torsdag 2 februari 2012

En halv doktor?

Linköpings universitet har en ny masterutbildning startat. Kirurgsjuksköterskor ska utbildas till att kunna hjälpa doktorerna med att skriva ut patienter, ronda på helger (så att utskrivningsklara patienter kan skrivas hem), bedöma provsvar och ordinera dropp.

Läkarförbundets ordförande var negativ till den nya utbildningen under gårdagens inslag i Aktuellt. Ingen annan yrkeskategori skulle komma och ersätta doktorerna enligt henne.

Det är farligt att tassa på andras områden. Att slå sönder hierarkin. Och visst, det är farligt att tro att man som sjuksköterska kan besitta den kunskap som en läkare har. Men med den här masterutbildningen ska ju sjuksköterskorna, som dessutom redan är specialistutbildade inom kirurgi,  lära sig sina nya arbetsuppgifter.

Idag är det populärt med ordet Lean. Vi ska vara effektiva. Skriva ut färdiga patienter för att snabbt ta emot nya. Hjulet ska liksom snurra. På de flesta vårdavdelningar är det grus i maskineriet på grund av att doktorerna inte hinner med patientflödet samtidigt som de ska operera, ronda, gå som konsulter och ha mottagning. Patienterna får vänta med både in- och utskrivning. Akutmottagningen blir full då de inte kan skyffla över patienterna till avdelningarna.

Det finns saker som en sjuksköterska egentligen skulle kunna ordinera. Jag tänker på dropp och Waranordinationer, smärtlindring och på vissa ställen insulinordinationer.  Men vi får inte och vi måste söka upp doktorn eller ringa jouren för att sedan få en ordination som vi kunnat räkna ut själva..


Jag tror att det är dags att ta tillvara på sjuksköterskors kompetens nu. Det är dags att acceptera att det inte är så svårt att ordinera vissa läkemedel eller att skriva in- eller ut en patient. Delegering och kompetensutveckling mår alla bra av. Samma sak kan göras mellan sjuksköterskor och undersköterskor. Om vi bara vågar släppa på kontrollen.

Vad tycker ni om den nya utbildningen som ska göra specialistsjuksköterskor till mini-doktorer?

Här kan ni läsa mer.

17 kommentarer:

 1. Så länge sjuksköterskorna kan få göra just var de är tänkta till och inte tvingas till undersköterskeuppgifter i första hand. Nu är jag USK själv och känner inte alls igen mig i att SSK skulle tvingas till mina arbetsuppgifter, utan det gör de med glädje, när de har tid! Så fungerar det i alla fall på de avdelningar jag varit på vid NUS.

  Däremot på det boendet jag springvikarierar på får man vara glad om SSK ens dyker upp vid något som man anser vara allvarligt. Helst vill de inte alls komma ner på avdelningen och då växer ju missnöjet bland USK som undrar vad i hela friden SSK gör egentligen!
  Nu förstår ju jag att det måste vara viktiga saker (hoppas jag i alla fall!) men det är svårt att få förståelse när de aldrig finns till hands när de behövs. Egentligen borde de jobba i arbetslaget precis som på sjukhuset, för då ser man ju varandra och får förståelse för varandras uppgifter i maskineriet.

  SSK kan även bli arg om vi inte har tid på minuten de kommer ner (när vi väntat i några timmar) så förståelsen finns inte heller från deras håll att det skulle finnas andra uppgifter för oss. Mycket tråkigt!

  Men åter till ämnet: Låt SSK vidareutbilda sig! Det borde inte vara svårt att gå från SSK till läkare heller för den delen! Borde räknas in att man jobbat på golvet!

  SvaraRadera
 2. Syster Christine2 februari 2012 18:08

  Nu blev jag förvånad. Jag trodde inte att du skulle tycka om det här förslaget! Själv tycker jag att det är urdumt. Kompetensutveckling, visst, men ta över läkarnas ansvarsuppgifter för att de själva inte hinner? Nej tack. Det gör vi ju redan med så mycket och helt utan att få varesig tack eller betalt för det. Tror du att vi kommer att få ordentligt betalt för detta? Tror du att vi kommer få ordentligt ökade resurser för det? För vi hinner ju inte ens med det vi borde göra idag?

  Det kanske inte är så svårt att ordinera waran. Eller sköta en in- eller utskrivning. Men är fet vårt jobb? Definitivt inte, och det bör inte bli det heller. Det är ju det enda vi har till vårt försvar - det är inte vårt område. Det är en välavlönad men upptagen doktors medicinska ansvar.

