tisdag 31 juli 2012

Vilket jävla hysch, hysch!

Det där med pengar och lön är känsligt. Här i bloggen diskuterar vi det ofta, orättvisorna mellan yrkeskategorierna i vården och så gnäller vi över hur lite vi får i förhållande till vårt ansvar.

Men i verkligheten. På avdelningarna. På middagarna med vännerna. Med släkten. Ja, då säger iallafall inte jag så mycket mer än att jag är missnöjd över min skitlön. Men någon summa. Nej. Det har hänt att jag faktiskt har sagt vad jag tjänat men då har människor börjat skruva på sig, blivit obekväma. Kanske för att de inte vill att jag frågar vad de tjänar? Kanske för att det skulle bli pinsamt om man började mäta sig i pengar. Tänka i termer som: Om Anneli tjänar 36 tusen och Frida 22, hur mycket duktigare, viktigare, bättre är Anneli då?

På avdelningarna är det samma sak. Alla är missnöjda. Arga på hundralapparna i lönepåslag. Men ingen säger vad de tjänar. Ingen frågar rakt ut utan det luskas och folk går som katten kring het gröt. Och sen om någon lyckas få tag på lönelistor, de är en offentlig handling som alla har rätt att få ut men som många löneadministratörer verkar vilja hemligstämpla, ja då är alla som gamar. Får jag se? Vad tjänar han? Hon? Men guuuuud, tjänar han såååå?

Egentligen så skulle vi alla lägga korten på bordet, iallafall för varandra på arbetsplatsen, och berätta hur mycket vi tjänar. För det är landstingen som tjänar på att vi smusslar och hyschar med våra löner. Att inte fler lackar ur när de ser svart på vitt hur nyutexaminerade får mer liksom de med snopp mellan benen. Om fler skulle SE det här skulle det kanske bli revolution. Och det vore ju bra.

Vad tycker ni om det där med pengar och lön? Begär ni ut lönelistor och sätter upp? Pratar ni lön med era jobbarkompisar?16 kommentarer:

 1. Jag säger gärna vad jag får i lön, reaktionen är stor nyfikenhet blandat med skräck inför att få frågan vad de själva tjänar. Det frågar jag aldrig. Men jag tänker att ju mer öppet jag pratar om det, desto mer kanske folk vänjer sig vid det.

  Skillnaden i lön (hos folk i samma yrkeskat) i nuläget handlar mest om hur bra man är på att snacka sig till sig sin lön, inte vad man de facto gör. Vi borde införa retorik i SSK utbildningen.

  SvaraRadera
 2. Är inte lönen en offentlig handling? Varför är det så hysch-hysch? Jag vet oxå att det är så. Visst är det konstigt att man kan vara goda vänner men när det gäller lönen så pratar man inte om den. Människan är ett underligt djur, eller hur??? // Eva

  SvaraRadera
 3. Jag fattar inte heller varför det alltid ska vara så fel att prata om pengar och om vad man har i lön. Det gäller överallt i samhället tror jag, inte bara i vårdsvängen. Jag har alltid varit så fräck att jag kan fråga folk rakt ut vad de tjänar och jag struntar faktiskt i om de känner sig obekväma. Någon gång måste man ju börja och jag tror precis som du Frida, det är bra att lyfta frågan på riktigt. Själv tjänar jag 25 100 (allmänssk, färdig -08).

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte heller varför lönen är så hemlig för många, liksom partitillhörighet ;-)

  Min lön är ju lika kass oavsett om jag talar om det för mina kollegor eller ej.

  På min arbetsplats är vi nog ganska öppna om lönerna, inom respektive yrkeskategori. Börjar vi SSK prata löner med USK blir det alltid ett jäkla liv, så det låter vi bli.

  Jag tjänar för övrigt 23.100:-. Färdig sedan början av -07. Jobbat på samma arbetsplats sedan dess, medicinavdelning med ganska mycket akutmedicin. En av två ansvariga för elkonverteringar samt hjärtpatienter.

