lördag 5 maj 2012

Undersköterskor borde gå dubbelt med sjuksköterskor!

På mitt sjukhus får studenter och nya sjuksköterskor alltid gå med en undersköterska ett par dagar som introduktion. Jag tycker att det är bra, då får de en inblick i hur undersköterskorna jobbar. Efter introduktionen vet vad man kan delegera och vad man som syrra bör hjälpa till med. Tyvärr går inte de nya undersköterskorna dubbelt med en sjuksköterska och krocken mellan de nya undersköterskorna och sjuksköterskorna kan bli hård och brutal.

De har ingen aning om vad vi gör. De tror att vi kan komma och titta på Hemnet på lägenheten de tänkt köpa, att vi kan ta rast när vi vill och framförallt, att vi kan "hjälpa till" när de kallar. På min avdelning har vi undersköterskor som försöker bossa över varje stackars ny sjuksköterska. Som säger "när ska vi ta upp 10:an då?" som om det vore den mest självklara sak att sjuksköterskan ska ha tid att hjälpa till med det. I de bästa av världar, visst. Men ofta tar medicindelning och rond hela förmiddagen och om den stackars patienten på sal 10 ska komma upp innan klockan 13 så måste undersköterskan fixa det tillsammans med en annan undersköterska.

 Ringningar är en annan sak som många undersköterskor har svårt att förstå att vi inte hinner svara på. Det har ringt hur länge som helst på fyran kan de komma farandes och skrika. Ja. Och femman har väntat hur länge som helst på sina mediciner, på sitt blod eller på svar från kommunen om trösklarna verkligen tagits bort innan han ska åka hem också. Och någon annan väntar på ett provsvar. Uppgifter som en sjuksköterska gör. Om vi sjuksköterskor skulle gör allt, dvs jobba efter primary nursing, så skulle vi lika gärna kunna kicka alla undersköterskor. Om vi inte jobbar med primary nursing så är det ett måste att arbetsuppgifter är uppdelade mellan yrkeskategorier och att var och en gör uppgifter efter kompetens. Att vi sjuksköterskor ska göra allt är inte hållbart.

Jag tror att det skulle vara bra om nya undersköterskor och undersköterskestudenter fick gå ett par dagar med en sjuksköterska. Så att de fick se att vi inte bara sitter framför datorn och slösurfar när vi är på expeditionen och att de inser att en sjuksköterska har sjukt mycket mer att göra och sjukt mycket mer ansvar jämfört med en undersköterska. Trots att vi båda håller på med omvårdnad är det som att jämföra äpplen och päron.

Hur ser det ut på era avdelningar, går undersköterskor dubbelt med sjuksköterskor när de börjar?


32 kommentarer:

  1. Oj vad man känner igen sig i detta inlägg. Något som alltid kommer vara ett problem... /Sarah SSK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läkarstudentmedlem: 11-02-19inlägg: 33trådar: 0
      Skicka PM


      Svara

      Jag fick en gång höra ett kul rykte. Hur spritt det är har jag ingen aning om. Har aldrig hört det någon fler gång.

      Det gick ut på att färdiga läkare är sura för att utbildningsplatserna har utökats. De ska visst vara rädda för att deras förhandlingslägen och löner kommer att försämras pga detta. Därför sprider de skräckhistorier om jobbet för att skrämma unga från att söka till programmet.

      Varför skriver jag detta tro? För att jag tror på det? Nä, inte ett dugg.

      Det är bara så himla kul med konspirationsteorier ibland.

      Att de som berättade den är ett gäng bittra typer hör liksom bara till.

      Radera
  2. du har så rätt i allt du skriver. Men, på vissa avdelningar så är de tänkt att en sjuksköterska ska även vara på golvet och hjälpa undersköterskan ( alltså att dom 2 har en färg tillsammans). Och då är de ju viktigt att sjuksköterskan kan prioritera sitt arbete, eftersom omv är precis lika viktig!. Men jag håller dock med dig en sjuksköterska har alldeles för lite tid att hinna med både omv, medicin, dropp, sår, doc m.m.. Svar på din fråga sjuksköterske stud går bara några dagar med usk å sedan med sin sjuksköterska. Som usk finns inte tiden att få gå med en sköterska, eftersom den ändå inte ska göra de arbetet! / s sjuksköterske student

    SvaraRadera
  3. Tack och AMEN!

