lördag 7 juli 2012

Hjälp- jag drunknar!


Har ni tänkt på att det alltid är sjuksköterskorna som åker på nya arbetsuppgifter som ska göras på en vårdavdelning? Man sitter där på avdelningsmöte och hör chefen säga "men det kan ju dagsjuksköterskan, nattsjuksköterskan eller inskrivningssjuksköterskan göra". Aldrig, eller ytterst sällan, nämns någon annan yrkeskategori som tänkbar kandidat till det som ska göras.


Vi får göra saker som lika gärna en sekreterare eller undersköterska kunnat göra. Och vi förväntas göra saker som egentligen borde ligga på läkarens bord. Vi får hela tiden fler arbetsuppgifter men det plockas aldrig bort någonting.

Jag känner att jag snart drunknar. Hur känner ni?

8 kommentarer:

  1. Vad är det för läkaruppgifter ni ssk måste göra på er avd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ord in prover och läkemedel som slappa läkare vägrar/glömmer göra varje gång på ett pass. Även skriva remisser på special prover, många vet inte ens vilken remiss det är. När det är dags för Lp har jag slutat fråga om dr kan ord in det, gör det själv suck. Ringer alla möjliga mottagningar/labb åt dr. blir en mellanhand åt läkaren, tydligen bättre än att ringa själv när de ska fråga om pat mellan varandra. Menar ofta kommer ju följdfrågor och dyl. Skriva ut pat på kvällen, då ska det vara mycket till om läkaren vill komma och prata ut pat som ofta har 1000 frågor. Vem ska göra det jo ssk. Påminna 700 ggr skriv remisen nu till rtg, psyk mm + faxa i vägen dem är svårt för en läkare att själva göra. Hålla koll åt dem om det kommer en konsultremss i lådan och trycka upp den precis framför ögonen. Kan göra listan längre. Klart läkaren har jätteviktigt jobb och har en stor roll i vården inte sakt något annat. Men hur viktiga läkaren må en vara på min avd. Så skulle inte vården funka en dag utan ssk städande/räddande bakom kulisserna. Skulle bli totalt kaos och inte mycket gjort kan jag säga. Tycker vi alla ssk slutar göra läkare-uppg för en dag. Ska vi se hur det går... Men klart jag är ju bara en ssk som inte kan något och oviktig, ska ha en lön som passar en korvförsäljare så är det bara. Men blir inte förvånad eg, alltid så den som sliter arslet av sig ska tjäna minst

      Radera
  2. Till exempel skicka iväg remisser i rörposten. Varför kan inte läkaren göra det? De sätter remissen i handen på en och säger "skicka iväg detta." det är inte förrän nu jag funderat: Varför kan inte DU göra det?? (har bara jobbat ett par månader som ssk)

    Till exempel ringa till lab och höra om provsvaret kommit. Tycker det snarare är läkaruppg.. det är läkarens ordinerade prover liksom..

    Till exempel analysera blodgaser. Varför kan inte läkare gå till apparaten själv och göra det?

    Det finns fler saker..

    Vad ska man göra? Jo man drar til Norge och tjänar 40 000 så får man iaf lön för mödan!

    /Ssk jobbat ett halvår

    SvaraRadera
  3. jag har en fråga till dig. Varför byter du inte jobb?? jag menar de finns ju massa jobb som inte är i vården, du kan ju skola om dig helt!!! speciellt när du är så bitter, less, och har fått nog för länge sedan!!

    SvaraRadera
  4. Man ska aldrig vara rädd för jobb. Men lär dig ta betalt istället för att klaga.

    SvaraRadera
  5. Är relativt nyfärdig som ssk, men under såväl utbildningen och den tid jag jobbat så har jag sett många varianter på arbetsorganisation.

    På vissa ställen har det nästan bara varit ssk så där har det knappt varit ngt tal om usk- vs ssk-uppgifter.

    På andra ställen är nästan allt utom matbrickor, toabesök, bäddning, städning och att köra patienter till olika undersökningar ssk-uppgifter. På många (de flesta) ställen jag varit på sjukhusen så är att sätta/dra KAD något som är delegerat till usk, men inte alltid. Att TÖMMA KAD-påsar är för usk, men att BYTA till en ny KAD-påse är ssk-uppgift på ett ställe jag varit.

    Andra ställen har faktiskt gjort mätningar av vilken arbetsbelastning som ligger på ssk respektive usk och konstaterat att ssk har långt mkt mer än usk och utifrån det diskuterat i personalgruppen vad usk skulle kunna avlasta ssk med och har bla kommit fram till att det är ju tex inget egentligen som hindrar att en usk hjälper till med inskrivningssamtal (och dokumentera det) alt sitter och läser i journalen och börjar sammanställa till omvårdnadsepikris inför hemgång om nu usk har mer tid än ssk för tillfället. Att fråga patienten/sammanställa info om vårdtiden om ifall patienten tex har några allergier, äter vanlig mat, använder rullator, har hörapparat, är i behov av inkontinensskydd etc är ju knappast något som man behöver ha ssk-legitimation för att kunna göra, så usk avlastar genom att göra "grovarbetet" så kan ssk sen läsa den inskrivningsanteckningen/epikrisen som usk påbörjat, ta över anteckningen i datajournalen och komplettera med ev övrig information som är relevant att få med i respektive anteckning innan ssk sedan signerar inskrivning/omvårdnadsepikris.

    Behöver jag säga att jag helt klart föredrar det senare arbetssättet - att de arbetsuppgifter som behöver göras fördelas upp så att det blir så jämn belastning som möjligt mellan de olika yrkeskategorierna istället för att en grupp springer häcken av sig (ssk då snarast) medan andra (usk då oftast) sitter och tar långa fikaraster utan problem.

    SvaraRadera
  6. Det finns ett litet ord som heter NEJ ! Vägra fler arbetsuppgifter, helt enkelt. Det blir sura blickar från chefen ett tag, men det är det värt. Svårare än så är det inte.

    SvaraRadera
  7. Frida: Det där känns verkligen igen. Det är en av anledningarna att jag inte jobbar i landstinget längre. Man blev bättre och effektivare på sitt jobb men fick likväl mindre tid över. Märkligt!

    Uskorna på gamla jobbet var i 8 fall av 10 suveräna och bidrog med mycket som såromläggningar (hade t.o.m. några som var specialister på detta och mer kunniga än oss syrror), kateterdragande/sköljning m.m., dragande av drän etc gjordes också ibland vill jag minnas...

    Men ändå så hade uskorna i stort sett alltid tid att ta fikaraster (och komma hem i tid) medan syrrorna sällan hade tid till detta, blev ofta i bästa fall en kopp välling medan man rondade... Lunchrast efter 13 när man jobbat sen 6:45 var inte heller ovanligt. Och sen då att man nästan alltid var tvungen att flexa över.

    Nej, det vore väldigt intressant och givande att verkligen göra en översyn generellt över arbetsbelastning mellan yrkesgrupper och avdelingar!

    Sen, till er som skriver att man skall skaffa ett annat jobb -jo visst, det går men med dagens arbetsmarknad är det verkligen inte lätt! Sen att "lära sig ta betalt", hurdå? Det är inte direkt något fett ITkonsultjobb vi snackar om!

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.