måndag 27 juni 2011

Sms livräddare



I Stockholm pågår ett projekt med sms-livräddare. När sos alarm får in ett larm om misstänkt hjärtstopp så larmas inte enbart ambulans utan även de sms-livräddare som befinner sig på ett rimligt avstånd från platsen. Livsräddarna behöver inte vara sjukvårdspersonal utan kan vara vanliga medborgare som vill hjälpa sina medmänniskor.

Jag tycker att idén är genialisk eftersom varje minut med fungerande cirkulation är livsavgörande vid ett hjärtstopp. Det många människor inte känner till är att ALLA faktiskt kan rädda liv! Viktigast av allt är att man GÖR något. Hellre halvdana kompressioner än inga kompressioner alls! Det viktigaste är att man gör något än bara står i ring och glor när någon fått ett hjärtstopp...

Sms livräddarna finns än så länge bara i Stockholm men tjänsten kommer att utvecklas mer i höst. Vill du bli sms-livräddare? Gå in och anmäl här.

5 kommentarer:

  1. Vilken underbar idé det skulle inte skada om det fanns över hela Sverige.
    Tänk vad smidigt och chansen att några fler skulle räddas skulle öka.

    SvaraRadera
  2. Ja verkligen en bra idé!

    Hade varit intressant om någon ville informera mig om detta med hlr, med tanke på att antal kompressioner och inblåsningar skiftar under årens gång. Vad är syftet med att man byter?

    //Hälsningar från frida/wicsen-som-inte-får-till-det-med-namn-och- signatur-av-sina-blogginlägg.

    SvaraRadera
  3. Wicsen: Man har kommit fram till att det är kompressionerna som ger effekt och gör att cirkulationen upprätthålls. Därför är det nu 30 kompressioner och 2 inblåsningar. Vet att det är snack om att man kanske inte ens behöver blåsa samt att läkemedel som ges inte riktigt är bevisade att de fungerar. Det är visst kompressioner som gör susen. Och snabb vård, såklart (om stopper sker utanför sjukhus)! Vi får se hur det ser ut i framtiden! Med fler defibrillatorer på allmänna platser och fler sms-livräddare så kan nog många fler räddas iallafall!

    SvaraRadera
  4. Sms livräddare..inte dumt jag skulle anmäla mig om det kommer hit ner.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker detta är en lysande bra sak! Kommer ABSOLUT att anmäla mig om detta kommer neråt Linköping! Känns som en självklarhet.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.