    Vi har samma problem hos oss med resultatet att sjuksköterskorna är vrak som aldrig hinner varken äta eller kissa. Ett mycket bra förslag som faktiskt inte ens har kommit upp på tal på vår avd. Det ska jag genast framföra till cheferna!

    Till anonym- Ja, omvårdnaden ÄR viktig. Men ibland måste man prioritera, och hos oss är det så tydligt att vi alla prioriterar olika saker. Såklart prioriterar SSK enligt sina arbetsuppgifter och sin kunskapliksom att USK prioriterar enligt sina arbetsuppgifter och kunskap.

    Men oftast så är ju patienterna på sjukhus av en anledning att de är sjuka. Så då prioriterar iallafall jag mediciner rond och såromläggningar osv framför att de får rena kläder på sig.

    SvaraRadera
  4. Jag har redan i tidigare inlägg på bloggen skrivit om min syn på att de flesta SSK anser att de inte "har tid" att ta en ringning, jag anser att det är kvalificerat struntprat!

    Alla på en vårdavdelning har ett gemensamt ansvar för patienterna och att som ssk gå förbi en ringning tycker jag är extremt nonchalant(både mot patienten och sina kollegor) och ett aktivt val man gör att det inte är sjuksköterskans arbetsuppgift.

    Sedan har jag full förståelse för att den som som svarar på ringningen inte har tid att åtgärda det som patienten vill ha hjälp med men då kan man meddela någon annan som kanske har bättre med tid. Då vet i varje fall patienten att deras ringning gått fram och att de får hjälp så fort någon blir ledig, motsatsen är ju att det ringer och ringer och de hör och kanske ser personal som bara går förbi men ingen kommer....
    Tänk er själva in i den sitsen om du som patient tex är ordentligt nödig och inte kan ta dig till toaletten själv, du som patient mår illa och behöver kräkas men har inget att kräkas i, du larmar för att en medpatient(dement eller förvirrad) på salen håller på att klättra ur sängen mm mm och det tar evigheter innan någon kommer på ringningen trots att du hör personal gå fram och tillbaka utanför i korridoren..
    Det kan ju faktiskt hända att även undersköterskorna är upptagna med tex en patient och inte kan komma ifrån just för stunden ;-)

    Däremot håller jag med om att det vore perfekt om både usk och ssk gick inskolning med varandra åt båda hållen för att ge en rättvis bild av vad alla egentligen gör på ett arbtespass.

    SvaraRadera
  5. Jag jobbade ett tag på ett ställe där det bara var ssk och det var jätteskönt! Alla hade lika stort ansvar och kunskap och man slapp ansvara för ngn annans jobb+sitt eget.

    SvaraRadera
  6. Det här är en svår fråga. Jag har alltid älskat att vara med i den basala omvårdnaden, pyssla med patienter, ha tid att prata osv. Men jag avskyr när jag inte hinner.
    På min avdelning jobbar vi parvård dagtid, dvs jag och en undersköterska har ansvar för 4-6 patienter och ska då göra den basala omvårdnaden, springa till röntgen etc. tillsammans. Ett koncept jag förordar för jag som sjuksköterska får mycket större inblick i patienterna för jag har varit med. Jag vet om de står på benen, hur såret ser ut, hur de klarar av att äta frukost etc. Jag får chans att bedöma med mina egna ögon vad patienten behöver hjälp med.
    Men så kommer vi till problemet, att flertalet undersköterskor på min avdelning anser att jag ska göra minst hälften av det gemensamma arbetet (helst 75%)s, dvs det arbete vi båda kan göra. Men allt för ofta är det svårt för dem att se allt det där andra, ringa till kommunen, taxi, läkemedel, rond, dropp, mediciner etc. Det där som bara jag kan/får göra. Detta gör ju att jag sitter med kolossalt mycket mer arbete än undersköterskan. Om undersköterskan hinner dricka kaffe samtidigt som patienterna äter frukost, fika ca 30min på förmiddagen, äta sina 30min lunch och sedan fika 30min på eftermiddagen och jag äter min förmiddagsmacka framför datorn (för att hinna dokumentera), äter 10minuters lunch och sedan jobbar över 15min utan em-fika. Ja då tycker jag faktiskt att det inte är mer än rättvist att jag kanske inte gör mer än 25% av det gemensamma arbetet för att båda ska kunna gå hem i tid.

