söndag 18 december 2011

Passar det inte så stick!

Bild från DN. Foto: Magnus Hallgren
 I början av december fick personalen på akutmottagningen på Karolinska ett veckobrev av sin verksamhetschef Per Lindmarkers. Han hade lackat på sjuksköterskan Jon Gunnarsson Ruthman som sagt upp sig p.g.a låg lön och mailat till arbetskamrater och uppmanat dem att höja sina krav på högre lön.

Såhär skrev verksamhetschefen: ”Den som ägnar sig åt vårdyrken i första hand för att tjäna pengar har valt fel bransch och kan med fördel arbeta på ställen där det är pengar som räknas mest. Jag hoppas att de flesta som arbetar med vård av människor gör det för att det känns meningsfullt i sig, men självklart skall ersättningar och andra arbetsvillkor vara rimligt bra även inom den offentligt drivna vården.”

Efter uppsägningen blev Jon uppkallad till personalavdelningen och vad som väntar där kan vi bara spekulera i... Själv tror jag att han kommer att mötas av pekpinnar, moralkakor och kanske indirekta hot. Lite kommunism sådär. Vem arbetar du med? Finns det fler som du? Har du kontaktat medier? Du förstår att vi inte vill ha såna som dig här vá? Passar det inte så STICK! Här håller vi käften! Håller ihop. Här vårdar vi människor, vi är inte ute efter att tjäna pengar och få egna behov tillfredsställda. Typ så.

Till Jon vill jag säga TACK! Tack för att du vågar, brinner och handlar! Om fler vore som dig skulle sjuksköterskelönerna vara betydligt högre.

/Syster Frida

Läs mer i Dagens medicin och DN.

4 kommentarer:

 1. Men skärpning med okunnigheten va? Nu är jag inte kommunist, men jag stör ihjäl mig på att folk inte vet vad kommunism innebär, och sedan har mage att använda ordet i sammanhang där det verkligen inte hör hemma. Kommunism är på intet sätt synonymt med diktatur. Basta!

  (I övrigt håller jag med dig. I själva sakfrågan alltså.)

  SvaraRadera
 2. vi kan väl bara förmoda att verksamhetschefen knappast lider av låg lön och att vårdpersonal ska rätta in sig i ledet och hålla käften.
  Öststaterna lever kvar innanför vårdväggarna
  Så vi hissar Jon och dissar vårdapparaten.

  SvaraRadera
 3. Det finns rätt mycket kommunism i vården; vård skall fördelas efter behov - den som har mest behov skall gå före, inte den som betalar mest. Det är faktiskt en ganska ovanlig princip i ett annars väldigt liberalt samhälle. Men jag förstod inte vad kommunism har med pekpinnar och moralkakor att göra?

  SvaraRadera
 4. själv fick jag en skriftlig varning pga "brist på respekt till chefen" då jag valde att blogga om hennes handlande då varken facket eller högste chefen hjälpte oss på jobbet (usk)

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.