tisdag 29 maj 2012

Äntligen öppnas plånboken- och då klagas det!


Läser i Vårdfokus att landstinget i Västerbotten har så svårt att rekrytera sommarvikarier så att man tvingats locka föräldralediga sjuksköterskor med bonuslön. 12.000:- extra i veckan får de som väljer att komma in och jobba under sommaren.

Johan Larsson, Vårdförbundets ordförande i Västerbotten, är tveksam. Han menar att det är ett etiskt dilemma där barnen kommer emellan och anser att man ska se det ur ett barnperspektiv.

Jag tycker att det är bra. Äntligen får landstinget känna på vad som händer när man inte betalar. De har levt länge på kvinnors välvilja, laganda och kamratskap. På trygghetsnarkomani och rädsla för arbetslöshet. Det verkar som att det är slut på sådant nu. Nu när det är arbetstagarnas marknad. Nu när nya generationer kommer in och vägrar gå med på sunkiga avtal.

Hurra säger jag! Så jävla bra att det skiter sig för landstinget! Tyvärr på bekostnad av att personal mår dåligt och patienter drabbas, men några måste tyvärr offras innan båthelvetet sjunker.

När det gäller Johan Larssons tankar om barnperspektiv så anser jag att han är ute och cyklar. Han resonerar som den man han är. Kvinnan ska vara hemma med barn och om hon väljer att arbeta så sviker hon det. För det är just det Johan Larsson och andra med dinosaurietänk menar när de pratar om barnperspektiv när mammorna vill arbeta. Tragiskt att en representant från Vårdförbundet inte ser på saken från ett feministiskt perspektiv. Man är två om att skaffa barn. Det finns ingen anledning till att just kvinnan ska vara hemma med barnet.

Jag blir så upprörd på att mammor som vill arbeta kritiseras medan man anser att det är fullt normalt att pappor arbetar oavsett ålder på barnet! Ingen skulle börja jiddra om barnperspektiv om det vore pappan som skulle jobba extra och tjäna 12.000:- mer i veckan. Tror knappast att Metalls ordförande skulle klaga på extrapengar och hellre vilja att papporna stannade hemma med sina barn....

Nä Johan Larsson, nu har du trampat i klaveret ordentligt. Det är kanske dags för en ny ordförande för Vårdförbundet i Västrerbotten?

Och till alla kollegor och mammor i Västerbotten säger jag GRATTIS! Arbeta med gott samvete!

15 kommentarer:

  1. För att få dessa 12 000kr ska man jobba 6 !! pass under veckan. Alltså ca 48 timmar! Så de är verkligen inte självklart att flytta semestern. /SSK västerbotten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät jobbigt och inte något som alla gör med självklarhet!

      Likförbannat ska valda representanter för Vårdförbundet, och andra utomstående också för den delen, inte få komma med skuldbeläggande pekpinnar om vad mammor ska göra och inte. Tycker att det är skamligt att familjer inte själva får bestämma och att det ALLTID är kvinnorna som förväntas vara hemma och få dåligt samvete över barnen om de väljer att jobba. Det är 2012 nu och vi är många som kämpar för kvinnors rätt och jämställdhet. HEMSKT att en reprsentant för facket uttalar sig negativt om att mammor går in och jobbar extra...

      Radera
    2. Att jobba sexdagarsvecka är väl inget ovanligt när man jobbar 100% inom landstinget?
      Det är för bedrövligt att vi kvinnor alltid skall skuldbeläggas när vi vill nyttja vår rätt till 100% sysselsättning. Som sagt, de flesta barnen har en pappa också.

      Radera
  2. Fast nu har du missuppfattat! Johan vill ju lägga skulden på ag inte på dig/kvinnorna. För övrigt är det män som jobbar inom våra yrken också.
    Vi ska ju inte låta oss köpas! Vi löser ju problemet varenda år åt arbetsgivaren och de behöver ju aldrig ge oss mera lön?! Näpp, säg nej, stötta studentupproret och ge oss en fair lön året runt!!

    SvaraRadera
  3. Ja bra förstunden Frida och nåra enskilda som får några till tusenlappar över sommaren. Men tänker man långsiktigt är detta mycket trist utveckling. Ska fan inte lösa neddragningar, sparprogram, brist på folk genom att ebjuda/locka redan utfattiga och slutkörda vårdfolk att jobba hela sommaren, jobba extra i massor, ta in föräldrarlediga mm, För hur pat.säkert är det med slutkörd ssk? samt låter mer som slaveri än jobb. Såna här åtgärdr leder inte till en hållbar utveckling bara gynnar Landstinget som skrattar gott över att slippa anställa folk med rimliga löner. Det finns folk, men lönen är rena skämtet så vad tror SKL eg? Kan knappas vara en nyhet, hur många år har inte varningens finger höjts kring detta. Ja nu är vi där med brist, lover detta är bara början. Men flytta ni era semestrar till vintern, välj bort era barn för nåra tusen extra och jobba sönder er sommar med massa xtrapass. Kom inte sen och klaga över hur utslitna ni är eller att landstinget bara utnyttjar er. Ni har själva valt att "hora" åt Landstinget och ser till att det aldrig kan bli bättre på lång sikt.

