torsdag 10 februari 2011

Av med läkarrocken!

Bilden kommer från Eva´s underkläder

 Det är ingen skillnad på antalet bakterier hos läkare som använt långärmad- jämfört med dem som använt kortärmad rock, enligt en studie som gjorts i USA. Resultatet är något... överraskande. Och oroväckande...

Jag hoppas verkligen att vårdhygien på de svenska sjukhusen fortsätter att stå på sig när det gäller rekommendation om kortärmad klädsel hos all vårdpersonal. Det är väl klart att bakterier sätter sig på långärmat och sedan sprids vidare från patient- patient? Och det är väl klart att man inte kan tvätta och sprita handleder och underarmar på samma sätt när man har långärmat?

Nä. Av med läkarrocken! Den är bara en förlegad statussymbol och ingenting som här hemma år 2011 tycker jag!

6 kommentarer:

  1. Kortärmat är en självklarhet, vilket inte doktorerna har fattat än så av med rocken och sälla er till oss vanliga dödliga.

    Inte så konstigt att sjukhussjukan sprider sig...med den mentaliteten.

    Vi inom äldrevården har kortärmat.....

    SvaraRadera
  2. ska man vilja springa me kortärmat på sjukhuset så får de nog höja värmen rejält oxå :-/

    SvaraRadera
  3. o läkarens klockar o vigselringar också kanske? De jobbar med egna regler dom där rockbärarna =)

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Tyvärr låter du dina egna politiska idéer inkräkta på vetenskapen.
    Det är inte bara en studie som visar MINDRE antal bakterier om han använder en långärmad läkarrock. Man kan därför fundera över om inte systrar skall använda lång ärm.
    Läkarrocken är en läkarsymbol som är praktisk och som skall fortsätta användas.
    Jag är läkare och jag misstänkter att du helt enkelt inte gillar läkare (det finns en sådan grupp SSK).
    Låt inte politik, omotiverade komplex och ideologi styra vetenskapen.

    SvaraRadera
  5. Hej igen...Kolla läkarnas strid om att få ha rocken kvar. I England har man gjort en studie som visar dessa resultat.. Jämersanåda.. sitter mer prestige i kläder än vad man tror. Mins när ivapersonalen på vårt sjukhus skulle börja bära vita kläder vilket ramaskri det vart.

    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=15996

    SvaraRadera
  6. Hej syster Frida!

    Om vi struntar i huruvida det är bevisat eller ej att rocken ökar frekvensen av nosokomiala infektioner (vilket det ju inte är) så löser väl ändå en kortärmad rock hela problemet?

    Om läkarrocken är en statussymbol (det var du som använde ordet och jag vill påminna om att status likväl som skönhet upplevs subjektivt), så är den väl det för att läkaryrket har hög status och för att rocken är en symbol för yrket? Skall ett yrke bara för att det har hög status nekas symboler?

    Handen på hjärtat handlar det här om hygien (en kortärmad rock som tas av vid statustagande och tvättas regelbundet) eller är det en symbolfråga?

    Om det är en symbolfråga borde kanske den debatten tas istället för att man använder skenargument om ej evidensbaserad hygien?

    Exakt på vilket sätt stör det dig att läkare bär rock som de har gjort sen 1800-talet? Istället för att sudda ut läkarnas symbolik föreslår jag att vårdförbundet arbetar för att ta fram fler sjuksköterskesymboler. Jag gillar broschen även om många läkare börjar misstänka att den inte spritas tillräckligt ofta och kanske borde förbjudas av hygienskäl. ;)

    Lycka till med allt du företar dig!

    /Medicine kandidat

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.