torsdag 21 juni 2012

Sköt ditt så blir det bäst!

Häromdagen var en av undersköterskorna till sig i trasorna. "Vet ni, överläkaren plockade ur diskmaskinen-  frivilligt!"

Och visst kan man tycka att det är bra att alla hjälps åt på en arbetsplats. Det är ju ingens arbetsuppgift att plocka disk, egentligen. Samtidigt kan jag tycka att det är lite tragiskt, och typiskt, att en undersköterska (som förväntas ta hand om disken) applåderar när överläkaren tar diskmaskinen. För hon ser bara att någon annan gör  jobbet som hon förväntas göra. Hon får ytterligare vatten på "alla ska göra allt" kvarnen. I hennes värld skulle överläkaren gärna svara på ringningar, torka skit och räkna kalorier för att få helheten.

Vad hon inte tänker på är att när överläkaren plockar disk är att han eller hon inte gör sina egna arbetsuppgifter, som i många avseenden är långt viktigare än att plocka ur diskmaskinen. De är att bedöma patienter, operera, tolka provsvar och hjälpa underläkarna att fatta rätt beslut.

Jag tror att vården blir bäst och mest slimmad om alla gör vad de är där för att göra. En överläkare är till exempel inte anställd för att plocka ur diskmaskinen.

Vad tycker ni?

18 kommentarer:

 1. Kristina, ssk.21 juni 2012 11:09

  Wow! Första gången sedan jag hittade din blogg som jag INTE håller med :) Såhär anser jag om saken: Nej, helt riktigt så är inte överläkaren anställd för att fixa disken i personalrummet, men det är faktiskt inte sjuksköterskan eller undersköterskan heller. Däremot är uskan anställd för att ta hand om patienternas disk varför de då verkar förväntas ta hand om all disk! De är ju där för att hjälpa PATIENTERNA med den basala omvårdnaden, inte KOLLEGORNAS basala omvårdnad. Det är just det som ofta glöms bort i sjukhusvärlden; vi är alla KOLLEGOR på en ARBETSPLATS! Nu är det ju ofta så att läkarna inte fikar/äter på avdelningen lika ofta som ssk/usk så dom kanske inte behöver plocka disk lika ofta men de ska inte tro att uskorna ska assistera dem även på fikarasten!

  SvaraRadera
 2. Rent spontant tycker jag Syster Frida ska allvarligt fundera på att byta jobb om du ser sådana enorma problem i att en läkare plockar ur diskmaskinen..
  Han/hon ansåg sig väl ha tid och tänkte nog inte på de "allvarliga"(obs ironi) konsekvenserna som du ser i situationen.

  Personaldisk har alltid varit ett problem oavsett om man jobbar på ett sjukhus eller på tex ett kontor och jag som undersköterska tänker inte serva övrig personal med deras disk utan känner mig aldeles nöjd med att ta hand om patienternas kök/disk och min egen disk i personalrummet.

  SvaraRadera
 3. Håller med Kristina och Anonym! Disken i personalrummet är allas del. Alla skitar ned lika mycket! Kan dock tycka att den person med mest tid fixar disken. Är det så att jag en dag inte hinner äta lunch, fika x2 eller kissa och min kollega hunnit allt detta tänker jag aldrig i livet prioritera personaldisken. Det kan faktiskt min kollega göra oavsett yrkestillhörighet. Kan dock ibland bli galen på doktorerna på mitt jobb, de tror att deras kaffekoppar hamnar i disken bara de står på bordet, att smöret själv hoppar in i kylen och att te:t kokar sig själv.... Jag menar hur gör de hemma? En av doktorerna sa för ett tag sedan: va finns det inget te!!! Ungefär som om någon hade gjort den värsta synden ever. Jag stod precis bakom henne och hade en sådan där dag ni vet när man bara tänker: skjut mig! Näe svarade jag men du får gärna slå på så det räcker till oss andra också. Gissa om hon såg paff ut!! Knepigt! För jag tror inte att en överläkare är mindre kompetent att sätta på en kanna te, plocka ur disken eller dyl. Men att gamla vanor gör att de förväntar sig att någon annan gör det!! Så det är kanske dags att förändra hierarkin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, känner igen den där kommentaren från läkare!

   Radera
 4. Kvinnlig läk21 juni 2012 14:57

  Jag tycker du har helt rätt!

  SvaraRadera
 5. Hur vet ni att det är just PERSONALdisken syster Frida skriver om. Högst troligt i och för sig men ändå, det är era tolkningar av texten.
  Håller dock med Frida oavsett vilken disk det gäller. Ge mig mer tid och färre arbetsuppgifter så ska jag gladeligen plocka disk, svara på fler ringningar, prata med patienterna (för en gångs skull) och kanske till och med ta mig tid att gå på toaletten.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker du har helt rätt. På en arbetsplats ska ju allt fungera, både i personalrummet och på avdelningen. Det är naturligtvis svårt att veta för andra att just den personen har mycket att göra just nu ...eller har tid över för den delen. Just den här läkaren kanske hade tid över just då men kommer inte ha det en annan dag. Det gäller att ha överseende med varandra. Det roliga var just undersköterskan kommentar och reaktion. Sådana kommentarer ifrån denna yrkeskategori är vanliga. Vissa älskar när hierarkin suddas ut...

