lördag 11 juni 2011

Jag undrar en sak...

Hur många av er vet vilken OB-ersättning ni får och när den börjar gälla? Och hur många av er känner till ersättningarna när man jobbar dubbelpass?

Jag kan ärligt säga att jag har noll koll. Jag har typ hört att någon har sagt att det kanske kan vara si eller så. Men jag vet ju egentligen inte säkert...

Tänk vad arbetsgivaren kan lura skiten av oss om alla är lika blåögda som jag! Om ingen riktigt känner till avtalen.

11 kommentarer:

  1. Jag vet att vårt kvälls-ob börjar klockan 17.00, och att vi har samma ersättning både för kväll och natt. Mer vet jag inte. Och inte kollar jag igenom löneslippen heller. Här måste man ju lämna in skattekort var år och gör man inte det så drar de 50% skatt. Jag glömde lämna in och det tog mej två månader att inse att de dragit för mycket skatt!! Första månaden hade jag varit borta en vecka (schemaledig) samtidigt som jag jobbar 50% och inte tagit extrapass, så därför fattade jag inte direkt. Så dum man är liksom!

    SvaraRadera
  2. Frida: Vi har inte bara samma namn, vi verkar ganska lika på annat också ;-) Men du fick dina skattepengar till sist hoppas jag?

    SvaraRadera
  3. Jag VET. Och jag vet också att så länge som du har stämpelklocka (och den fungerar) så är det svårt för arbetsgivaren att "luras", under förutsättning att du stämplar "rätt". MEN hur många av er kontrollräknar sin lönespec? DÄR finns det pengar att hämta- i synnerhet om man jobbar på timmar. Och oavsett om du kollar eller inte så innebär din tystnad ett godkännande! Så ha koll. Jag se om jag hittar en länk......

    SvaraRadera
  4. Här:
    http://www.skl.se/avtal_och_lagar/allmanna_bestammelser
    Ladda ner och kolla igenom, här finns "allt"
    Gäller för dej som jobbar i kommun och landsting. Även hos vissa privata men INTE alla, inte heller dom som driver offentlig vård på entrepenad. Detta är det som kallas kollektivavtal, det som står här är alltså inte reglerat i lag. Väljer man att jobba för en arbetsgivare som inte har kollektivavtal måste man alltså själv se till att vara överrens med arbetsgivaren om detta... Det är en del - DÄR kan man bli lurad!

    SvaraRadera
  5. Det är alltså "AB i Lydelse" som ni ska ha koll på.
    Inte så svårt som det verkar.

    SvaraRadera
  6. Ja vi får tillbaka på skatten i juni, så det blir ju 42% extra som jag ska ha tillbaka då. Betalar 36 % skatt, så det ær ju 14% før mycket vid tre tillfællen.

    Hælsningar, Frida (som nu lært sig byta signaturnamn till bloggens namn!)

    SvaraRadera
  7. Ärligt talat så har jag noll koll för man har så mycket annat att hålla flytande men kommunen blåser nog oss på en del.
    Vi får vackert förlita oss på facket=)
    Som håller oss om ryggen och ser till att allt blir det bästa möjliga i slutändan, frågan är bara vems slutända?.

    SvaraRadera
  8. Lita på facket! Hahahahaha.... You wish! Dom har NOLL koll på individnivå och är SÅ lätta att "bevisa" om motsatsen. Facken ser ENBART till kollektivet, glöm inte det. Säger inte att det är fel, men tro inte att dom ser dej som individ i lönesammanhang. Nä läs avtalet, kolla din lönespec.

    SvaraRadera
  9. Eva: TACK TACK TACK! Nu hoppas jag bli en mer medveten anställd. Vill du inte göra ett gästbloggsinlägg om det här? Självklart får du vara anonym om du vill.

    Wicsen: Vad skönt!

    FLAK: "man har så mycket annat att hålla flytande" *ler igenkännande!

    SvaraRadera
  10. Gästbloggsinlägg... eh... vet inte hur man gör eller vad det är, men om det innebär det jag tror- typ att jag skriver en sammanfattning så gärna! Mailar dej.

    SvaraRadera
  11. Eva: Ja jag tänkte det! Du kan maila mig (adress bredvid) texten så publicerar jag den här på bloggen.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.