onsdag 13 april 2011

Det där med vub...



... är inte så lätt. Om jag ska gå en vidareutbildning vill jag få ett mer intressant jobb, eller roligare arbetsuppgifter. Jag vill vara säker på mitt val eftersom jag inte vill ta ytterligare studielån och ändå inte vara nöjd. En vidareutbildad bitterfitta är inte roligare än en grundutbildad menar jag.

Såhär tänker jag om de olika vidareutbildningarna:

* Ambulans: 
+ Köra bil fort. Träffa patienten en kort tid. Nästan ingen dokumentation. Inga jobbiga anhöriga. Inga jobbiga doktorer. Inga telefonsamtal. Inga vårdplaneringar. Man har sig själv, sin kollega och patienten.

- Det är få akuta tillbud. Man är mer en transportbil/taxichaufför än en livräddare. Många återkommande patienter som ringer ambulans fast de egentligen skulle kunnat ta kollektivtrafiken, jag skulle bli oerhört provocerad av dessa. Konstiga arbetstider. Tråkig dötid som man måste ägna med en kollega som man kanske inte gillar...

* IVA:
+ Patienterna är halvdöda och kräver inte så mycket av kommunikation, lull-lull och gulligull som man måste hålla på med när man jobbar med vakna, fullt levande människor. Häftig känsla att "klara av" att hålla någon vid liv.

- Apparater och plinplong, jag hatar alla ljud. Patienterna är så dåliga att man inte får någon cred för det man gör. Få patienter kommer tillbaks för att tacka eller berätta hur det gick sedan. Och ibland är det faktiskt skönt att gullgulla med någon och veta att man (oftast) får tillbaks när man ger.

* Narkos:
+ Patienten sover. Man kan bete sig hur som helst utan att få ångest.

- Blir inte narkospersonal lite kocko efter några år? Jag tror att det är farligt att jobba i de där gaserna...

* Distriktssköterska:
+ Regelbundna tider. Självständigt arbete. Inte en massa ronder. Man kan ha ett egen rum med någon krukväxt och gulliga små sköterskesmurfar på skrivbordet.

- Äckliga sår som ska läggas om.

* Operation:
+ Inga, enligt Syster Frida

- Varmt att stå sterilklädd. Äckligt med blod. Äcklig lukt av blod och diatermin. Tråkigt att vara doktorns slav som ska sträcka fram sterila grejer som ett annat fån. "Sax, tack" "Men ta den själv för faan!!"

* Barnmorska:
+ Positiva möten oftast. Man får vara med vid den största händelsen i mångas liv. Självständigt. Kvinnligt. Starkt.

- Jobbigt att se missbrukare eller andra dåliga föräldrar. Tungt när det inte går som man tänkt och ett barn dör. Jobbigt med oroliga föräldrar som sjåpar sig över småsaker under graviditet eller förlossningen.

* Psykiatri:
+ Många spännande diagnoser. Det brukar vara trevligt folk som jobbar i psykiatrin. Roligt med patienter som inte är så PK.

- Psykiskt tungt med personlighetsstörningarna och de depressiva. Man får inte tillämpa så mycket somatisk kunskap. Jobbigt med suicid och hot och våld mot personal.


Funderar ni på någon vub? För- och nackdelar?

18 kommentarer:

  1. Som alltid en klok analys!
    Jag känner ungefär som du att ska det vara ska det vara till något bättre. Så det lär inte bli någon specialistutbildning.
    Däremot funderar jag starkt på att läsa pedagogik, med sikte på en ämneslärarexamen (gymnasienivå), kliniklärare skulle vara kul (och är tydligen på väg tillbaks). Men det får bli etappvis, vill inte plugga på heltid just nu i alla fall.

    SvaraRadera
  2. Jag funderar på IVA: Jag vill satsa på att bota, inte bara lindra. Jag vill vara den coola sköterskan som kommer och räddar liv på vårdavdelningen med all min kunskap :D
    Trist att inte få cred tillbaka bara...
    Måste nog hospitera lite för att kolla läget på några olika ställen.

    SvaraRadera
  3. Åh, du skriver ju så himla underbart! Härligt med någon som vågar skriva allt det som oftast inte sägs utanför avdelningens väggar.
    Själv röstar jag för narkos eller distrikt, söker nog till bägge.

    SvaraRadera
  4. Vub kanske? fast jag vill inte läsa mer....
    Fast ambulans...köra fort med blålljus...lite lockande.
    Bemanningservice...ja kommunernas nya bemanningssystem har ju något som heter akutpoolare.
    Undrar om dom har blåljus? dom ska infinna vid akuta brist på personal.........

    SvaraRadera
  5. Minus på ambulans är också att det är väldigt fysiskt påfrestande, speciellt när man måste bära ner en tung person för alla trapporna. Ja, plus båren och alla väskor. :( Men annars tycker jag att det verkar jätteroligt. :) Kul blogg du har.