  Jag har dessutom stor respekt för läkarnas medicinska utbildning och tror inte att vi kan lära oss detsamma på så kort tid. Även om jag håller med om att en erfaren syrra många gånger har en bättre överblick än en färsk AT- läkare har. Men fortfarande - vi har inte betalt för det. Och kommer med stor säkerhet inte att få det heller. Det vi ska jobba för är tid och pengar för det vi redan sliter häcken av oss för att lyckas få ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Varför ska SSK göra detta?! Inte kommer de få mer i lön. Bara ännu mer att göra på samma tid. Bättre är ju då att anställa fler läkare och SSK. Men det kan man väl drömma om.......

   Radera
 3. Dom nya superssk kan säkert vara en positiv sak men då ska faktiskt ALLA ssk på sjukhus etc få samma uppdatering.
  För annars blir det ett A och ett B lag där löneskillnaderna bara bidrar till att allt fler ssk slutar, för hur blir det egentligen när en supersköterska och en "vanlig" jobbar sida vid sida på en avdelning...
  Superssk kan göra alla sina arbetsuppgifter+ den vanliga ssk:ns men den vanliga ssk har inte möjlighet åt andra hållet.
  Och frågan är väl om inte ni ssk har tillräckligt mycket att göra redan innan detta...eller?

  SvaraRadera
 4. Jag är faktiskt inte alls särskilt positiv till detta förslag! Ska vi nu få ännu mer ansvar till den skitlön vi faktiskt har? Är positiv till utveckling och vidareutbildning, men då ska lönen följa med det ökade ansvaret. Och det tror jag inte den gör. Tippar på att man får nån tusenlapp extra i lönekuvertet och ännu fler arbetsuppgifter att göra på samma tid som innan. Tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Först blev jag rätt misstänksam sen fundersam för visst är det bra att det erbjuds men till vilket pris? vad händer med oss som inte gått utbildningen, (som David (flak) skrev) B-laget... hur går det med oss?
  Andra klassens sjuksköterskor, för jag retade mig till tusen på vårdförbundets utspel på att det var SÅÅ viktigt med rätt lön för dom nya...
  Hur ska vi kunna hävda oss i konkurrensen när vi inte ens får en rättvis lön nu!
  Vi är överkörda redan nu och ska vi bli omkörda av dessa ssk så har vi inget att sätta mot.
  Så nej tack jag vill inte ha det ansvaret för jag har fullt upp redan nu, med övertid..pappersexercis och ett himla ansvar.
  Jag vill faktiskt kunna umgås med mina ungar och man när jag kommer hem och inte sitta som ett lik i soffan.

  SvaraRadera
 6. Haha, jag skrev just ett inlägg om detta, jag med, sen läser jag om samma sak här :) Jag håller med dig! Vi gör redan mycket och vissa saker är bara ett steg till som vi redan skulle kunna klara av! Kolla provsvar gör vi redan, sen är steget att ordinera tex kajos för ett lågt kalium inte långt.Däremot så retar det mig massor att vissa läkare ser det som att de ska få personliga sekreterare! Det räcker så bra med den tiden vi redan sitter vid datorn! Det ska skriva omvårdnadsanamnes, omvårdnadsstatus, senior alert och omvårdnadsplaner på alla som kommer in. När de sen ska skrivas ut ska det skriva omvårdnadsepikris, delas ut läkemedel efter att man tjatat på läkaren i 3 dagar om en aktuell medicinlista, det ska faxas papper hit och dit, när man väl får en slutanteckning av doktorn, det ska ses till att patienten får waranordination, insulinordination, att sköterskan i kommunen får överrapportering...däremellan ska det vårdplaneras och fixas med kommun och anhöriga...näe, tack, inte mer administrativt för min del!

  SvaraRadera
 7. Klart vi ska lära oss mer! Men... vi måste få mer resurser och högre lön samtidigt som vi får fler arbetsuppgifter och större ansvar!

  SvaraRadera
 8. Ännu mer läkarassistent - nej tack !
  Ännu mindre fokusering på riktiga sjuksköterske-uppgifter -nej tack ! Krav på allt längre utbildning och högre studielån- nej tack ! Skapande av ett A - och B-lag av sjuksköterskor, där det stora flertalet tillhör B - nej tack ! Underlätta för läkarna och bära en del av det ansvaret också, på våra redan tunga axlar - nej tack ! Men det är klart, det spar ju grova pengar åt landstinget.....

