måndag 2 juli 2012

Pengar för studenter

Jag tror att lärarkandidater och sjuksköterskestudenter är lika på många sätt. De går en utbildning som kräver både teori och praktik och det är samma typ av människor som väljer respektive yrke. Människor som vill hjälpa, hela och ta hand om andra. Sätta sig själv i andra hand men ändå vara den som sitter inne med kunskap.

Idag pratade jag med en kompis som jobbar som lärare. Vi hade samma syn på kandidater/studenter:

+ De duktiga kan vara behjälpliga i det dagliga arbetet
+ Det kan vara trevligt att ha någon att bolla idéer och tankar med
+ Man kan lära sig nya saker och rön
+ Man tvingas fundera på sitt eget arbetssätt

- De kan sinka arbetet och arbetstakten genom att vara oerfarna och långsamma
- De kan inte prioritera utan behöver styras upp
- Man kan inte jobba på i egen takt utan måste förklara moment, låta kandidaten/studenten göra moment och inte kan jobba undan
- Man måste dubbelkolla och vara på alerten

Jag vet inte om man kan jämföra sjuksköterskor och lärare, sjuksköterskestudenter och lärarkandidater, men jag gör det ändå. För det blev så uppenbart idag, att sjuksköterskorna ligger efter i förhållandet till lärarna.


För vet ni vad min kompis och tillika lärare just fått? Hon har fått kandidatpengar. En morot på ett par tusen för att hon varit handledare. Vi sjuksköterskor förväntas numera handleda gratis. För det ingår i vår legitimation. I vår roll. I vårt intresse att lära studenter bli bra sköterskor.

 Förr fick vi också betalt för studenter. Vi kunde välja att ha, eller inte ha, student. Idag tas det för givet att vi ska handleda. Gratis. Med samma antal patienter.

Vart tog pengarna för sjuksköterskestudenterna vägen? Varför får de enskilda lärarna kandidatpengar för kandidater medan pengarna för sjuksköterskestudenterna går till.... ja vaddå??

7 kommentarer:

 1. Är så syster Frida att vi ssk ska bara ställa upp för alla utan att själva få ta del av kakan. Oss ssk kan samhället beh precis hur som helst, och det sjuka är att vi bara tillåter det som ett gäng "lågutbildade" mähän. Klagas anonymt på olika forum samt i fikarummet eller till våra anhöriga som inte orkar hör mer ssk "gnäll". Samt ett mähä- fack man kan skratta åt, inte förvånad att det ser ut som det gör. Sen var pengarna tar vägen,inte så svårt att lista ut det syster Frida eller hur? En ssk ses bara hålla käft och jobba på som en modern samhällsslav som måste acceptera precis allt, för det är ett kall att vara ssk och då kan man beh hur som helst. Förövrigt, är det bara jag som är så förbannat jävla less nu på Svensk sjukvård... Hoppas vid gud att man kommer in på utb man sökt i höst, gör jag det är det tack och hej VÅRDEN för alltid.... Är helt sjukt så som det ser ut idag... Är du ung och läser detta och ska söka utb inom vårdsektorn, TÄNK OM !!!!

  SvaraRadera
 2. Håller helt med. Vår klinik får någon tusenlapp för varje sjuksköterskestudent som gör sin praktik hos oss. Frågade ledningen vad dessa pengar går till och svaret blev till litteratur. Efter en snabb inventering på avdelningen finner jag 5 st gamla kursböcker varav den senaste var från 2002.

  Nej pengarna borde gå till oss som lär studenerna allt vi kan för att så småningom få duktiga kollegor så att vi slipper dubbelkolla allt och ta hand om även deras patienter.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker man kan handleda gratis för det ingår faktiskt i yrket men man ska få TID att göra det på ett bra sätt! Det är så mycket viktigare, stress förstör massor

  SvaraRadera
 4. Vi får också pengar för våra studenter. När man säger att det är för mycket studenter fördelare på för få ssk och att man inte orkar att studenterna avlöser varandra utan att man får vara "ledig" i mellan så får man hela tiden höra att vi får pengar så vi måste, högskolan har köpt platser osv men ingen kan redovisa var de går! Chefens uttryck är "det stora svarta hålet". Det hade varit en ordentlig morot och tecken till uppskattning om varje handledare fick en del av ersättningen alt att de kom avdelningen tillgodo typ en ny apparatur, stolar eller nått annat som man märker.
  Hittade en visa på tuben som beskriver sjuksköterskornas situation väl tycker jag, men handlar inte just om studenter http://youtu.be/wpOXhisfXlU

  SvaraRadera
 5. Sluta jobba som sjuksköterska om de nu är så dåligt och kass lön.. Alla har vi möjlighet att byta jobb / skaffa oss nya utbildningar..

  Va glada över att ni finns istället, en dag ligger ni kanske där själva och behöver hjälp. Ingen vill väl bli bemött av någon negativ person då?

  Ryck upp dig, du har bra utbildning !

  SvaraRadera
 6. Exakt! än dag ligger vi alla där och då vill vi alla bli bemött av duktig proffsig personal som inte är helt slutkörd och trivs på jobbet. Hur får man det, genom att säga var glada att ert jobb är ett kall och erbjuda praolöner samt "passar det inte sluta då" ständigt kastat i ansiktet så fort man vill förbättra sina slavvillkor. Kvalitet kostar, verkar ha ungått stora delen av befolkningen i Sverige!!! Man får vad man betalar för, rätt talande i Svensk sjukvård. Kan inte få en sportbil 2012 när man bara är villig att betala för en rostig volvo 240.

  SvaraRadera
 7. Att det skulle betalats ut pengar till handledaren måste varit riktigt länge sedan... Eller kanske det varierar mellan olika landsting?

  Nu var det några år sedan jag var handledare, eftersom jag numera är lite mångsysslare men det var väldigt stimulerande och framför allt var det ju frivilligt.

  Plusen och minusen stämmer bra, fick ta och flexa över för att få ihop det ibland :)

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.