lördag 2 juni 2012

Nu är det bara sex som saknas!

Från och med igår är det fritt fram att servera alkohol på äldreboenden. Det behövs inget alkoholtillstånd och inga etiska diskussioner i personalgruppen om rätt eller fel, lagligt eller olagligt.

Jag vet att många kollegor anser att man inte ska servera äldre och funktionshindrade alkohol. Att man ska förebygga ohälsa och inte understödja missbruk eller bruk som kan leda till missbruk. Det är en fin tanke. Nästan lite religiös. Vi dricker inte av solidaritet. 

 Själv känner jag mig varken religiös eller för att ta fram pekpinnarna. Jag tänker ganska egoistiskt i frågan. För den dagen det är min tur att åka in på hemmet, ja då blir jag skvatt galen om jag inte får dricka vin eller öl på helgen eller fira högtider med champagne. Jag menar, jag kan ju inte tvingas in i knypplingsträsket och de veckade syntetkjolarnas värld bara för att jag blir gammal. Börja äta husmanskost och gilla Evert Taube. Nej. Det lär vara sushi, dumplings och pizza som snabbmat och korv och makaroner på tisdagen även på hemmet.

Nu är det bara en sak som fattas, som regeringen måste fixa till snabbt som attan. Det är dags att man ska kunna bo tillsammans med sin partner även på hemmet. Oavsett om en eller två av makarna är vårdberoende. Det är en rättighet att dricka alkohol men också att ha sex, närhet och gemenskap med sin partner på ålderns höst. Oavsett hur man bor.

Läs mer i DN, Expressen

3 kommentarer:

 1. Det är klart att det ska finnas möjlighet att servera öl, vin på hemmet för vad är det som säger att man ska bli nykterist så fort man hamnar på hemmet.
  Valfrihet är ett motto!

  SvaraRadera
 2. Tycker det är toppen! Jobbade ju en hel del i Norge på boenden för äldre, där serverade man lite vin och annat gott, med måtta, på helgerna. Sen fanns det väl en del äldre som hade sitt egna också. En del behövde hjälp för att inte få för mycket men i det stora hela funkade det bra. Varför skulle det inte göra det i Sverige liksom?

  Nej, självklart ska man få njuta av livet även som äldre- en del vill ha lite vin en del inte. Punkt.

  SvaraRadera
 3. Vi har serverat alkohol på vårt boende lääänge. Det uppskattas och varför ska man inte få göra det "bara för att man är sjuk" det är ju så sjukt. De är också människor till 100% Fast men det ett eller flera funktionsnedsättningar men de tål också alkohol, för dom är väl inte allergiska ?!

  Och mer sex, herregud.. de må vara gamlingar men närheten behöver dom också! (HUR, är deras hemlighet för jag vill inte veta ;)

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.