tisdag 6 december 2011

Undersköterskor som bara fikar

Jag har skrivit om "lata undersköterskor" tidigare och det blev ett ramaskri. Man får inte säga att undersköterskor är lata. Det är ju de som står närmast patienten, som svarar på ringningar och har full koll på patientens matintag och mobilisering. Vid vårdplaneringar är de suveräna. Och vid äckligt arbete. En undersköterska kan liksom inte banga när någon skitit ner sig eller kräkts över hela rummet. Undersköterskorna är bra. Jag skulle inte vilja jobba på ett ställe som hade primary nursing.

Men. Undersköterskorna kan vara lata också. På min avdelning fikar de ibland en halvtimme på morgonen, en timme på eftermiddagen och en halvtimme- timme på kvällen. Det är ju inte så att jag missunnar någon att fika och ta det lugnt men det sticker lite i ögonen då vi sjuksköterskor knappt hinner ta vår halvtimmes lagliga matrast.

En undersköterska kan sätta händerna i midjan och säga sexan har bajsat ner sig, nu måste du komma och hjälpa till och luta sig tillbaks på att man jobbar i parvård. Det hon eller han inte tänker på är att sjuksköterskan har många fler arbetsuppgifter att göra. Uppgifter som undersköterskan inte kan eller får utföra. Jag tycker att det är trist att se att undersköterskorna sitter och fikar på eftermiddagarna medan sjuksköterskorna sliter häcken av sig för att komma hem i tid.

Jag själv skulle skämmas om det vore tvärtom; om jag satt och fikade och flamsade och mina kollegor jobbade stenhårt. Jag skulle skämmas inför chefen också. Att regelbundet ta en timmes fika på betald arbetstid är inte okej tycker jag. Vad tycker ni?

14 kommentarer:

 1. Med tanke på att usk och ssk inte fullt ut delar arbetsuppgifter så sker det ju oftare eller mer sällan, beroende på arbetsplats, att uskornas arbetsuppgifter "tar slut" medan ssk fortfarande har arbete kvar att göra. Att sätta sig och fika och umgås med kollegor är ett naturligt inslag i en naturlig paus i arbetsdagen. Vad gör du när uskorna fikar? Kanske en uppgift du inte får lära ut och delegera ner till denne. Båda yrkesgrupper jobbar med omvårdnad av sjuka människor, men har olika arbetsuppgifter. Du som ssk är inte lat som inte hjälper till i måltidssituationer, lika lite som uskan är lat när hon fikar medan du använder din kandidatexamen.

  SvaraRadera
 2. Jag känner iallafall inte att du hoppar på oss uskor på något felaktigt sätt utan är det så att uskorna inte tar ett larm utan istället väntar på att ssk ska ta larmet eller hävdar att man måste vara två för att ta hand om ett toalettmissöde så är det väl naturligt att uskan kallar på en annan uska än att man ber en ssk?

  Nu är det ju faktiskt så att uskan har fått mindre arbetsuppgifter, såromläggning etc men det kan ju rimligtvis inte betyda att vi ska sitta ner i personalrummet utan ut på avdelningen och sällskapa med pensionärer/patienter istället.

  Att det skapas irritation mellan oss uskor och ssk är rätt onödigt, för vi borde ju kunna prata ihop oss istället, vi är ju vårdpersonal och ska vara proffs på samverkan.

  Så finns det någon arbetsuppgift som vi uskor kan få göra för att underlätta er vardag så får ni gärna säga till.

  SvaraRadera
 3. Ja sitta på personalrummet behöver man inte göra. Sånt tycker jag ser så slappt ut när det häckas där. Har man paus i arbetet kan man sitta bland patienterna. Jag tror det är mer inbjudande för patienter och anhöriga att ta kontakt om man är ute i avdelningen än om man är på personalrummet, de upplever nog mer som de stör om de ska knacka på personalrummet.

  Så sitter de på personalrummet å fikar förstår jag om de upplevs som lata. Tur du inte jobbar som allmänsköterska på sjukhem i Norge, då hade du tyvärr fått göra både ssk och usk-jobb.

  SvaraRadera
 4. Men i norge har i alla fall jag aldrig varit med om att du som sjuksköterska har ansvar för både och på 8-12 akutmedicinska platser där du kanske dessutom har 4 hemgångar och 3 inskrivningar på ett pass!
  I övrigt Rätt uska är guld, "fel" är en pina!

  SvaraRadera
 5. Nä det lät ju bara för mycket Eva. :-( Tycker bara det är fel att så mycket usk-grejjer ligger på ssk där jag jobbar. Ex sårvård, kateterisering, dela medicin och dosett, vissa tar tom på sig å skriva vårdplan som är en uttalad usk-syssla hos oss. Delegera säger jag bara!

