torsdag 29 mars 2012

Sommarläsning


Snart är det sommar. Och sommar betyder ledighet, ljus och energi. Jag brukar läsa på sommaren, när hjärnan kommit ner i varv och jag orkar ta in annat än sjukhusets brus och det allmänna nyhetsflödet. I år tror jag att Åsa Mobergs tolkning av Florence Nightingale blir en av böckerna i hängmattan. Såhär beskrivs boken på Adlibris:

Florence Nightingale (1820-1910) blev känd som Damen med lampan, den självuppoffrande sjuksköterskan som räddade tusentals brittiska soldaters liv under Krimkriget 1853-1856. Det finns många föreställningar om Florence Nightingale och alla utgår de från att hon var en ängel i människogestalt som offrade sig helt för andra. Hon har kommit att representera manssamhällets dröm om hur en kvinna som agerar utanför hemmets slutna sfär borde uppträda - tyst, blygsam, diskret, och absolut ointresserad av pengar. Man har gjort om henne efter sina egna behov, något som ofta blivit starka kvinnors öde historien igenom.
I denna bok hävdar emellertid Åsa Moberg att Florence Nightingale var motsatsen till det som myten har förvandlat henne till: hon var extremt välartikulerad, en stridbar samhällsdebattör med glödande intresse för ekonomi och hon hade en knivskarp formuleringsförmåga. För henne blev statistiken ett vapen i den revolution som hennes nytänkande inom vården innebar. Hon stred för ljus, frisk luft, god och nyttig mat och skönhet i sjukvården - och för goda löner till sjuksköterskorna! Historien om Florence Nightingale, så som den verkligen utspelades, skulle ha gjort henne till en kraftfull och inspirerande förebild. Hennes enastående teoretiska arbete på vårdområdet borde också ha blivit mer omtalat och hyllat. 

Är det någon av er som har läst boken? Vore kul med lite andra boktips också. Kanske någon som har läst en spännande thriller i sjukhusmiljö... Ös gärna på med tips i kommentarsfältet!

7 kommentarer:

  1. Älskar att ge boktips :) Läs gärna Skära för sten av Abraham Verghese. En stor roman på alla sätt!

    (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9146220119)

    SvaraRadera
  2. "Flimmer" av Even Holt (bror till Anne Holt och kardiolog på mitt norska sjukhus i Bærum). Boken utspelar sig på ett fiktivt sjukhus i trakten av Bærum och ær en deckare i sjukhusmiljø. Bra och spænnande!

    SvaraRadera
  3. Läst den och tyckte mycket om den. Fick den i gåva av min mamma i examenspresent för 4 år sedan. Florence kämpade tidigt för rätt lön åt sjuksköterskor. Ett fascinerande livsöde.

    SvaraRadera
  4. jag läser termin 1 nu, och den ingick i kurslitteraturen för en av kurserna. Jag tyckte att den var bra.....och väldigt konstigt känns det att florence blivit en symbol för uppoffring, lydnad, och gratis arbete när det inte var alls de värden hon stod för- utan hennes kamp var ju för det rakt motsatta!

    SvaraRadera
  5. Vi hade boken om Florence som kurslitteratur på T1, den var helt ok! Nu har jag precis börjat läsa Flimmer som någon redan rekommenderat, den verkar lovande. Tidigare har jag läst deckare av Karin Wahlberg, hon är läkare och böckerna utspelar sig delvis i sjukhusmiljö.

    SvaraRadera
  6. Den boken verkar vara vanlig att läsa för T1or, vi gjorde det med. Från det ena till det andra, Flimmer av Anne Holt är väldigt bra, läs den!

    SvaraRadera
  7. Heja Åsa Moberg som upplyste oss om hur det låg till med Florence egentligen.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.