  SvaraRadera
 9. Finns både positivt och negativt att säga om detta förslag, men det är ju aldrig fel att utveckla den kompetens vi sjuksköterskor faktiskt besitter.
  Dock, som flera redan har sagt är detta något som också ska synas i lön och det ska dessutom vara något som kommer alla till gagn så det inte blir något a och b-lag bland systrarna!
  Viktigast är ju att det blir bra för patienter också så det inte ska nyttjas bara för att man ska ha snabba utskrivningar m.m.

  Vi får se vad det blir vidare helt enkelt.

  :)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att det är toppen med kompetensutveckling och vidareutbildningar!! Det höjer status. Och seriöst, varför skulle sjuksköterskor dela upp sig i A och B-lag? Låter som dagisfasoner att "vi kan inte specialistutbilda en del för då kommer de andra i arbetslaget bli avis.". Nej SÅ kan man inte tänka om man vill höja yrkets status. Den typen av resonemang skulle aldrig förekomma inom andra mer högavlönade brancher.

  MEN jag frågar mig starkt varför de egentligen anser att denna vidareutbildning behövs. Jo, därför att det är billigare att anställa sjuksköterskor jämfört med läkare. Så man vill helt enkelt ha fler sjuksköterskor av den anledningen, för att slippa anställa fler läkare, tror jag! och det är jag extremt kritisk till, känns mycket tråkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syster Christine3 februari 2012 18:28

   Fler sjuksköterskor? Vem har utlovat fler sjuksköterskor? Läser gärna det om du hittar det någonstans. Jag läser bara höjd kompetens och fler uppgifter. Jag vill läsa höjd status, högre lön, ökad bemanning. Först då kan det komma något positivt ut ur det här.

   Tycker det är dags att vi slutar låta oss luras medan någon jeppe sitter och gnuggar händerna över att ha löst problemet med för många arbetsuppgifter/för lite tid utan att förlora en krona på det, snarare fett tvärtom!! Fatta vad landstinget tjänar på detta. Tror ni vidareutbildningen kommer vara betald? Tänk igen!!!!

   Radera
  2. Det jag menade är att jag tror denna utbildning inte är så dum ur arbetsgivarens synvinkel. Tänk dig att läkare har flera gånger högre lön än sjuksköterskor har. Och alla arbetsgivare är pengarfixerade och mycket går ut på att spara pengar på olika sätt. Vad är då inte mer perfekt än sjuksköterskor som kan göra läkarjobb? Det betyder i längden att man kanske kan ersätta vissa läkarposter med sjuksköterskor och därmed även spara massor av pengar. Eftersom sjuksköterskor är "billigare i drift". Det kallar jag utnyttjande och är INTE okej.

   Radera
 11. En HEL sjuksköterska är mycket bättre än en HALV DOKTOR !

  SvaraRadera
 12. Jag förstår inte alla era negativa kommentarer, såhär ser jag det; Man har identifierat ett behov av en ny befattning med en annan utbildning är vad som finns idag. Man skapar en utbildning för detta, och tillfredsställer behovet.

  Det handlar inte om att utnyttja eller att skapa olika "lag" av bättre eller sämre, isåfall skulle väl A-laget kunna vara specialistsjuksköterskor/sjuksköterskor/osv som doktorerat/sjuksköterskor som jobbar på en viss plats VS B-laget nyexaminerad sjuksköterskor/sjuksköterskor som jobbar på mottagning/sjuksköterskor utan VUB/sjuksköterskor från andra länder/osv...

  SvaraRadera
 13. Jag tror att de nya supersyrrorna kommer att ha en annorlunda tjänst än vad "B-syrran" har, vilket kommer vara mer administrativa arbetsuppgifter medans "B-syrran" springer på golvet. Detta kan vara både positivt och negativt då vi kan samarbeta och få ett mer flyt på patientflödet eller att dessa "A-syrror" blir en ny super-läkarsekreterare.

  SvaraRadera
 14. Detta är en dålig idé, och de som även säger att det borde vara lätt för SSK att vidareutbilda sig till läkare förstår nog inte riktigt hur stor skillnad det är på yrkena. Man blir inte sjuksköterska om man egentligen vill bli läkare. Det är två olika yrken som jobbar på samma arbetsplats. Skillnaden i kunskap är enorm. Det som SSK-studenter lär sig på sin utbildning skrapar knappt på ytan av det som läkare kan. Sjuksköterskor utbildar sig inom omvårdnad. Läkare utbildar sig inom medicin.

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.