigt kunna allt? Vem kan komma direkt från skolan eller från en helt annan verksamhet och liksom bara veta hur allt fungerar?

Jag tycker att det är tragiskt. Att människor är så jävla präktiga att de inte kan erkänna sina begränsningar. "Hur går det för dig, behöver du hjälp" frågade jag en av dem häromdagen. Och svaret var ju givet "det går jättebra, själv då? Ska jag hjälpa dig med nå`t?"

Ja det ska du! Du behöver inte slicka min röv men för din egen skull vore det bra om du kunde slappna av och våga vara ny på jobbet. Tack!

5 kommentarer:

 1. Haha, känner precis igen typen. Man kommer tyvärr inte långt i det här jobbet utan att kunna ta emot hjälp

  SvaraRadera
 2. Hehe, efter dryga 22 år i branchen, varav de senaste 12 inom samma lilla nisch, så frågar jag fortfarande :-)

  Välkommen till verkligheten, besserwissrar, hoppas ni inte har ihjäl någon innan ni lärt er att fråga, om både hjälp och svar på frågor...

  SvaraRadera
 3. Se det positivt: såna personer brukar inte stanna speciellt länge... Vi fick en sån till avd förra året - hon ville först inte ens ha ngn inskolning ALLS (normalt minst 4 v...). Sen när hon tvingades att ha iaf 10 dagar så sade hon upp sig efter ha jobbat hos oss kanske 3 veckor FÖR ATT HON TYCKTE DET VAR FÖR MYCKET... Ok, vi har det ofta för tufft, men det blir sannerligen inte bättre om man inte får gå bredvid o lära sig!

  Har själv varit på nuvarande av 10 år i sommar (av 13 totalt) och jag tycker att jag frågar och stämmer av med kollegorna flera ggr varje dag... Det är handlar ju om att göra arbetet så bra & säkert som möjlighet!

  Fast normalt tycker jag eg att nya kollegor är "farligast" efter ca 1,5-2 år, dvs de är inte nybörjare och tror att de kan allt... Och jag måste erkänna att jag varit där själv. Sen efter sisådär 4-5 år började jag verkligen inse allt jag INTE kunde.

  SvaraRadera
 4. Ja, vad är det med dessa människor? Vad står det för? Tror de att de måste kunna allt för att verka kompetenta? Bli omtyckta? Respekterade? Nej, jag fattar det inte, har varit sjuksköterska länge och frågar jämt, eftersom jag glömmer, kan inte allt, orkar inte ta in allt osv...

  Men å andra sidan finns det väldigt många "duktiga flickor" inom vårt område, som i alla fall jag uppfattar som om de tror himlen kommer att rämna om de inte är käcka, omtyckta, bäst, duktigast, kunniga, trevliga och fullständigt i kontroll heeela jävla tiden. Och där tror jag en del av förklaringen till vårt löneläge finns. Varför höja lönen när vi ändå är käcka och glada och klarar allt.

  Hälsningar från en sur och cynisk AngoStura med lågt blodsocker

  SvaraRadera
 5. Hej Frida!

  Jag är ny syrra och har jobbat i 3 månader. Jag har inte stött på några nya präktiga tro-sig-veta-bäst syrror men däremot har jag ett par grejer jag vill säga:

  - Det händer OFTA när jag frågar erfarna sjuksköterskor om saker att dom säger "Ja, va tror du? Kolla upp det själv på FASS/vårdhandboken/etc etc etc" Men då brukar jag säga: Jag frågar ju dig för du vet ju??? Och för att man enklare tar in saker när någon personligen berättar hur saker och ting går till, vad det är eller hur man ger ett visst läkemedel.
  Då blir man allmänt trött och irriterad.
  Det händer också att jag kollar upp saker själv och INTE frågar, dels för att jag vet att erfarna ssk inte gör riktigt som man "ska" göra utan det dom alltid "brukar göra". Till exempel så sätter dom på min avdelning alltid 2 st 3-vägskranar på en venport när det bara behövs 1... för det är ju redan en klämma på venportens slang... men dom gör det för dom alltid gjort och det är ju bara dåligt med en aslång slang som fastnar överallt.

  Och som ny vill man inte göra fel... så när man kollar upp saker på egen hand behöver det inte vara för att man är rädd för att fråga.. utan för att man inte vill ha en präktig erfaren sjuksköterska som försöker "sätta dit en" och smått håna en när man inte vet hur mkt heparin som skulle spolas in.. Det är nåt jag får stå ut med mkt, HÅN. Hånas för att man inte kan, och man är ju helt ny, man SKA ju kunna för man har ju JUST läst det i skolan.

  Fyfan. Att vara ny är ett jävla helvete.

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.