    SvaraRadera
  4. Jo självklart måste situationen lösas långsiktigt också - men någonstans måste det börja eller hur? Nu visar iaf AG att det är möjligt att öppna plånkan, ett ganska bra prejudikat för VF (och oss andra också så klart) när det är dags att börja förhandla... Så jo, jag är nog försiktigt positiv... Fast rimligare hade kanske varit att sätta prislapp på varje pass? Inte vet jag, men nog hade jag tagit en extra jobbvecka för 12 000. Och vara "hora" åt landstinget som du så vackert uttrycker det - vad är man då om man drar till Norge? Jag för min del tar iaf mitt ansvar för det samhället jag lever i och försöker agera för förbättringar i landstinget - vad gör DU?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Det är ju självklart att Landstinget måste se till att ha en LÅNGSIKTIG plan. Och för att vi ska stanna krävs högre löner och bättre arbetsvillkor. Men som du skriver; när det väl hettar till, ja då finns ju pengarna! Och det är väl fint så! Då vet vi till nästa år! Om man ruckar på semester- ja då kostar det. Om man avbryter ledighet- ja då kostar det!

      Ett annat sätt är ju att säga upp sig i mars- för att gå på timmar inom Landstinget lagon till sommaren när de är desperata. Då ändrats anställningsformen och man kan omförhandla sin lön eller sina villkor ;-)

      Radera
  5. Fast det med å dra till Norge, är det verkligen så bra?? En liter standardmjölk kostar 15 NOK, den billigaste pizzan kostar 129 NOK, en lgh på 44 kvm i västra Oslo kan kosta 10500 NOK, så pengarna försvinner ju å det är inte alls säkert att du kommer hem med kapital. Så vida du inte bor fattigt i kollektiv förstås.

    Men för helskotta ssk:s, sätt ner foten nu å kräv den respekt ni så gott förtjänar! Jag vet att jag ibland skriver sura usk-kommentarer om er ssk:s här i kommentarsfältet, men ni förtjänar trots allt lön för det jobb ni utför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan alltid bo i sverige under tiden, ex i strömstad för att sen jobba i ex oslo som inte ligger så långt bort. då betalar du svensk skatt på det hela och slipper det dyra i norge.

      Radera
  6. Självklart ska man se det ur ett barnperspektiv! Sommaren är en fantastisk period för den som är föräldrarledig, inte minst för att den eventuella andra partern har semester och man får tillfälle att umgås allihopa tillsammans. Att då utnyttja situationen hos dessa redan lågavlönade sjuksköterskor, som BÅDE kan vara kvinnor OCH män, och tvinga dem att uppoffra sommarledigheten tillsammans med sin familj för att tjäna lite extrapengar. Det tycker jag är skamligt, inte minst eftersom de sjuksköterskor som är ensamstående kanske inte har möjlighet att tacka ja till dessa erbjudanden även om det förmodligen är just dem som behöver pengarna mest. Låt föräldrarlediga ägna sig åt sina barn och sin familj, oavsett kvinnor eller män. Och ge sjuksköterskor en dräglig lön, ÅRET OM.

    SvaraRadera
  7. Ja du miia, verkar göra mer än dig iallafall för att få till en ändring, genom att inte ställa upp längre bla. Så länge du och andra ställer upp och räddar landstinget år efter år, genomn att jobba massa extrapass eller flytta semester mm, kommer det aldrig bli bättre. Är väl lite som att några går och jobbar samtidigt som det är strejk inom yrket. Hur kommer den strejken påverka ab tror du? Är väl bättre att alla går ihop och slåss för en bra lön året om och slutar ställa upp på massa kortsiktiga slavliknande lösningar som ger några tusen xtra en gång per år. Att vara små sommarslavar löser inget, mer än att landstinget kan fortsätta med sin snåla, slappa & omännskliga politik mot oss i vården år efter år. Menar inte att detta bär hela skulden men bidrar till att det aldrig blir bättre. Somsakt kom inte sen och klaga över hur utslitna ni är eller att landstinget bara utnyttjar er år efter år, själva bäddat för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra talat ! Håller med fullständigt. Men vad jag inte håller med om är syster Fridas inställning i denna fråga. Hur i herrans namn kan du tycka att det är jämställdhet att offra semester och egna planer på att jobba som en slav på sommaren, för att lösa landstingets kaos. Till mutlön dessutom. Det är väl bättre att landstinget får ligga SOM MAN BÄDDAT ?

      Radera
    2. Jag tycker att det är jämställdhet att även kvinnor kan jobba extra och tjäna pengar. I männens värld hade antagligen inte diskussionen ens kommit upp utan det hade varit en självklarhet att mannen (pappan) nappade på ett bra erbjudande om extralön för att familjen skulle kunna åka på semester eller renovera köket. Men så fort det blir kvinnan som ska jobba (ja, jag generaliserar lite för det FINNS manliga sjuksköterskor också men jag tänker att majoriteten ändå är kvinnor) så heter det "barnperspektiv" och skylls på att man ska vara hemma och "njuta av sin föräldraledighet".

      Ingen har tvingat någon (vad jag vet?) att flytta semester eller avbryta föräldraledighet utan det är högst frivilligt. Fundera på hur det hade varit om det var mannen på sågverket som hade gått in och jobbat extra. Hade någon ropat barnperspektiv då? Spelat på dåliga-samvetet-lyran?

      Radera
  8. Sundsvalls sjukhus betalar 5000:- per vecka till de sjkuksöterskor som inte tar semester. Tar man endast 2 veckors semester = 10 000, en veckas semester = 15 000 och ingen semester alls = 20 000.

    SvaraRadera
  9. Men hallå! Han skrev ju "sjuksköterskor" och "föräldraledighet" vilket även innefattar manliga sjuksköterskor som kan få lite extra pengar för att komma in och jobba på sin föräldraledighet. Så nä han är inte ute och cyklar, det är du som är det.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.