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Jag är inställd på att läsa till sjuksköterska nästa höst. Har suttit och läst väldigt mycket på nätet vad folk har för åsikter angående jobb inom vården. Det finns förstås otroligt blandade åsikter, men framförallt negativitet. Trots detta tror jag att jag skulle trivas. Dock så har jag en stor klump i magen; Vad gör jag om jag vantrivs efter att ha pluggat i 3 år?

  Det jag egentligen undrar är om du allmänt trivs som sjuksköterska? Jag förstår att det finns väldigt många variabler, såsom arbetsplats, kollegor, chefer och så vidare.
  Jag känner mig även övertygad om att man inte kan läsa sig till ifall man gillar yrket heller, men skulle gärna veta om du rekommenderar yrket till en 19åring som hellre jobbar men människor än sitter vid en dator hela dagarna.

  SvaraRadera
 7. Jag hjälper gärna till "ute på golvet" i den mån jag hinner, och både delar mat och svarar på ringningar, men att behöva svara på ringningar och fixa med allt som det medför samtidigt som jag ska dela 14.00 mediciner, prata med anhöriga, ta prover, sköta inskrivningar och hemgångar och rapportera över till kvällssyrran medan min kollega uskan sitter i fikarummet och tycker att jag ska fixa ringningar osv bara för att jag inte sitter och fikar sticker mig i ögonen. Precis som det skulle reta uskan om jag satt på arslet och fikade medan hon skötte omvårdnaden i morgonarbetet...
  Till den anonyma som är rädd att ångra sig när hon är färdig sjuksköterska:
  Det är ett utvecklande, spännande och jätteroligt arbete! Du får tänka själv, du utmanas och du växer i yrket och det finns massor av vägar att gå! Om du inte trivs att arbeta på ett sätt så prova något annat, det är ett härligt arbete trots allt gnäll!

  SvaraRadera
 8. Jag blir lika irriterad och förvånad varje gång hur många sjuksköterskor som tycker att de "hjälper till" ute på golvet när de deltar i omvårdnadsarbete på en avdelning.

  Fakta är att alla som jobbar som sjuksköterskor själva har valt att utbilda sig, själva har valt den avdelning de jobbar på och sedan tycker ve och fasa för att behöva delta i omvårdnanden.

  I mitt fall på en geriatrisk akutvårdsavdelning med ortopedinriktning så innebär det extremt tungt jobb, både för ssk och usk med allt från omvårdnad med operationspatienter, rehabilitering, dokumentation, planeringar med kommunen osv och det fungerar _inte_ om alla bara ska "göra sitt" .

  Ni säger att uskornas jobb "tar slut" men hos oss är det i varje fall så att det tar aldrig slut med tanke på allt annat som måste göras för att en avdelning over huvud taget ska rulla på, varubeställningar, förråd, kontrollera och underhålla medicintekninsk utrustning, matbeställning och utdelning (vilket är ett helt företag med mikromat!) underhållsstäd, anhöriga mm mm ...

  Tyvärr är det så hos oss nu att vissa sysslor ska övergå från usk till ssk då de innebär "administrering av läkemedel" tex sätta KAD, hantera syrgas, lägga om sår med vissa typer av förband. Både ssk och usk tycker det är tråkigt men det är ett beslut från högre ort tillfälligt.
  Kommer det att permanentas är jag inte så säker på att jag kommer jobba kvar, då går jag hellre tillbaka till kommunen som jag lämnade för 15 år sedan för att lära mig mer och utvecklas och gör det jag gör här MEN med bättre lön, bättre arbetstider och framförallt mindre tjafs och diskussioner om vilken yrkesgrupp som ska göra vad!

  SvaraRadera
 9. Ang att "hjälpa till" så är det ju så att om jag är innesyrra så har jag ansvar för alla läkemedel, rondarbete, provtagningar, samtal med anhöriga, administration, in och utskrivning...ja, jag hjälper till i den mån jag hinner med omvårdnaden! Är jag däremot ute-syrra så går jag som uska ( med några tillägg), och har ansvar för omvårdnaden,det är skillnaden.

  SvaraRadera
 10. Nåja du ska se att läkare tycker att sjuksköterskor är lata som sitter och fikar hela tiden, så det är väl inte så farligt om du tycker att undersköterskor är lata som sitter och fikar hela tiden.

