fredag 9 december 2011

Ska jag läsa till sjuksköterska?


Frågan dyker ofta upp i kommentarsfältet och på mailen. Jag tycker att det är bra att människor frågar Innan de börjar läsa. Innan de tagit 3 års studiemedel på en utbildning som knappt genererar någon lön. Det är bra att tänka efter före. Det gjorde inte jag.
 
Här är en plus- och minuslista på sjuksköterskeyrket. Ni läsare är mer än välkomna att fylla på med fakta i kommentarsfältet!

+ Kul och varierande jobb. Den ena dagen är inte den andra lik. Man lär sig nya saker varje dag (iallafall på akutvårdsavdelningarna)
+ Man kan specialistutbilda sig (här kan ni läsa vad Syster Frida tycker om de olika vidareutbildningarna)
+ Det är oftast trevliga människor som jobbar i vården
+ Man kan jobba utomlands
+ Det finns nästan alltid jobb
+ Patienter och anhöriga är i 98 procent av fallen glada och positiva (om man inte jobbar på akutmottagningen, där är många arga...)
+ Det är ett hederligt yrke. Man gör goda och oftast meningsfulla saker på arbetet

- Lön och löneutveckling fram till pensionen är pinsamt låg (det lönar sig INTE att läsa till sjuksköterska om man är undersköterska. Man får roligare arbetsuppgifter men mer ansvar till samma lön plus att man betalar studielån...)
- Det är slitsamt och stressigt
- Man känner sig ofta otillräcklig
- Ofta treskiftsjobb vilket sliter på kroppen i längden
- SKL suger som arbetsgivare
- Det är ständiga nedskärningar och indragningar. Efter ett par år blir man rätt trött på omorganisationer hit och sparpaket dit
- Ett stort ansvar i förhållande till lön
- Man kan inte påverka sin arbetssituation alls. Tycker man att jobbet är för stressigt eller för lågbetalt är det bara att sluta, det står alltid någon annan på tur att ta platsen
- Det är ofta en hög omsättning på sjuksköterskor på avdelningarna vilket gör det oroligt i arbetsgruppen
- Få över 40 år orkar jobba på vårdavdelning
- Det är rätt tärande att ta hand om andra hela dagarna
- På vissa arbetsplatser utsätts man för smittorisker, farliga ämnen och strålning

Mitt spontana råd till er som undrar om ni ska läsa till sjuksköterskor är att ni ska tänka om. Är ni tveksamma redan innan utbildningen och känner en oro inför lönen och undrar om ni egentligen passar att ta reda på andra människors kroppar, död, vätskor och känslor... ja då är det nog ett tecken. Ett tecken på att ni borde göra något annat.

Jag avråder egentligen alla att välja sjuksköterskeyrket. Mina läsare har kanske mer positiva råd att ge så läs gärna kommentarsfältet också!

12 kommentarer:

  1. Vad trist att du känner så, men visst...dina argument är talande! Jag älskar mitt jobb, har dock bara jobbat ett halvår så jag hinner nog blir trött på kassa arbetstider, sparpaket, dålig lön osv jag också! Jag är dock otroligt stolt över mitt yrke och jag tror man vet att både lönen och tiderna inte hör till de bästa när man ändå väljer att bli ssk...däremot väger den positiva över i mina ögon!

    MVH Åsa

    SvaraRadera
  2. Själv tillhör jag ju den ytterst fåtaliga skaran som gått från kontorsjobb i olika format under 10 år, till vårdyrket. Och se det är jag glad över. Jag har jobbat på så pass många olika kontor och lärde mig att om jag inte gillar läget, så antingen gör jag något åt det, eller så vandrar jag vidare, for my own sanity. Jag valde ssk-yrket med öppna ögon, och visste vad jag gav mig in på, dessutom gick jag den *långa* vägen från biträde till uska till syrra. Du har helt rätt i att man kanske inte direkt tjänar något på att läsa till syrra när man är uska, men det gav mig en personlig tillfredsställelse så för mig var det värt det. Dessutom skulle jag ju inte vara där jag är idag, på andra sidan jorden och ha ett jobb som jag gillar, om jag inte varit syrra.
    Jag tycker nog du har rätt i både plus och minusargumenten, man måste helt enkelt fundera på vad man vill göra och om möjligt se lite av den verklighet som rådet inom vården, innan man fattar beslut om syrra eller ej. Jag personligen är glad att jag är syrra, men jag har som sagt en lite annorlunda bakgrund.

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag är inte sjuksköterska än....men jag böjar läsa nu efter nyår. Jag känner det som att jag vet vad jag ger mig in på. Jag är inte nybakad, ut från gymnasiet, utan 30 år fyllda, och har tre barn. Jag är redan uska, och har en mamma som jobbat som sjuksköterska i mer än 30 år (och som varnat mig om nackdlearna, men samtidigt varit ärlig om fördelarna) .....och hon är stolt över att jag väljer att bli sjuksköterska.