    Kvällstid har syrrorna ansvar för ca 10-12patienter men då inget ansvar för att göra den basala omvårdnaden med kvällsbestyr, fika etc. Då brukar jag faktiskt skita i att svara på ringingarna speciellt om jag vet att det sitter undersköterskor i personalrummet, tittar på tv, snackar skit och tycker att jag verkar vara lat som sitter vid datorn eller nu ändå står i korridoren. Speciellt de kvällar när jag kutar som en dåre sista två timmarna för att få ut mediciner, ge antibiotika (jobbar man på en infektionsavdelning har väl ca 3 av fem intravenös antibiotika) etc. Attityden: hon står ju ändå i korridoren kan hon inte svara då gör mig galen. För är jag i korridoren är jag oftast påväg någonstans, dokumenterar eller delar nästa patients mediciner.

    Det är svårt med samarbete. Tror dock att ibland skulle det vara bra för undersköterskorna att gå med sjuksköterskorna för att få en inblick i hur vår dag ser ut. Dessutom, om en patient ringer för att få smärtlindring och man ser att jag sitter upptagen/gör något annat kanske man kan säga: kan du ta fram tabletterna så kan jag gå tillbaka med dem.... Inte svårare än så egentligen. Bara den lilla frågan: kan jag göra något för dig vore bra ibland, från båda håll tror jag.
    Dessutom, jag har faktiskt börjat bli bättre på att markera att det inte nödvändigtvis behöver vara JAG som ringer till taxi, kommunen för att meddela att patienten är påväg hem etc.

    Har en fin och färsk situation från fredagens kvällspass:
    Uska: Taxin åkte utan tanten. (Gör ansatts att gå därifrån)
    Jag (lite lätt trött och mitt i epikrisskrivandet): ring taxi då!
    Uska: Ska jag? Men det är ju du som vet vad det är för fel på tanten och jag har inget telefonnummer
    Jag:Jag har inte heller något telefonnummer i huvudet, men det ligger en telefonpärm där på bordet, ring till samres du. De behöver bara veta namn och personnr och var hon ska, det står ju i journalen.
    Uska: Jaha! (ser grymt sur ut)
    Kan säga att hen var sur HELA kvällen sedan. Men jag lyckades skriva klart min epikris OCH gå hem i tid. Kanske inte bara tack vare att jag inte behövde ringa till taxin men lite.....

    SvaraRadera
  7. Jag tycker det är kvalificerat skitsnack att man ALLTID hinner svara på en ringning för att man råkar gå förbi... JÄVLAR vad arg jag blir! VARFÖR ska jag göra det när som sagt usk i allmänhet hinner fika, kissa, luncha, fika lite mer OCH flexa hem tidigare?! Och nu säger jag inte att usk inte har massor att göra - för det har de. Och självklart har jag också tid att svara på ringningar och då gör jag det. Men tyvärr är det så att väldigt ofta hinner jag inte det - trots att jag fikar framför datorn/på ronden, inte hinner med toa & lunch och jobbar över.
    Och när jag inte tar en ringning är det kanske så att jag redan håller på att hjälpa till med smärtlindring till ngn som skriker, antiemetika till ngn som mår kopiöst illa eller faktiskt är så fräck att jag efter 12 tim på arbetet faktiskt tänker gå på toa för första gången sedan jag kom till jobbet.

    Och du s sjuksköterskestudent; jepp jag + usk har hand om en grupp patienter men tror du på fullt allvar att min tid verkligen räcker till ALLT? Eller att jag kan klona mig? Omvårdnad är inte bara att tvätta, ge mat & mobilisera - utan smärtlindring, antiemetika och allmän planering av omvårdnaden är faktiskt också bitar som måste till. Annars räcker det väl bara med usk???? Lovar dig att jag torkar min del av bajs också - men jag hinner inte göra det samtidigt som jag ger tex smärtlindring (är dessutom rätt ohygieniskt så jag föredrar att göra det rena först och det smutsiga först). Vi kan väl ta den här diskussionen igen när du jobbar några år som ssk? Kan förresten säga att de som gör minst på golvet är alla nyfärdiga som är fullt upptagna med att dela piller, skriva & göra massa flashigt arbete som doktorerna vill slippa. En gammal elak & bitchig syrra som en annan ser till (tillsammans m usk) att de pat man behöver vara två med tas först, sedan smärtlindrar man lite på vägen som man plockar uppe en lätt pat själv (OCH bäddar själv), för att sedan köra upp dagens första pat till op (oftast själv eftersom usk är ngn annanstans och inte har koll på op tiden). Sen hinns i bästa fall 75% av med delas och kanske delas ut innan rond...Så går min dag - och ja jag prioriterar det medicinska och planeringen FÖR INGEN ANNAN I VÅRDLAGET FÅR GÖRA DET. Varför ska jag jobba över för att usk ska hinna ta extralång fika & flexa hem?!?

