onsdag 16 maj 2012

Det börjar bli löjligt

För att förenkla vård och omsorg vill statens vård- och omsorgsutredning skrota bl.a.. Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Statens folkhälsoinstitut och ersätta dem med nya myndigheter.

 Enligt utredaren Stefan Carlsson skulle var femte tjänst, 500 stycken, kunna sparas in. Vårdförbundet tycker att det är bra att banta antalet vård- och omsorgsmyndigheter, och att en myndighet får renodlat ansvar för tillsyn. "Det är inte optimalt att en och samma myndighet både granskar och kunskapsstyr verksamheten", säger Sineva Ribeiro.

Även Göran Hägglund är positiv till att skrota de befintliga myndigheterna. Han menar att tillsynen blir effektivare, skarpare, snabbare och mer rättssäker med en ny, mer slimmad organisation.

Syster Frida är mer skeptisk. Hon menar att hela sjukvården är ett sjunkande skepp där det saknas pengar, lönerna dumpas och det tummas på god vård då allt handlar om siffror och pengar. Syster Frida har varit med ett tag och bevittnat både nedskärningar, ihopslagningar, omorganisationer och nystarter. "Politikerna inser att de inte kan spara mer på vården och då försöker man spara på myndighetsnivå istället". Hon menar att förslaget påminner om de besparingsåtgärder som genomförts på sjukhuset där avdelningar startas, läggs ner,  startas igen och personal och verksamheter flyttas runt som spelbrickor. "Det börjar bli löjligt att se hur politikerna försöker hålla i plånboken. Det är dags för dem att acceptera att vård och omsorg kostar" säger Syster Frida.

Vad säger ni?

 Läs mer om förslaget på VårdfokusSR, DN

3 kommentarer:

 1. Har alltid sakt det, vill vi ha en säker, god vård i framtiden så måste vi alla börja betala mer. Kvalitet kostar pengar i andra områden, så varför ska det inte gälla inom vården? Går liksom inte att tror att man ska få en lyxbil när man inte är villig att betala för det. Men är ju så många verkar tro när det gäller vården. Vill ha det bästa men betalar för det sämsta..

  SvaraRadera
 2. Anonym: Håller med dig. Som att handla på billiga krims-kramsaffären och tro att det är samma kvalitet som på andra affärer. Det finns en orsak till att det är billigt liksom... Sorgligt att politikerna inte vågar inse att vård kostar utan bara fiskar efter röster. Och röster får de väl inte på höjda skatter... Tyvärr.

  SvaraRadera
 3. amen till det syster frida! Vill vi ha en sjukvård så får vi betala för det....speciellt om vi vill ha en sjukvård värd namnet. Det är mycket tråkigt att se hur de försöker spara....och som du säger flyttar runt personal och avdelningar som spelbrickor......börjar misstänka att det i själva verket är dominobrickor, och att de första i raden redan börjat falla......snart kommer alla att ligga pladask på golvet, och vem ska orka med uppgiften att ställa upp hela schabraket igen?

  / Maja

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.