tisdag 9 oktober 2012

Ös på bara!

Hörde på Nyheterna häromkvällen att det är bestämt nu. Det blir 800 extra utbildningsplatser på sjuksköterskeprogrammen till hösten. Allt för att möta bristen.

Halleluja säger vissa. Fler platser betyder säkerligen dumpning av betyg och att även de med låga betyg kan få en universitetsutbildning. Käckt.

Fan säger andra. Nu kommer lönerna aldrig att höjas. För så fort det finns folk att tillgå så kan lönerna hållas låga. Hoppar en av så står det en annan och ber om jobbet. Enkel ekvation (även för den med låga betyg).

Jag tror att det bara är en tidsfråga innan Sverige börjar arbetskraftsinvandra sjuksköterskor. Likadant som man gjort i byggbranschen och med bärplockare. Det kan ju bli hur bra som helst. Glada thailändare som kommer hit för 15.500 och jobbar mer än gärna. Ifrågasätter inte. Vet vad Jobba Hårt innebär. Vet vad Arbetslös innebär = hemgång utan pengar till släkten. Skam. Skuld. Kanske utfrysning hemma.

Det finns nog många duktiga medarbetare att hämta där ute i världen. Som verkligen kan konkurrera ut oss gnälliga svenskar. Som kanske inte har tid att kissa på arbetet som sjuksköterska men som lever i Sverige. Världens bästa land, om vi får säga det själva.

Ja. Det tror jag är steg två i farsen eller cirkusen eller vad vi ska kalla hela den här historien med att sjuksköterskor flyr sjukhusen och ibland hela yrket. Arbetskraftsinvandring.

Jag tror att jag ska föreslå det för Jan Björklund redan nu. Så vinner jag kanske nåt fint pris och blir känd och hyllad. Fan vad skönt. Då ska jag dra mig tillbaks sen och jobba som konsult som alla andra föredettingar.

11 kommentarer:

 1. Som vanligt slår syster Frida huvudet på spiken. Håller med dig till punkt och pricka. Ge mig mer pengar för det jobb jag gör, värdera det högre, ge mig en möjlighet att utvecklas, ha tid för studenter, kissa, äta och göra det jag borde göra inte bara täta läckor här och var. Men nu får jag inte ens ett tack för det jag gör.
  Dock blev jag mer än lovligt fundersam över debattartikeln jag lästa i DN för några dagar sedan. Ekonominissar som föreslår att arbetslösa i fas3 ska arbeta inom vården. Frågan är hur det påverkar patientsäkerhet och mottagande. På sitt sätt smart tänkt ur ett ekonomiskt perspektiv (eller inte) men ur patientperspektivet undrar jag hur det blir. dessutom känns det lite som att man idiotförklarar arbetsuppgifterna i vården. Som att allt kan utföras av alla. Hur svårt kan det vara att vårda en septisk patient kl 03.30 när du jobbar din tredje natt på raken och bara sovit 4h mellan nätterna, inte ätit sedan 19,00, inte suttit ned sedan kl 21.00 eller kissat heller för den delen.....
  Stod nått i artikeln i stil med: avlasta med enklare uppgifter utan förkunskapskrav. Visst bre frukostmackor, svara i telefon och lite så kan väl alla göra. Men frågan är om det inte är bättre att försöka höja lönerna, göra arbetsplatsen mer attraktivt och faktiskt försöka få in folk den vägen. Känns mer ekonomiskt för alla. Men vad vet jag en simpel sjuksköterska.......
  // SysterJ

  SvaraRadera
 2. Låter härligt! Importera på bara! Utbilda mera! SSK är ju bara gnällspikar! "Tjejerna bäddar lite sängar och tar tempen" som jag hörde i högskolans korridorer en gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick du då fram och fråga, hur menar du nu? Gick du fram och tog strid för yrket och dig själv? Säker inte utan knöt handen i fickan som alla andra. Därav att det aldrig kommer bli bättre, för ssk står inte upp för sig själva är inte stolta för sin profession. Ber nästan om ursäkt för att man finns och nedvärderar sig själv. Och ja, hade gått fram och frågat vad menar du nu? För sånt gör mig skitförbannad....

   Radera
  2. Måste börja respektera sig själv först. Sen så kommer andra göra det med. Vad är vi alla ssk rädda för eg. När ska vi alla sätta ner foten och betee oss som stolta smarta akademiker. Titta på läkaren, inte ber han om ursäkt när han kommer farande i sin vita rock. Ingen slump att läkaren har 50 lax och en ssk 20 dammråttor. När ska vi alla gå ihop och sjukskriva oss samtidigt göra kaos... För det måste till såna åtgärder samt pat kommer få lida kära systrar. Och det är inte vårat fel, vi begär bara att få våra behov begär med sedda som alla andra männsikor får. En ssk är med en människa!!!!!!

   Radera
 3. Jag kan berätta hur det blir när man har för låga intagningspoäng till sjuksköterskeutbildningen. Jag kan berätta hur det blir när man arbetskraftinvandrar sjuksköterskor från länder som inte alls har vår standard på utbildningen, och där kulturkrocken och språkförbistringen kommer som ett rekommenderat brev på posten. Men istället för att berätta så uppmanar jag er helt enkelt att besöka precis vilket norskt sjukhem som helst. Det är inte de vassaste knivarna i lådan som jobbar där... Nej, där jobbar de norska sjuksköterskor som knappt kan ta ett blodtryck och som aldrig skulle komma ifråga för ett jobb inom slutenvården. Där jobbar de filippinska och centralamerikanska sjuksköterskor som varken kan språket, kulturen eller Felleskatalogen (norska FASS). Lycka till Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra din åsikt om Norge och hur det fungerar där! Eller kanske hur det INTE fungerar. Det är ju mycket tabu att diskutera arbetskraftsinvandring. I Sverige kan man ju inte ifrågasätta såna saker utan att nån dåre tror att man är rasist eller främlingsfientlig. Det är bra att det kommer fram även nackdelar med att människor med andra kulturer, annan utbildning etc kastas in i ett yrke. Det är inte "bara" att låta människor ta hand om människor.