    Och ja, jag är för primary nursing. Har pratat om det flera pass denna vecka. Det som ska framhållas är att jag jobbar på en ganska extrem avdelning med många slags pumpar, läkemedel och medicinska beslut som hänger på oss systrar. Jag gillar det samtidigt som jag verkligen älskar att hålla på med den basala omvårdnaden. Så vi får väl se hur det blir, kliniken är ju inte så sugna på att anställa ( vaddå saknas det 10 ssk? Vaaaaaad kan det bero på??)

    SvaraRadera
  8. Måste få säga att om det fanns en motsvarande blogg skriven av en undersköterska så är jag säker på att allting bara skulle spegelvändas till att det är ssk som har all tid i världen och usk sliter dagarna i ända utan chans till varken raster eller toalettbesök ;-)
    Det är så synd att denna "fight" finns i princip på varenda arbetsplats och den stora frågan som man verkligen borde diskutera är, varför?!
    Om alla samarbetade med patientens bästa som målsättning så skulle det ju kunna vara så bra men istället lägger så många av oss (mig själv inkluderad ibland tyvärr..)krut på att irritera sig på vad andra yrkeskategorier gör eller inte gör...Hur kommer sig detta? Vad kan vi göra för att jobba bort detta? Är det någon som jobbat någonstans där detta fenomen INTE funnits?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta är tyypiskt kvinnotrams.Jag skulle inte vilja fastna på en avdelning.Just därför.

      Radera
  9. miia! vilket jävla gnäll, byt jobb då för fan om de är så jävla jobbigt. Du verkar ju ha gjort ditt i vården som har en sån jävulsk trång syn på allt!
    Å tro inte för en sekund att bara för att jag skrev att jag var student att jag inte vet hur jävla jobbigt de är för sjuksköterskor,och att alla borde kunna alls jobb i vården har jag jobbat länge å inget jobb är mindre värt för de. De märks väldigt tydligt att detta är ett problem i vården!
    / s ssk student!

    SvaraRadera
  10. Så skönt att jobba natt och äntligen slippa denna problematik!

    SvaraRadera
  11. Dags att byta jobb kanske?

    SvaraRadera
  12. Bra visst ska man gå bredvid en ssk och ssk ska ALDRIG behöva ta en ringning..om det inte är akutfall och uskelever går bredvid ssk hos oss...för hur ska annars dom förstå hur mycket en ssk gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart ssk ska kunna ta ringningar!

      Radera
  13. @ FLAK, varför ska en ssk aldrig behöva ta en ringning? Skulle vara intressant att höra hur du motiverar det...
    Ska jag tolka det rätt så anser du att det då är ok att en patient som behöver hjälp, säg tex till toaletten, ska acceptera att vänta tills det finns en usk ledig hellre än att en ssk som kanske har möjlighet att göra det hjälper patienten?
    Det är ju ett så sanslöst och gammaldags tankesätt och jag hoppas att jag aldrig hamnar själv som patient på en avdelning där man tänker så, att vissa sysslor kan bara utföras av en viss yrkeskategori och det ska man som patient både förstå och acceptera oavsett vad man som patient behöver hjälp med...
    Nej, har det blivit så illa ska man nog fundera en gång till på sitt karriärval för då tror jag inte man ska jobba med människor som redan är i en svår och utsatt situation som patienter inlagda på ett sjukhus.