    Jag ser själv fram emot att få börja utbildningen, och är faktiskt stolt bara över att jag kom in! Jag är övertygad om att jag kommer att bli en jättebra sjuksköterska, även om det finns svåra och jobbiga bitar med det också......en av mina framtidsdrömmar är att åka och jobba för läkare utan gränser, när mina barn har blivit stora.

    Jag vet inte riktigt vad jag ville med denna kommentar....bara prata av mig lite antar jag.

    Tack för en jättebra blogg, hoppas att du fortsätter skriva.

    SvaraRadera
  4. Jag utbildade mig sent till sjuksköterska och älskar mitt jobb. Jag gillar inte neddragningar och att ha 14 patienter själv på kvällar och helger, och lönen är ett skämt, men jobbet är omväxlande, kul, utvecklande och man känner att man gör något för andra som verkligen är till nytta. Det bästa är väl om man kan prova att jobba lite i vården innan man utbildar sig så att man går in i yrket med öppna ögon och är beredd att acceptera de nackdelar som finns. Man får helt enkelt jobba för att höja lönerna och öka statusen på yrket!

    SvaraRadera
  5. Å, själv längtar jag lite efter landstinget som arbetsgivare (med kollektivavatal, OB-ersättning, försäkringar, semesterersättning, där det åtminstone finns något som kallas personalpolitik, inga tvångsklausuler om tystnadsplikt om sådant som rör företagets verksamhet etc). Är du helt säker på att alternativen (privat) är bättre? Jag hörde nyligen talas om en SSK som inte trivdes hos Carema Care.

    SvaraRadera
  6. du borde skriva lite om moralen i vården då ni pratar om patienterna bakom deras rygg och även deras anhöriga. Ni är högavlönade jämfört med era arbetsuppgifter. Vidrigt att sitta och gnälla........

    SvaraRadera
  7. Väl skrivet! Om man arbetar i hälso- och sjukvården kläms man mellan alltmer krävande patienter och chefer som samtidigt är opportunistiska och maktfullkomliga. Ska du trivas är självutplånande läggning ett minimikrav, du bör även behärska tankeläsning.

    SvaraRadera
  8. Jag har arbetat som sjuksköterska i 20 år, dessförinnan som vårdbiträde och undersköterska. Har arbetat inom landsting, kommuner och privatsjukvård. Jag har bred erfarenhet och vet vad det innebär att vara sjuksköterska.Med facit i hand : Tycker jag att det lönade sig att bli sjuksköterska ? Svaret är NEJ !!! Varför ? Syster Frida har redan radat upp allt, som är plus och minus och jag vill bara lägga till några saker : Allt som finns på plussidan gäller för undersköterskor oxå ! Men minustecknen är färre. Jag tycker usk : or är de riktiga vinnarna i vården. Man har nästan samma lön som en sjuksköterska , utan att vara i närheten av utbildning och ansvar. Därför kan jag inte med rent samvete råda någon att bli sjuksköterska. Om man inte är Florence Nightinggale . Vill man tjäna mycket pengar som ssk, så är det möjligt i privatsjukvården. Om du tycker att det är OK att vara väldigt ensam om dina beslut och ditt ansvar och ofta ta jobbet med hem, i form av beredskap..... Jag är ärlig när jag säger att den glädje och arbetsgemenskap som jag kände i vården, blev aldrig densamma efter sjuksköterske- examen.

    SvaraRadera
  9. Synd att alla verkar känna på det här sättet. Själv tycker jag att det är det bästa jobbet som finns, den personliga tillfredställelse jag får i och med att påverka människors liv till det bättre i en sårbar och jobbig tid i deras liv är enorm och går inte att jämföra med nåt yrke i nån annan branch. Och jag får ut ca 19,000 vilket jag tycker är för lite gentemot ansvaret mm men det är ju ingen DÅLIG inkomst!
    Jag råder alla som brinner för att påverka att testa ssk! Om det inte är rätt brukar det visa sig efter första terminen.

    SvaraRadera
  10. Hej Frida!
    Tack för din blogg som är mycket bra skriven, har läst den nu i några månader och jag vet inte riktigt varför jag är så fäst vid den jag bara är det!
    Jag har nu länge funderat vad jag vill utbilda mig till och vid 2 tillfällen har jag både sökt och kommit in på sjuksköterskeutbildning men har tackat nej båda gångerna pga stor osäkerhet. Nu senast i januari och då visste jag knappt vad jag skulle göra och i panik och ngn som pratade om yrket hittade jag din blogg! om man skulle vilja maila dig om frågor mer kan man då använda denna? Fridasyster@gmail.com
    tack för att du skriver!

    SvaraRadera
  11. Ja, tänkvärd läsning.men sjuksköterskorna har så mycket ansvar om man jämför med uskorna. Vet nog inte om jag ville ha sj.sk ansvar, är nog glad att vara uska! :)
    50-årig stolt uska

    SvaraRadera
  12. precis, det är därför vi skall ha en mycket högre lön än uskorna, vi har ett helt annat ansvar.. det går inte att jämföra. (var själv uska innan ja vart syrra).
    Jag tjänar 29 000 som specialistsyrra och det är en helt ok lön, även om vissa av mina kollegor ligger på 35 000.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.