onsdag 30 mars 2011

Rika får bättre vård- varför är vi inte förvånade?

Vid karolinska i Stockholm har man gjort studier som visar att rika och gifta personer får bättre behandling vid tarmcancer än de ensamstående och låginkomsttagare. De förstnämnda fick oftare strålning innan operationen och man opererade oftare ihop tarmändarna hos dessa patienter jämfört med de med lägre inkosmt. Där var det vanligare att man la en stomi direkt...

Varför är vi inte förvånade? Jo för att det är väl känt att välbärgade får bättre vård än andra. Vi "på golvet" kan vittna om att tex läkare och deras familjemedlemmar får röntgenundersökningar, mediciner och fler inneliggande dygn jämfört med andra. Och vi alla vet att det lönar sig att heta Von Märkvärdig om man vill ha något i vården jämfört med att heta Abdullah. Och det är lika självklart som amen i kyrkan att white trash Anette med träningsoverall, foppatofflor och flottigt stripigt hår får en sämre behandling och bemötande jämfört med advokaten Carl i skjortan från dyra gatan. Och Anettes mamma skickar vi hem för vårdplanering i hemmet medan Carls mamma får vårdplanering på sjukhuset och tre veckor på rehabiliteringen innan hemgång. Det låter hemskt men det är sant. Vi gör skillnad på folk och folk. Kvinnor ligger också sämre till.

Jag skulle säga att den som får bäst vård är en vit man med högskoleutbildning. Sedan kommer en svart högutbildad man, en vit kvinna och sist en svart kvinna.

4 kommentarer:

  1. Inte spec förvånand, men tycker att det är fruktansvärt att det ska vara skillnad på folk och folk

    SvaraRadera
  2. Så är det i Sverige idag....frågan är bara om vi vill få någon ändring på detta...
    http://uskabloggen.blogspot.com/2011/03/sjukfranvaroutslagningsocialt-fall.html

    SvaraRadera
  3. Jag ska blogga detta, blir en länk!
    Kram!
    /Skvitt

    SvaraRadera
  4. Det är faktiskt inte förvånande. Ända sedan Marian Radetzki blev "chefsideolog" för Alliansen har det bara gått spikrakt utför med allas lika värde.

    Mycket bra inlägg och jag kanske länkar till dig när jag gör ett lämpligt inlägg.

    MvH

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.