    SvaraRadera
  14. Där jag jobbar är undersköterskorna alltid sura. De anser att de gott kan klara sskjobb och känner sig kränkta för att det oftast är de som byter blöjor, duschar patienterna m.m. Jag håller snart på att bli så knäckt av alla gliringar, skitprat och ovilja att samarbeta att jag funderar på att börja jobba på Hemköp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  15. Om man har gått tre år på högskola ska man väl inte behöva ta en ringning om man har tid och möjlighet? Varför ta klockan och säga att man skickar in en kollega som kommer strax, för att man själv verkligen måste gå vidare? Dumt å låta patienterna känna sig prioriterade tycker jag. Bättre är väl att hålla på hierarkin eftersom man ändå inte är där för patienternas skull ;-D Sen tycker jag också att inga usk ska bli delegerade att göra något om inte ssk med tid och möjlighet kan sänka sig till att ta en ringning. Vill man inte sänka sig att hjälpa en kollega ska inta samma kollega höja sig för att hjälpa tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket vettigt inlägg!!

      Radera
  16. På min avdelning är undersköterskorna väldigt bra. De är duktiga, kompetenta och jobbar hårt. MEN de har ändå tid med sina raster, de kan bajsa på arbetstid, dricka sitt kaffe och de har tid att spotta ut sitt snus innan det börjar rinna allt för mycket.
    De har också förståelse och tycker lite synd om oss systrar som inte hinner med allt som ska göras. De litar på att vi gör så gott vi kan och är det någon som ska mobiliseras och systern inte har tid, så tar de hjälp av en annan undersköterska. Vilken tur jag har va!? ;-)

    Men annars... erfarenheten i min ryggsäck är precis samma som din. Undersköterskorna suckar, sätter sig, slösurfar, TILLS vi har tid att komma och hjälpa dom.

    SvaraRadera
  17. Anonym...du har nog inte läst mellan raderna tillräckligt för jag menar givetvis att en ssk som VILL hjälpa till att ta ett larm ska göra det men vi uskor ska inte ta det för givet att ni gör det.
    Är det nu så att man som ssk vill hjälpa till så är det hjärtligt välkommet, och man får ju hoppas att vi uskor kan hjälpa tillbaka.
    För det är väl ändå så att vi ska samarbeta eller?

    SvaraRadera
  18. Alltså att vissa inte kan fatta att det inte har med hierarki att göra eller att någon skall "nedlåta sig" till något. Givetvis kan man ta ringningar om man har tid, men som flera skriver: Varför skall inte vi sjuksköterskor hinna äta, kissa och tänka när uskorna gör det?

    Det handlar om arbetsmiljö och kanske även patientsäkerhet att ha en sjuksköterska som hinner med sitt arbete och den tankeverksamhet som krävs.

    Sedan verkar det väl också bra om vi inom vården kan vara hövliga, trevliga och använda sunt förnuft i umgänget med varandra istället för att förvandlas till kategoriska surtanter så fort något går oss emot. I bland tror jag att vi sjuksköterskor behöver vara tydliga med vad vi behöver och säga det till uskan istället för att gå in i martyrrollen. Och vi är arbetsledare, då får vi väl vara det också? Och ingen kan väl sura som gamla uskor som också kan få på sig hela martyrhatten helt plötsligt?

    SvaraRadera
  19. Hehe, det räcker med att läsa kommentarerna här för att inse exakt hur infekterad denna debatt är...
    Som nyutexaminerad SSK var jag så ivrig att visa USK:orna min goda vilja; jag tvättade, mobiliserade och matade... -Tills jag insåg att jag missat mediciner och antibiotika med ett par timmar (*förutom* att jag själv varken varit på WC eller ätit...). Sedan dess prioriterar jag de arbetsuppgifter som bara jag kan/får utföra, och har jag därefter tid över så gör jag även annat. Vi är ett arbetslag, där alla har sina arbetsuppgifter, och lika stort ansvar för patientens tillfrisknande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  20. har arbetat som usk tidigare och nu ssk...DET ÄR STOR SKILLNAD. Förr hann ja faktiskt äta, kissa och andas mellan varven även om det också kan vara hektiskt.

    på min avdelning tar uskorna alla ringningar i första hand, är det ting som främst en ssk ska ta hand om säger de detta till oss. Är det en vändning eller dusch etc så frågar de oss om vi har tid. om inte ber de en annan usk om hjälp (de hjälper varandra sinsemellan med usk-uppgifter) En ssk har faktioskt inte tid och som sagt det kan vara bra att få iväg provsvar, prover, remisser, lägga om sår osv o få det klart inför rond så patienten kan få besked vad som komma skall och påsåvis komma fram i sin planering av vård.