  SvaraRadera
 5. På mitt jobb har vi satt upp listor där alla som vill får skriva upp vad de tjänar och de flesta gör faktiskt det. Jag är rätt nöjd med min lön. Tjänar 30 400 kr. Har en onk vub och har varit färdig Ssk i 12 år. Började på 16.000 då och inte är 14 400 i ökning så dåligt? Arbetar inom Stockholms läns landsting på en helt vanlig akutvårdsavdelning. Med ob kommer jag upp i ca 37 000 i månaden.

  SvaraRadera
 6. Färdig syrra 1978. Har specialistutb i intensivvård sen 1983. Arbetar nu kommunsyster dvs som distriktssköterska (ej specialistutb) och har 28.500:-. Bra eller..... Själv tycker jag naturligtvis att det inte är bra efter 34 år i yrket!//Eva

  SvaraRadera
 7. 22-årig student2 augusti 2012 15:54

  Jag vill tacka dig, syster Frida, för att du fått mig att inse att man inte ska söka sig till vården. Och om man läser dagstidningarna så fattar man att det du skriver är den otäcka sanningen, inget överdrivet, isolerat. Jag ska nog jobba på Tillväxtverket istället.

  Än en gång - TACK!

  SvaraRadera
 8. Önska att en "Syster Frida" hade stoppat mig att välja vården när det begav sig att välja yrke. Får väl vara en syster Frida själv och varna andra att göra samma dumhet.

  SvaraRadera
 9. Jobbar själv som ssk, aldrig fått något extra för att jag har en snopp. Är nog mest en myt att killar tjänar mer som ssk bara för att man är kille. Finns säkert nåra som snackat till sig bättre lön, men stora massan tjänar nog minst lika lite som kvinnor.

  SvaraRadera
 10. Håller med dig. Så länge vi hyschar och inte diskuterar så fortsätter våra skitlöner att vara just skit. Jag är färdig ssk sedan 2002 och tjänar 23800:- i landstinget.
  /Dialyssyrran

  SvaraRadera
 11. jag har varit färdig ssk sen 2008 och tjänar 25000 kr/månad inom landstinget. Fick upp min lön med 2000 kr tack vare att jag bytte jobb. Löneutveckligen är verkligen kass inom landstinget. Nej ska man få upp lönen som ssk så måste man bojkotta landstinget och jobba privat, kommunalt el åka till ex Norge. Själv funderar jag starkt på att omskola mig...jag vill och orkar inte jobba med sjuka människor hur länge som helst..!

  SvaraRadera
 12. Men det fattar ni väl varför det är sånt hysch-hysch kring lönerna?! Arbetsgivarna sanktionerar ju den myten att det är genant, pinsamt eller privat att prata om sin lön. Om alla pratade om sin lön skulle det ju finnas risk för jämförelser sinsemellan, missnöje och uppror i ssk-gruppen. Dessutom kan det ju verka som att man är "dålig" på sitt jobb för att man de facto är kass på att föhandla sin lön.

  Jag tjänar 24000:-, färdig sedan -09. Men jag är tjänstledig sedan ett år och pluggar till något helt annat, för jag kommer inte palla vårdsvängen i 35 år till...

  SvaraRadera
 13. Jag blir klar ssk januari 2013 men jobbade som ssk med dispens från kravet på legitimation i sommar på en vårdavdelning på sjukhuset. Hade 21 000 kr/månad i lön.

  SvaraRadera
 14. Hemskaste jag nånsin läst. Tjänar 26000 på lager, med 1 veckas utbildning och ingen tidigare erfarenhet.

  SvaraRadera
 15. Bli inte förskollärare heller, vi ligger lönemässigt efter. Jag fick 600 kr i lönepåslag....min kollega 1950 kr. Var finns rättvisan i detta? Mitt fackförbund är uruselt...

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.