lördag 19 maj 2012

Att ersätta mänsklig kontakt med robotar

Bild från Stockholms stad
 Robotar som jobbar inom vården. Det låter som ett skämt men är verklighet i Västerås. Där har man installerat robottjänsten Giraff som ska hjälpa pensionärer och ersätta hemtjänstpersonal på enklare ärenden. Via en skärm kan vårdtagaren se och prata med personal. Projektledaren Mats Rundkvist tror att robotvården är framtiden. Då har vi inte råd att låta personal tillbringa mycket tid med att ta sig mellan olika hem, om en del av det jobb de gör kan göras från kontoret istället, säger han till SVT.


Mats Rundkvist tror också att roboten kan locka unga människor till vården. Han menar att de unga är uppvuxna med dataspel och kanske tycker att jobbet är roligare och att de stannar kvar på en arbetsplats som har robotvård.

Själv känner jag mig förundrad. Jag har dissat robotvården förut. Visst är det bra att pensionärer snabbt kan få svar och hjälp med enklare saker. Men samtidigt undrar jag vart mänskligheten och det mänskliga mötet tar vägen om tillsynen ersätts med robotar? Många äldre är ensamma och hemtjänstens besök kan vara den enda kontakt de har med omvärlden. De kommer kanske korta stunder men jag tror ändå att en kram, en arm om ryggen eller ett leende mellan fyra ögon är så mycket mer värt än tätare robotbesök.

När det gäller att rekrytera personal som vill stanna på arbetsplatsen grund av robotar och på grund av att de slipper det mänskliga mötet... Nej. Där tror jag att Västerås kommun och Mats Rundkvist misstar sig. Man ska anställa personal som gillar människor och omvårdnad. Är det problem med att rekrytera folk så finns det bara en sak som kan locka unga till vården. Och det är att höja lönerna. Höjda löner ger högre status. Enkelt men oerhört svårt för politikerna att fatta.

Vad tycker ni om att ersätta personal med robotbesök?

8 kommentarer:

 1. Helt galet. Det verkar ju som de inte förstår att det är det mellanmänskliga som är en stor del av vårdpersonalens arbete, inte enbart de praktiska uppgifterna..

  SvaraRadera
 2. Hahahahaha Jag hoppas detta är ett skämt!! (Tänker inte ens försöka ta reda på om det faktiskt kan vara så dom tänker där) Helt absurd tanke, vem vill sitta vid en skärm och prata med vårdtagarna?? Via en robbot? Vilken vårdtagare skulle bli hjälpt av det? Det skulle ju bara få dem som redan är ensamma och utsatta att känna sig ännu mer ensamma. "Personalen vill inte ens komma hem till mig längre, de tycker inte att jag är värd att träffa på riktigt". Jag skulle hellre dö än att behöva få råd och hjälp via en skärm när jag blir gammal, aldrig i livet!

  SvaraRadera
 3. Jag ser faktiskt fler fördelar med detta, än nackdelar . Robotar är ett hjälpmedel tll förbättrng, både för den enskilde och personalen. Hjälp ges snabbare och kontakterna är tätare. Någon kan inte längre ligga hjälplös i timmar och personalen räcker till för uppgifterna. Robotar delar redan medicinerna och gör tunga lyft. Ser faktiskt en mycket bättre framtid för alla inblandade när tekniken utvecklas och förfinas för att möta den enskildes behov. Samtidigt vet vi att om 20 år fattas kanske 200 000 personal i vård och omsorg.

  SvaraRadera
 4. Personligen hade jag hellre fått hjälp av en robot att tex gå på toaletten, som ett avancerat förflyttningshjälpmedel. Då slipper man ha någon annan person som torkar en i rumpan, och vi som vårdpersonal slipper tunga moment och kan ägna mer tid åt det mänskliga som aldrig kan ersättas av en maskin.

  SvaraRadera
 5. Visst är det ett skämt?

  SvaraRadera
 6. Ja detta kommer det bli mer och mer av. För vilken vättig sund människa kommer välja vårde som arbetsplats i framtiden. För hur kul är det att vara samhällets slav. Är exakt vad man är om man inte är läkare då, då är man gud och den som gör allt, vet allt. Vi andra är bara slavar som kan behandlas precis hur som helst och ska bara plocka skit och hålla käften. Så lika bra att vi alla förbereder oss för robotvård i framtiden, för roboten är den ända som kommer vara så helt överkorkad som "väljer" att jobba i vården som usk/ssk. Ja eller folk som kommer bli tvingade från fattig länder/samhällstjänst/kriminella att torka våra rövar då. Bara välja av dessa som ska vård dig eller dina anhöriga i framtiden.. Eller så ser vi alla till att bygga upp vården igen och ger löner inte bara bidrag samt sattsar på arbetsmiljö och kvalitet. Då kommer framtiden se mycket ljusare ut för alla inom vården, från pat till arbetare.

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte riktigt problemet... Det är ju fortfarande ett mänskligt möte, bara att det sker via en skärm. Jag har jobbat inom HT och det tog mkt tid att resa mellan brukare för att ge tillsyn, ibland flera gånger om dagen. Alla besök kommer ju inte att ske genom giraffen som jag har förstått det.

  SvaraRadera
 8. JA så här fördomsfull var jag också, Frida, innan jag hade satt mig in i vad det egentligen handlar om. Äntligen har äldre personer och personer med funktionshinder samma möjlighet att ta del av det nya kommunikationssamhället, som du och jag. Det handlar om att fråga personer som verkligen är beroende av andra för att klarar sig, och jo det flesta vill leva ett självständigt liv och då kan teknik vara ett fantastiskt komplement.

  //Leffe

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.