onsdag 14 december 2011

Läkarwannabe


När mina läkarkollegor får höra hur less jag är på sjuksköterskeyrket är det många som tycker att jag borde läsa medicin. Du som är så duktig borde läsa vidare brukar det heta. Läsa vidare. Hoppa ett steg längre upp i hierarkin. Få mer anseende. Mer pengar.

Jag är glad över att arbetskamrater tycker att jag är duktig och säger att de kommer att sakna mig den dag jag lämnar in, men jag blir samtidigt fundersam... Om jag var less som sjukvårdsbiträde, vårdare, undersköterska och nu som sjuksköterska, vad är det då som säger att jag skulle bli nöjd som läkare? Och vad är det som säger att jag vill bli läkare?

Jag tycker ofta att människor har en förutfattad mening om att alla vill ett steg längre upp. Att biträdet drömmer om att bli undersköterska, att undersköterskan drömmer om att bli sjuksköterska, att sjuksköterskan drömmer om att bli läkare, att underläkaren drömmer om att bli överläkare, att överläkaren drömmer om att bli klinikchef... Att väktaren drömmer om att bli polis, att fritidspedagogen drömmer om att bli lärare, att läraren drömmer om att bli rektor... Att alla liksom vill upp på stegen. Att alla är missnöjda wannabes med för låga betyg för att nå dit vi egentligen vill komma.

Jag må vara en cynisk och jävligt less sjuksköterska men det betyder inte att jag vill bli läkare. Sorry folks. Jag har andra planer.

6 kommentarer:

  1. Hur länge har du arbetat som ssk? Känner du rent allmänt att yrket inte är något för dig, eller är det bara så att du skulle behöva byta inriktning eventuellt specialistutbilda dig för att trivas bättre? Nyfiken på dina andra planer :-)

    SvaraRadera
  2. Ja vad har du för andra planer?
    Efter 4 år som syrra ska jag flytta utomlands och öppna ett café.

    SvaraRadera
  3. Jag är också nyfiken på dina andra planer! Något helt annat än sjukvården då?
    Själv ska jag plugga till läkare istället. Jag älskar mitt jobb som sjuksköterska men vill lära mig mer och få betalt för det.

    SvaraRadera
  4. Så brukar det låta när duktiga sjuksköterskor är på väg in i väggen. För guds skull ta dig ifrån din arbetsplats som får dej att känna såhär.

    SvaraRadera
  5. Jag är lite intresserad utav det här med arbetstider på sjukhus. Blir ni tilldelade ett schema? Har ni rätt att lägga schema efter önskemål? Är det lätt att få semester med kortare varsel? Hur ofta jobbar man helg, kvällar, dag respektive natt? Kan man få jobba typ bara dagar, eller bara kvällar? Lite intressant och höra om lanstingen/arbetsgivarna kör en shysst stil och låter vårdpersonalen få bra hälsosamma arbetstider och scheman.

    SvaraRadera
  6. Jag jobbar bara natt och har löpande schema med var tredje helg. Dagpersonalen jobbar både dag och kväll, ssk hos oss har sk "önskeschema" medans uskorna valt att ha kvar tradionella löpande scheman. Som nattjobbare är jag nöjd med mina arbetstider men om jag jobbade dag/kväll skulle jag ha väldigt svårt att jobba kväll till 21:30 och sedan vara på plats pigg, glad och redo för en ny dag på jobbet nästa morgon klockan 7 igen.... Tror att alla, både personal och patienter, skulle tjäna på att nattpersonalen jobbade 1 timme till på morgonen till klockan 8, jag har gjort det i kommunen för många år sedan och det är helt ok.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.