  SvaraRadera
 11. Jag förstår dig exakt. Och lika arg blir jag varje gång när jag sliter för 2 och usk kan göra sitt sen sitta och babbla i fika rummet. Är väl fel att kalla de lata. Men som ssk vet så har man häcken full som ssk på en vårdavd och när man väl själv för lite lungt ja då ska man stp i vakt för usk. Gud nåde dig om du inte gör det. Dela mediciner till dagen + till nästa dag känner säker många ssk igen + leta efter dem. Svara telefon prata med anhöriga + pat, specillt svåra samtal. Ronda och söka läkare när pat blir sämmre + hålla koll på röntgensvar och provsvar telemetri mm. Hänga blod + ta prover och vara en labbspeciallist och kunna allt. Sätta nålar till höger och vänster, dropp, antibiotika sond spola drän mm. Förbereda för op och ge mediciner inför det. Hålla koll på att det skrivs om 12 pat och att de 2 som är super dåliga överlever natten och får den vård som krävs. Skiva in och ut pat mm. Lägg även till att man ska göra det usk gör. springer runt som en jävla råtta helt enkelt. Då är det jävligt surt att hör en usk säga vi har det lungt nu va? så jag går till fikarummet, medans än själv bara står helt urvriden och uppgiven i svettbad. Sen när man lyckats jobba undan sina ssk uppgifter + usk och det verkligen är lungt och kommer till fikarummet och precis satt sig. Så ringer det och usk suckar får väl gå då tittandes surt på än. Ja då är man en lat usk i mina ögon... Klart inte alla usk som är det. Men tillräkligt många för att det ska vara ett problem för mig + att ni har mer i lön retar mig så otroligt mycket. Hör alltför ofta skit i det, ja lätt att skita i det när man är en usk utan leg. Men ni usk som jobbar och sliter och vet hur det är bugar jag för. Ni andra gnällkärringar/gubbar tycker jag borde sluta ärligt talat!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl ett jävla gnäll på er sjuksköterskor!
   Bli duktigare på att delegera uppgifter och sluta prata bakom ryggen på varandra på avdelningarna.
   Bli bättre på att prata med kollegorna istället för att gå och sura om ni tycker något är fel.
   Annars går det åt massa onödig energi.
   Behövs verkligen fler män inom vårdyrken.

   // Mikael

   Radera
 12. Lets face it. Vi undersköterskor är mycket bättre på att planera vårat arbete. Vi har fysiskt tunga arbetsuppgifter och hjälper varandra, något som ni ssk aldrig gör i stort sett.

  Dessutom att er sk. dokumentation tar halva förmiddagen, det är bara ett sätt att komma undan omvårdnadsbiten som faktiskt ligger på eran yrkesroll.

  Ja. uskor är mer kompetenta än ssk, fungerar dessutom bättre i arbete. vi är värda fikan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till anonym, 8 juni 2015...
   Då måste jag bara... lilla Du.. där har du fel, fel, och åter fel!
   De flesta undersköterskor är guld värda (som tur är) men vissa av er, vet inte vad prioritering Betyder! Om man tror att det är viktigare att dela mat än att tex förbereda patienten inför operation är man illa ute... Vi sjuksköterskor är ofta duktiga på att hjälpas åt, ni undersköterskor proppsar på att vi ska hjälpa er i stället för att ta hjälp av varandra om sjuksköterskan är upptagen. Och vår "s.k." dokumentation måste göras och jag tycker ni ska utbilda er vidare om ni är missnöjda med eran yrkesroll, om inte, så sträck på er för fan o var stolta! Ni behövs, men kom inte och säg att vi ska göra erat jobb Också! Det räcker nog med arbetsuppgifter åt oss. När blev det NI som gav oss "order" om vad som ska göras? Vad hände med sjuksköterskans profession som arbetsledare som kunde delegera? Skärpning! Jag skulle önska att vi var ett TEAM på riktigt, men parvård är att ta i, beror kanske på vilken avdelning det gäller. Det bästa vore om alla hade sina uppgifter så att man kunde koncentrera sig på det viktigaste i stälket för att haka upp sig på om vem dom ska göra vad.... om vi ska sköta medicinering, omvårdnad, pre o post op planering, in o ut skrivningar, jaga doktorn för div etc.etc. ja då kanske ni hör att... ska vi " hjälpa" er oxå kan det kanske bli lite för mycket, ELLER? Vem är det som stannar kvar och vem kan sitta på sina raster i lugn o ro o gå hem i TID? Tänk över detta innan ni gnäller!! Vi ska tydligen hjälpa ALLA, men vem fan hjälper OSS?? Att vi har läst 60 poäng omvårdnad (hur många poäng läser ni?) betyder inte att VI SKA UTFÖRA OMVÅRDNAD utan att vi har kunskapen o ansvaret för ATT det blir utfört, sedan har vi rätten att Delegera ut arbetsuppgiften och då är det DITT ANSVAR FÖR HUR DET BLIR utfört. ALLA som arbetar med patientnära vård har ett EGET ansvar också, glöm inte det. Det står i författningshandboken. Lycka till i fortsättningen med ditt samarbete, hoppas du har bättre förståelse för sjuksköterskan nu.

   Radera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.