tisdag 25 oktober 2011

Aja-baja

På min arbetsplats är det aja-baja att läsa Aftonbladet och titta på Facebook på arbetstid. Cheferna tar upp "problemet" vid nästan varenda arbetsplatsträff. Det finns såååå mycket annat att göra, säger de. Som att städa, kolla PVK:er, hålla på med ansvarsområden, räkna narkotika, fylla på medicinvagnar och förråd eller genomgå någon webbaserad nätkurs. När man är på sjukhuset ska man vara på sjukhuset, ingen annanstans. Man ska inte hänga med i nyhetsflödet. Man ska avskärma sig som en jävla travhäst med ögonlappar.

Jag kan förstå att cheferna blir irriterade på att vissa tar sig tid att uppdatera statusen på Facebook men att någon läser tidningen... Hallå?! Det är ju absurt att vi inte får läsa tidningen utan att bli ifrågasatta!

Det blev så tydligt häromdagen när jag slog på radion efter arbetspassets slut och fick höra om jordbävningen i Turkiet. Säkerligen hade det rapporterats om det hela dagen, själv satt jag som ett fån. Som kusinen från landet. Jordbävning. Turkiet. Jag vet ingenting. I know nothing. Jag har varit instängd, kontrollerad av Stasi, typ.

Rökarna däremot, de får gå ut och blossa som de vill. Jag piper iväg en stund, säger de och är borta 20 minuter. Men om jag kollar tidningen fem minuter så blir cheferna sura och man får skit på sig; Ni verkar ju ha mycket tid över.

Hur ser det ut på era arbetsplatser, får ni läsa tidningen utan att chefen tittar snett?

13 kommentarer:

 1. Vi blir inte påhoppade om vi läser tidningen, kollar datorn men man gör det ju med måtta..alltså datorsurfandet.
  Sunt förnuft styr förhoppningsvis.

  Du syster...vem vet vad dina chefer gör på sitt kontor..kolla om det ligger en AB eller expressen...
  Troligtvis har dom egen dator på kontoret så....

  SvaraRadera
 2. Jag jobbar inom psykiatrin, där får man läsa tidningen precis hur mycket man vill utan att någon ifrågasätter ;)

  SvaraRadera
 3. Går inte att FB:a på jobbet då denna sida är låst men läsa tidingar är inga problem. Chefen lägger sig ej i.

  SvaraRadera
 4. På Sahlgrenska/östra har vi så långsamma datorer att det är svårt att läsa tidningar på nätet, sidorna tar för lång tid att ladda.

  SvaraRadera
 5. läsa tidningen är inga problem och inga problem men FB sidan är låst och inte tillåtet!
  men chefen lägger sig inte i om vi läser tidningen eller kollar vädret!

  SvaraRadera
 6. Tidning ja facebook nej-även om det går och det finns vissa som gör det. FB räknas som ett socialtmedia, tillsammans med vissa andra inklusive chattsidor,det finns ett politiskt beslut i regionen på att det inte är ok på arbetet(finns säkert på fler ställen) vilket står ganska tydligt i den it policy som vi är skyldiga att följa genom vårt anställningsavtal... alltså, vill någon bli av med dej och kommer på att du upprepade gånger suttit på fb på jobbet... tack och hej.

  Däremot är det utflexning som gäller för rökare, det gillar jag! Avskyr just det där "jag piper ut..." jo kyss mej va :-)

  SvaraRadera
 7. Förresten! Att kolla: http://fridasyster.blogspot.com, på arbetstid
  är det ingen som klagar på på mitt jobb!

  SvaraRadera
 8. Syster Christine26 oktober 2011 16:40

  Värre. Jag har aldrig ens kommit på tanken att logga in på Facebook på jobbet. Det är så självklart att vi inte får syssla med sånt. Däremot så kollade vi nyheter när skjutningen på utöya var eller dagen efter, men om jag minns rätt så var det en fredag och chefen var inte på plats vilket förklarar läget. Tragiskt.

  SvaraRadera
 9. Syster Christine26 oktober 2011 16:42

  Lördag menar jag förstås.

  SvaraRadera
 10. I vårt landsting, kom det upp en varningsruta varje gång man försökte logga in på FB ett tag. Sånt kan göra mig lite irriterad, att min arbetsgivare inte tror att jag kan ta ett eget beslut på om det är ok att kolla FB i 5 min, eller om det finns annat viktigare att göra just då. Nu är det borttaget i alla fall. Tack och lov!! Fast jag sitter inte och kollar FB hela dagarna ändå (konstigt!?) Tidningar var fritt fram att läsa. Är det någon annan arbetsgivare förutom landstinget som censurerar sidor på internet i tron om att arbetstagarna skulle bli effektivare på jobbet? Jag kan ha fel, men jag har svårt att tro det...

  SvaraRadera
 11. På "mitt" sjukhus var det förbjudet att kolla Fb tills ledningen själva började lägga ut kommande engagemang på FB och uppmanade folk "gilla"

  SvaraRadera
 12. På mitt sjukhus innebär rökning på arbetstid först en varning och vid upprepning eventuellt avsked.

  SvaraRadera
 13. Jag har ibland funderat på att börja räka.. bara för att liksom få gå iväg ibland..

  Nästa gång tar du med tidningen ut ;)

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.