fredag 2 mars 2012

Moment 22 i vanlig ordning


Sprututbytesprogrammet i Stockholm har stött på patrull igen. Staden och Landstingen måste gemensamt skicka in en ansökan till Socialstyrelsen men kan inte enas om var lokalen ska ligga. Politikerna har krav på att verksamheten ska ligga nära ett sjukhus, men inte på söder där det redan är många sociala verksamheter i gång. Stockholms stad å sin sida menar att sprututbytesverksamheten inte får ligga nära en park eller där det vistas barn.

Visst är det bra att politiker är eftertänksamma innan det startar en ny verksamhet men ibland blir det ett moment 22 och en jädra sörja när hängslen och svångrem ska på. Så fort det ska in en verksamhet som har med missbruk, psykiatri eller ungdomsbehandling att göra så blir det analyser på högsta nivå. Men när det gäller vanlig somatisk vård så kan man spara, dra ner, flytta och slå ihop hur som helst utan att göra ordentliga riskanalyser.

I nuläget verkar ett alternativ vara en mobil buss som rullar runt utan att störa allmänheten. Jag hoppas att bussen kommer igång fort som sjutton innan fler narkomaner smittas av orena sprutor och hackar sönder sina ådror med gamla nålar!

Här har jag skrivit om sprututbyte tidigare. Här har DN skrivit om det och här kan man läsa vad Dagens Medicin säger.

1 kommentar:

  1. Jag bor i Lund och passerar sprutbytet här varje dag på väg till jobbet, bor dessutom väldigt nära. Det sitter en skylt vid en dörr, det är väl enda sättet det märks på, inte särskilt dramatiskt.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.