torsdag 3 mars 2011

Har alla verkligen rätt till all vård?

"Papperslösa kan få vård" är rubriken i DN. En bra tanke. En human tanke. Någonting som vi inom vården tackar för. Att få in en papperslös på sjukhus är nämligen en stor administrativ apparat. Det ska fixas tillfälligt personnummer och pengar ska krävas från något annat Landsting. Det är inte "bara" att vårda.

Ja. Den nya lagen låter bra vid första tanken. Det är klart att vi ska vårda alla i Sverige. Det är klart att vi ska vårda alla som behöver vård. Vart vi än befinner oss. Alltid i tjänst liksom.

Fast. Att papperslösa ska ha rätt till gratis vård. Gratis skola. Kunna starta företag. Utan att ha uppehållstillstånd eller grönt ljus att vistas i Sverige... Är det vettigt? Ska skattebetalarna verkligen finansiera det?

Jag är för en väl fungerande sjukvård för asylsökande och illegala invandrare. Men att de ska kunna ta del av hela sjukvården, skolsystemet och företagsamheten utan att betala skatt har jag svårt att ställa mig bakom...

Vad anser ni?

6 kommentarer:

  1. Gratis vård rimmar dåligt för det minskar ju utrymmet för övriga patienter i vården.
    Men får verkligen illegala/och speciellt asylsökande bedriva företagsverksamhet eller ens jobba?, utan uppehållstillstånd?

    SvaraRadera
  2. FLAK: Om jag har förstått den nya laget rätt så ska de ha rätt till skola, sjukvård och rätt att starta företag. Som papperslös (= illegal). Det låter ju helt sjukt. Undrar hur många som kommer att "invandra" med handikappade och sjuka barn bara för att få vård? Inget fel med det iofs men det blir ju fel när de inte betalar skatt...

    SvaraRadera
  3. Tacksam för framstegen små... vi har fortsatt en lång väg att gå mot ett samhälle och en mänsklighet värt att omnämnas inom begreppet civilisation...

    Tacksam om just DU vill läsa min blogg som giver en tydligare bild av det jag söker uppenbara, för svensken- den gemene mannen... som kanske inte känner sanningen bakom rikets hantering av liv... och hur mänsklighet leks med... som tidsfördriv. Tack för ordet, min vän... jag hoppas att höra Dig snart igen! // Camilla.

    (http://hjartatbakomsiffrorna.blogg.se)

    SvaraRadera
  4. Särkilt med tanke på det inlägg du skrev innan om gamla som får svagare kaffe och ingen påtår.
    Det är verkligen att sila mygg och svälja kameler

    SvaraRadera
  5. Har andra efterlysta (med)människor som smitit från lagens lång arm samma rättigheter? Eller hamnar de bakom lås och bom om de dyker upp på vårdcentralen eller i skolan?

    SvaraRadera
  6. Har läst din blogg o älskar allt utom detta inlägg. Förstår inte att man ifrågasätter lika vård för alla som söker. Är det ssk uppgift att göra skillnad på folk o folk, eller bör hon istället göra sitt, dvs handla efter humanistisk värdegrund: lika vård för alla. Var glad att du slipper polisanmäla en mamma som ska föda men som inte har rätt papper. Eller att säga till en cancersjuk att vänta på läkaren (medan du istället hämtar polisen) Så är det nämligen i Holland o många andra europeiska länder.

    Det blir "mkt administration" när man tar in papperslösa... Och stackars gamlingar som får svagt kaffe, det är väl flyktingarnas fel.
    Inskränkta jävlar... själva har vi svenskar full rätt att flytta varthelst vi vill. Det ifrågasätter vi aldrig.

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.