söndag 2 januari 2011

Sjuksköterskor är som nyårsraketer

När jag tittade på raketskjutningen igårnatt  så kom jag att tänka på att även Landstinget skjuter av en massa raketer, året runt. Poff! Poff! Bom! Bom! Bom! Låter det när sjuksköterska efter sjuksköterska är avverkad.

Så kommer det en ny glad. pigg och framåt och ska jobba. Ställer upp på lite knackig lön (för vad finns det att säga om man vill vara på sjukhuset? Det är samma betalning på alla kliniker) och på dåliga villkor. En ny sjuksköterska som ännu inte ledsnat på stressen och på att ständigt bli överkörd av ledningen. En ny sjuksköterska som det första halvåret har nog med att förstå vart h*n har hamnat och inte ser med vidvinkelseende utan mest stirrar rakt fram, på sitt, och har nog med att hålla koll på rutiner och den nya avdelningens specialiteter.

Efter ett år är h*n varm i kläderna. Börjar fatta vad fan som står på. Kollegor runt omkring har under året slutat, slutar hela tiden. Går till nya kliniker. Till vidareutbildningar. H*n ser att det är ett enda kaos av människor sjuksköterskor som flyttar runt, runt på sjukhuset i hopp om bättre villkor, bättre arbetsmiljö, bättre.....

När man varit med ett tag så ser man mönstret. Vissa kallas oss gamlingar för bittra. Det ordet har en negativ klang, men det är väl som vanligt; chefer vill inte  ha klagande anställda. Anställda som förstått vad som pågår. Egentligen. Så chefer sprider rykten om bitterhet. Sura miner. Chefer vill ha nya sjuksköterskor, som inte fattar någonting när de kommer. Som de kan forma. Men även de nya blir snart gamla. Och när de ser hur saker ligger till.... ja då smäller det. Poff! Poff! Poff!

Jag önskar att fler sjuksköterskor vore lite bittra, lite arga, lite kärringaktiga lite snabbare än under sitt första år. DÅ skulle vi kunna påverka. Kan man inte införa bitterfitte-lektioner på sjuksköterskeutbildningen? Så att de nyutexaminerade är lite mer varma i kläderna och vågar ifrågasätta. Det som gör att den karusellen kan fortsätta är ju att det ständigt finns nya, blåögda sköterskor som står på tur i väntan på att avfyras.

3 kommentarer:

  1. Gott Nytt år till dig bitterbitch! ;) Kram den lata!

    SvaraRadera
  2. Jesse: Gott nytt år din latmask! Och sluta sitt och surfa nu och JOBBA istället! /Frida som sliter häcken av sig

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.