    SvaraRadera
  6. Apropå narkos och eventuella outforskade fördelar/nackdelar med att andas diverse anestesigaser dagarna i ända: Torsten Gordh, den svenska anestesins fader, blev tillslut 102 år gammal. Jag säger inte mer än så.

    SvaraRadera
  7. Jag har sökt anestesi halvfart och ambulans halvfart distans så nu har jag några månader till att fundera över detta. Blir man galen av gaserna? Hoppas man blir galen på ett bra sätt då. kan man bli galen på ett bra sätt? Av gaser?

    SvaraRadera
  8. En annan syster Frida21 april 2011 kl. 18:36

    Har du inte glömt några? :) Vård av äldre och onkologi finns också. I övrigt en fantastisk analys. Mycket underhållande. Narkos känns inte så fel ändå. Alla patienter är ju inte sövda hela tiden =)

    SvaraRadera
  9. Hörru!! INGA plus med att vara opsyrra???

    Det är faktiskt hur roligt som helst och jag är på inga sätt kirurgens "slav" som bara langar instrument utan tvärtom känner jag att kirurgen skulle ha det jäkligt jobbigt om inte jag var där och hade störtkoll, kunde ingreppet, visste allt om hur instrument och apparatur funkade, höll en bra kommunikation mellan övriga parter inne på salen och var beredd på de mest oväntade saker som kan inträffa. Ofta assisterar jag dessutom kirurgen, sätter suturer, suger, tar hand om bendelar som ska återanvändas osv osv...Sorry, bilr bara så trött på alla som tror att man som opsyrra är nåt jävla mäha som bara räcker fram skalpeller.
    Dessutom är teamjobbet inne på en opsal bland det roligaste som finns, när allt flyter på och alla vet sina roller och man samarbetar bra. Under rutiningrepp lär man dessutom känna varandra rätt bra då man kan stå och prata om allt möjligt, mer akuta ingrepp blir allt mer skarpt läge och man fokuserar som fan på att göra rätt. Det är SPÄNNANDE!!
    Så, en lång svamlande kommentar från en föredetta vanlig avdelningssjuksköterska som gick och gnällde på en akutvårdsavdelning.
    Don´t knock it til you´ve tried it!

    SvaraRadera
  10. är du helt säker på att du ska jobba som ssk? /syster Malin

    SvaraRadera
  11. Syster Malin tillhör den stora massan inom sjuksköterskor som tror att man inte är en riktig sjuksköterska om man har krav och vet att man förtjänar det. Eller?

    SvaraRadera
  12. Anonym, det sa jag inte. Utan menar mer att syster Frida verkar vara otroligt trött på sitt arbete. /Syster Malin

    SvaraRadera
  13. Men Malin, det är bara en blogg-image! I verkligheten älskar syster Frida sitt oerhört givande jobb, dygnet runt.

    Läs, känn igen de där känslorna som ibland bubblar upp i dig också, le.

    SvaraRadera
  14. Haha landade här när jag googlade VUBar. Först rynkade jag lite på ögonbrynen. Sen insåg jag vad jag själv försökte hålla för fasad: Bort bort med attityden om att sjuksköterskor ska vara helgon och hålla på med sitt livs "kall". Vara dygdiga, jobba utan vettig lön och för den goda sakens skull. Är så TRÖTT på det!
    Ps. Jag vill bli opsyrra.. ser en hel del fördelar faktiskt ;)

    SvaraRadera
  15. tja!
    nu är det här ingen vidareutbildning men vad säger du om röntgen? har en kirurg-polare som sålde in det rätt hårt. Inget dagsljus men ändå..

    /BernoWannaBe

    SvaraRadera
  16. HAHAHA! Vilket sjukt roligt inlägg!!

    SvaraRadera
  17. Tack för en härlig analys! :)

    Själv arbetar jag som ssk inom äldrevården som kräver stort engagemang och som det känns ibland, "som att ro ett stort tungt skepp där årorna fastnat mellan stenar". Att få med usk/vbt i den medicinska och rent omvårdnadsmässiga vården som OAS och PAl ordinerar, däribland både outbildade, utbildade, engagerade och oengagerade människor arbetar, att upprätthålla god relation till patient, anhöriga och PAL.

    Det är roligt att arbeta i äldrevården när relationer är goda och arbetet fungerar enligt den etiska hållningen man som ssk har och man upplever att vården bedrivs utifrån integritet och värdighet åt alla håll, men riktigt tungt när det inte gör det.

    Jag vill vidareutbilda mig och Op-syrra eller företagssköterska tycker jag verkar vara spännande alternativ och inte lika krävande relationsmässigt. Företagssköterska kan man kanske blanda in massage i, vet någon? (Är utbildad massör).... :)

    SvaraRadera
  18. Jag har inte skrattat så mycket åt ssk-grejer på länge som jag gjorde idag pga detta fruktansvärt roliga inlägg! TACK// Linn ssk som också ska göra VUb till hösten DSK. Mer Krukväxter till Professionen!

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.