    SvaraRadera
  21. Hej på dig syster frida =)
    Det här är väldigt olika ute i landet hur en undersköterska jobbar och vilka arbetsuppgifter den har.

    Vi ansvarar för precis all medicindelning, precis allt som har med pat att göra, ssk fixar rond 1 gg per vecka, hämtar på apotek samt dokumenterar. Vi har en ssk på 70 % som ansvarar för tre demensavd. Hon är inte involverad på ngt vis i vården,såromläggningar, maten, städ, tvätt, diverse beställningar, medicindelning, men vi klagar inte. Bra usk sköter sig själv ;), och med förtroende över vårt arbete så växer vårt självförtroende.Så visst ser det olika ut i vårt land, och man lär sig mer dag för dag.

    SvaraRadera
  22. Praktiserade på akutmottagning under min utbildning till undersköterska. Nu har jag sökt utbildning till sjuksköterska då man fått mersmak.

    Detta är, som många andra, ingen nyhet denna klyfta mellan sjuksköterska och undersköterska. Vad som jag upplevt då det blivit konflikt mellan undersköterska och sjuksköterska är själva kommunikationen. De är inte tillräckligt tydliga mot varandra och avsaknade av ödmjukhet och samarbetsinställning är emellanåt tragiskt stor.
    Men å andra sidan har jag även mött (syftar på akutmottagningen jag praktiserade på) arbetsgrupp om ssk och usk:or som hade bra samarbete och där denna klyscha om vem som arbeta mest och minst inte fick särskilt stort utrymme.

    Att arbeta inom vården och omsorgen är en utmaning och en prövning i samarbets-, service-, kommunikations- och sociala förmågan.

    Jag har svårt att tro att någon faktiskt skulle neka till, ex; en ringning, eller hjälpa en kollega (oavsett vilken yrkestitel hon eller han har) så länge du är förmögen att kunna hjälpa till.

    Det många upplever, tror jag (märk väl att detta är en egen upplevelse), är att dessa "skärmytslingar" om sakfrågor om vem som gör vad och hur mycket är ett uttryck för den frustration som kommer sig av stressen och den press som springer ur ansvaret för vårdtagaren/patienten i kombination med för lite personal!

    SvaraRadera
  23. Håller med... Skönt att jag jobbar natt :-) Men dagens uskor verkar veta lite om vad vi ssk sysslar med... Kan ju fråga en patient vad den tycker är viktigast, få medicinen i tid eller bli tvättad i tid???

    SvaraRadera
  24. Detta var en helt vidrig debatt tycker jag. Hos oss hjälps alla åt, patienten i första rummet. Aldrig skulle en sjuksköterska säga att, det inte är hennes sak att ta en ringning.
    Vi jobbar i par vård, en ssk och en uska. Och prion lägger vi upp tillsammans. Att patienten kommer upp är A och O på en ortopedavdelning !
    Tråkigt att läsa om viss ssk attityd här.

    SvaraRadera
  25. skriver bara lite kort att jag tycker det är jätte bra att man går bredvid varandra och man får lite inblick. Tycker dock det ska bli väldigt tråkigt att gå bredvid en USKa nu när jag ska ha min första VFU. När jag själv jobbar som USK:a!! Hade hellre gått direkt med en sjuksköterska faktiskt.

    SvaraRadera
  26. Teamarbetet fungerar oftast bra man ser ju om ssk har mycket att göra,i normala fall hjälps man åt och planerar när patienten ska upp exempelvis. Ibland jobbar man med några ssk som absolut inte vill/kan hjälpa, de har inte tid så då får man hjälpa patienten själv vilket inte känns bra och säkert för patienten eller mig. När man jobbar i parvård räknar jag med att man hjälps åt med en eller två patienter av åtta på helgen. Vi har ju också massa som ssk inte tänker på ibland, disk tvätt mathantering såromläggningar urinobs prover och kontroller så om man kan få hjälp av ssk med en eller två tunga patienter upp är det guld värt. Men man måste prata och samarbeta med varandra, det finns saker jag kan göra som att förbereda patienten till operation i tid ,ringa transport när det är dags för op se till att patienten har kissat. Försöka att svara på telefon, ta telefonnummer be ssk ringa upp om hon äter,dokumentera det jag kan exempelvis, finns mycket. mvh usk på akut ortopedavdelning

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.