tisdag 15 mars 2011

Healing i vården?

Bild från BT

Sjuksköterskan, miljöpartisten och sjukvårdspolitikern Gun Moss Bjerling vill införa healing i den traditionella vården.

Sedan 16 år tillbaks arbetar Gun Moss med healing på egen praktik i Borås. Hon menar att hennes händer kan förmedla energi och känna av energifält på allt levande. Hon påstår inte att hon kan bota men menar att healingen ökar välbefinnandet.

Idag är den alternativmedicinska behandlingen med akupunktur godkänt som behandling inom bla missbruksvård och mödravård. Innan det blev godkänt var det många som högljutt kritiserade det. Läkare framförallt men även sjuksköterskor var skeptiska. Med facit i handen kan jag säga att akupunktur fungerar. Det är ett billigt sätt att behandla smärta, abstinens och beroende. Om vi vågade släppa in akupunkturen på andra områden skulle läkemedelsindustrin antagligen få sig en törn... För tänk om akupunktur även kan hjälpa mot högt blodtryck som majoriteten av våra patienter behandlas mot?

 Men hur är det egentligen med healing? Kan man verkligen känna människors energifält och öka blodcirkulationen med sina händer?  Kan man hjälpa läkningsprocessen med healing? Jag är skeptisk. Men jag var skeptisk mot akupunkturen innan jag sett resultaten också...

Vad tycker ni? Bör healing komma in på arenan för skolmedicin? Eller ska alla icke vetenskapliga metoder hålla till utanför sjukhusets dörrar?

9 kommentarer:

  1. Healing... Det är ju välkänt att beröring ökar välbefinnandet, att någon som har ont i kroppen till exempel blir hjälpt av att man håller varma händer över stället eller masserar lätt har knappast med energifält att göra, utan hur människor är konstruerade. Men det jag tycker är vansinnigt är att det inte finns ex. massage att få på sjukhusen. Alla gamla som har ont här och där, med nackvärk t.ex. som vi smörjer med alla möjliga krämer och stoppar fulla med piller, det ena starkare än det andra, tänk om de fick en liten värmebehandling och massage. Jag är övertygad om att det skulle ge mer långvarig effekt än två piller.

    SvaraRadera
  2. sjuksköterska också: Jag håller med dig! Beröring och taktil massage har det ju forskats på bla inom demensvården och det har gett goda resultat.

    Men samtidigt, healing... Det klingar lite flummigt tycker jag. Det känns, iallafall i den verksamheten som jag arbetar inom, oerhört flummigt och tabu att börja göra healing. Men jag tror absolut att alternativa behandlingsmetoder kan vara bra inom vissa områden. Demensvård och palliativ vård etc.

    Jag tycker att det är viktigt att man har en diskussion i ämnet. Nu är det läkemedelsindustrin som styr det mesta. Och läkarna är deras nickedockor.

    SvaraRadera
  3. Kolla tyskarna som nu delat ut placebopreparat åt sina patienter och dom har blivit friska. Är detta etiskt korrekt borde väl dom som vill gå till en heelare få göra det. //helena

    SvaraRadera
  4. Den dagen det samlade forskningsunderlaget kan visa på någon läkande effekt över huvud taget; visst! Fram till dess; icke!
    Sjukvård ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, inte på flummeri och jitterbugg. Någon måtta får det vara. Annars kan vi ju släppa in vad trams som helst som skattebetalarna får bekosta notan för - nej tack!

    Sen huruvida man tror att det kan fungera är en annan fråga. Visst kan det vara möjligt, konstigare saker har ju hänt. Men att glänta på dörren till sjukvården, nej det gör man inte för att man "tror". Det får man, som bekant, göra i kyrkan.

    SvaraRadera
  5. Healing har testats många gånger och det bevisats effekter! England som ligger långt framme vad det gäller forskning och healing i sjukvården har säkerligen resultat som dem kan dela med sig. Kanske borde man se på hur de andra länderna tagit in det i sin sjukvård. I England går man som healer en utbildning på minst 2 år och ibland ännu längre innan man får komma in i sjukvården. Så att det är "flummigt" med healing får nog krasst räknas som gamla förlegade tankar och okunskap! Vi i Sverige vill ju gärna fortsätta "droga" ner med mediciner och låta läkemedelsjättarna tjäna grova pengar på vår okunskap! Våra skattepengar går till finansierade "fjäskmiddagar" hos läkemedelskoncerner, medicinkostnader m.m. Healing i sjukvården hade varit en vinst både för människan och skattebetalaren!
    Tycker det är synd att det finns en förlegad "tro" om healing i Sverige.
    Blev också oerhört glad att Gun tog modet till sig och förmedlar om healing och hennes önskan!

    SvaraRadera
  6. Johanna (jojo75)16 mars 2011 kl. 19:22

    JA! Vi ska ha healing i vården tycker jag! Finns forskning gjord som visar de positiva effekterna av healing. är själv Reiki healer samt USK.
    Har många gånger sett de positiva effekterna av healing. I USA och England är det redan vedertaget och används i den traditionella vården.

    SvaraRadera
  7. Som du säger så ökar det välbefinnandet
    hänvisar till dig i min text om healing kom in och läs ?
    http://judi.bloggplatsen.se/

    SvaraRadera
  8. Om det är etiskt okey att utnyttja placeboeffekten kan diskuteras. Det innebär ju att man måste lura patienten.Det måste diskuteras. Det anses ju inte okey att lura att lura elfobiker trots att det skulle kunna hjälpa dem. När det gäller smärta så kan det kanske vara bra att utnyttja placeboeffekten men i övriga fall så är det meningslöst. Vad det gäller akupunktur så har väl det svängt i och med att man nu använder bättre testmetoder. Akupunktur har bara placeboeffekt. Det är en missuppfattning att man bevisat något annat.

    Gun Moss Bjerling som nämns i artikeln gör bort sig och skriver i alternativjournalen och henna har jag iinte något förtroende för.

    SvaraRadera
  9. Jag vill gärna finna mer information om , och komma i kontakt med engelska sjukhus som har healing som komplement!
    Om möjligt även fara dit och jobba! Någon som vet vart att vända sig?

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.