   Radera
 4. Är ssk-student termin fyra och är på min andra VFU-placering just nu :) Jag har följt din blogg ett bra tag nu och i början undrade jag hur du ens kunde komma på tanken att bli sjuksköterska då du e så negativ hela tiden :( Men efter att ha läst alla inlägg och funderat en stund så tror jag att du är en snäll, varm och omtänksam ssk :) Jag skulle vilja ha dig som handledare en vecka för jag tror att du har mycket att lära ut! Man kan se i dina inlägg att du verkligen bryr dig om patienterna

  SvaraRadera
 5. you go girl! arbetade som USK i fyra år innan jag blev SSK. trodde mig veta precis vad jag gav mig in på.. missade dock detaljerna med snorika AT-läkare som dumförklarar en och talar om att man minsann "bara" är SSK och inte har så mycket att säga till om, eller de dagarna man är underbemannade på avdelningen utan någon ersättare och bara får jobba "lite" hårdare för att få stället att gå runt utan att någon bryr sig. eller för den delen, när man tar ett jobb med anställning som inkluderar "dygnets alla timmmar" och man måste jobba dag, kväll OCH natt. och sedan drar de helt plötsligt ner på personalstyrkan nattetid och man TVINGAS ta hand om x antal fler akut sjuka patienter än vad man räknat med, och klarar av som SSK. INGEN bryr sig om din legitimation ryker på grund av för hög arbetsbelastning. eller för den delen, det värsta av allt; att gå hem från ett arbetspass och känna sig så jävla otillräcklig. ja, jag kan ju göra listan hur lång som helst.


  jo, men vi "vet" ju precis vad vi ger oss in på när vi läser till SSK.... anyway, tack för grymt bra läsning!

  SvaraRadera
 6. i Finland har vi importerat en massa spanska sjukskötare som fått studera finska före de kommer till Finland. För vi har så stor brist på sjukskötare men det beror på att lönera är så låga, igen av de nyutbildade vill jobba då de inte får lön för mödan s.a.s

  Inte för att jag ser på vilket vis det är bra att importera, för de kan ju inte språken helt här samt kulturen. Menmen, vi får se vad som händer.


  p.s. suverän blogg!

  SvaraRadera
 7. Det är bara man själv som kan förändra synen på sitt liv, det gäller yrke som så mycket annat. Du jobbar en stor del av ditt liv och din vakna tid. Så tänk nu. Ställa villkoren, kraven själv, vem fan säger åt dig att du måste vara vårdslav i den bemärkelsen? Det är ju du själv.

  Varför slava för en skitlön då? Undvik avdelningsjobbet! Alla måste vi kanske ha några hundår inom yrket för att inse att man av egen kraft kan tänka utanför boxen! Du är inte fast i nåt jävla kollektiv, det här med upp på barrikaderna är jag så jävla trött på att höra så jag blir galen!

  Själv har jag varit ssk i 12 år. Det har inte varit lätta år alltid och jag håller med om mycket i bloggen, dock inte allt klagande. Jag förstår att detta är din v-sond, men snälla. Med åren förutom arbetslivet, med livserfarenhet, kommer mycket insikt, visst har jag också funderat på att sluta. Jag är väl den där iq-befriade hysterikan som borde bli lobotomerad tänker du väl nu. Nehej, jag tänker aldrig sluta känna empati eller gå till mitt jobb likgiltig, det är jag helt enkelt för god för! Oavsett om jag är sjuksköterska eller ej. Tror du verkligen att det är så lätt i andra yrken, på andra arbetsplatser?

  Är man inte nöjd med lön, arbetsvillkor, kollegor, patientkategorier, byt jobb! Man ska nog vara glad över yrkets bredd. Annars kan man ju sluta som ssk och göra nåt helt annat.

  Jag har jobbat inom slutenvård, öppenvård, akutmott, företagshälsa, hemsjukvård, som fast anställd inom landstinget, som timmis inom kommun, som uthyrd konsult och har där emellan skaffat mig en vård-IT-utbildning samt en vub. Aldrig fått för mig att lämna yrket, alltid fått för mig att kämpa för mina egna mål. Så syster Frida, lägg ner det där slitet på avdelningen nu och blicka framåt. Annars kan du ju alltid bli medicinsk skribent, du är duktig på att formulera dig! Om ej alltid sakligt. Men vasst. :-)


  SvaraRadera
 8. Hej
  brukar kika in här lite då och då. Känner igen mig själv i många av dina inlägg med glimten i ögat.
  Har själv hört att ett av sjukhusen i stockholm skall importera sjuksköterskor från Tyskland. De skall gå en svenskakurs (och en kurs i medicinteknik hoppas vi då de inte gör lika många medicinsktekniska moment i Tyskland) Därefter får de komma till sverige och arbeta med samma lön i tre år. Låter fint, det är så vi kan hålla lönerna nere.
  Många Kramar och stå på dig Frida!

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.