  SvaraRadera
 7. Diskmaskinen ska skötas av de som har tid att ta sina raster.......det vill säga undersköterskorna.

  SvaraRadera
 8. Vilket panoptikum. Ut ur vården Frida. Du verkar inte trivas så bra

  SvaraRadera
 9. Jag tycker du har helt rätt och förstår verkligen inte de upprörda kommentatorerna. Hos oss på vår avdelning är diskplockning uttryckligen undersköterskans uppgift (var och en ansvarar naturligtvis för sina egna koppar och sitt eget skräp). Men sen är det också undersköterskorna som aldrig missar morgon- eller eftermiddagsfikat eller lunchrasten, så konstigt vore annars. Märkligt om de som har häcken full och knappt hinner med att ta lunchrast (sjuksköterskor och läkare) ska stå och plocka med disken. Det är säkert heeeelt annorlunda på andra avdelningar men så är det hos oss.

  SvaraRadera
 10. Den som har tid plockar väl ut skiten ur diskmaskin. Ofta så har väl läkaren massa att göra även så ssk. Självklart usk med. Men ofta har usk mer tid över till detta. Iallafall där jag jobbar och då faller det mer naturligt att de gör det. Men sen om läkaren har tid och vill, så gärna för mig. Sen ang vem som har mest att göra mellan usk och ssk, kan man ju fundera på vem som alltför ofta får skita i sin frukost, rast och lunch på ett arbetspass. Menar inte att usk inte gör något och kan ha det jobbigt, men vad ni usk än säger har ni inte en unns av samma ansvar eller jobbar för 3 pers som en ssk måste göra dagligen. Ska nämligen va en läkare, usk samt ssk under ett arbetspass.

  SvaraRadera
 11. Jag har svårt att förstå varför alla ni sjuksköterskor stannar kvar på era jobb där ni uppenbarligen aldrig hinner gå på toaletten, aldrig hinner äta lunch, aldrig hinner ta han om eran egen disk, måste jobba som 3 (!) yrkeskategorier mm mm...

  Älskar ni ert jobb och er lön så enormt mycket så ni står ut med alla dessa nackdelar dagligen för ynnesten att jobba som sjuksköterskor ?
  Jag bara skämtar men någon stans måste man undra hur det kommer sig att det alltid är sjuksköterskan som har det så fruktansvärt illa medans alla andra kategorier bara kan ta det lugnt och hinner allt, tom gå på toaletten!

  jag har ynnesten att jobba med sjuksköterskor som faktiskt gillar sitt jobb och vi hjälps åt så mycket vi bara kan, åt båda håll!
  Självklart finns det vissa saker jag inte kan göra åt dem men då gör jag istället något av de saker jag kan göra..
  Nu jobbar ju jag natt och jag tror att sammanhållningen och revirpinkeriet är betydligt mindre nattetid därför att vi är så få och måste samarbeta, det går inte att "komma undan" på samma sätt som på dagen...

  Det handlar ju faktisk som i övriga samhället om att ge och ta, man kan inte förvänta sig att få hjälp om man själv aldrig erbjuder sig, det gäller självklart både ssk och usk!

  SvaraRadera
 12. ..det klagas konstant över arbetsbörda och belastning..oftast med all rätt. Men om man har så otroligt stressigt och ont om tid..då ska det rimligen inte hinna bli så mycket disk heller. Annat än pats. disk.
  I övrigt en bra blogg...ps! tycker Syster Frida är läcker...hälsningar ambulanskillen! ;)

  SvaraRadera
 13. Oj, där jag jobbar är det verkligen inte bara sjuksköterskan som har mkt att göra. Läkarna berättar att flera av dem gråter när de går hem för att det har vart så mkt att göra att de inte har koll på alla patienter. Alla går bara och väntar på att ngt ska hända och hoppas att det inte blir under deras pass. Uskorna springer precis lika mkt som vi men det är ändå lite lättare för dem att ta rast dåv i kan göra alla deras uppgifter men de inte kan göra alla våra uppgifter.
  Jag tycker själva arbetet är oerhört roligt men arbetsplatsen och arbetstyngden är katastrofal. Funderar faktiskt på att skita i vården ett tag, ta ngt jobb utan krav på utbildning och vänta på att hitta ett sskjobb jag kan trivas med. För nej, hur roligt jobbet än är så är det inte värt att inte hinna äta lunch, inte hinna gå på toaletten, må dåligt på sin fritid för att man är så utarbetad och bli behandlad som en slit-och-släng produkt av sin arbetsgivare. Det finns faktiskt en smärtgräns...

  SvaraRadera
 14. Hahaha!!! På min gamla arbetsplats så var ett ständigt återkommande ämne på APT:t(!!!) att sjuksköterskorna aldrig plockade ur diskmaskinen. Sedan var det inte så viktigt att usk:orna alltid hade tid för fika/fruktstund medan ssk:orna aldrig hade det....

  SvaraRadera
 15. Det står inte i undersköterskans uppgifter att tömma diskmaskinen, det är upp till var och en att hjälpas åt. Och vadå bara undersköterskorna som tar rast. Lika ofta en undersköterska inte hinner ta rast

  SvaraRadera
 16. Tänk på hur det fungerar utanför sjukhusväggarna, så mycket normer och kultur som vandrar och ärvs i sjukhusvärlden. Tänk om min man inte diskade sin lunchlåda eller tallrik på sitt jobb.

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.