onsdag 25 april 2012

Inte under 24.000

Bild lånad från Vårdförbundet
Igår demonstrerade sjuksköterskestudenter på många håll i Sverige. Inte under 24.000 lyder deras budskap. Och 24.000 är en skälig lön för det arbete och det ansvar som väntar dem när de kommer ut och ska börja arbeta. Som sjuksköterska puffar man inte kuddar och baddar febriga pannor som vissa verkar tro. Man har ett stort ansvar. På vissa avdelningar över människors liv. Man handskas dagligen med läkemedel som ska beredas och administreras på olika sätt. En sjuksköterska är inte en halv doktor som har examen i medicin men h*n ska ha goda kunskaper i farmakologi, full koll på läkemedelsräkning och kunna bedöma om läkarens ordination är rimlig.

Vissa läkemedel är direkt livsfarliga om de överdoseras eller administreras på fel sätt. Hur mycket kunskap om medicin och farmakologi sjuksköterskor har är inte avgörande i frågan. Vi jobbar de facto med läkemedel hela dagarna. Och tvingas göra egna bedömningar om rimlighet, titta efter biverkningar och interaktioner. 

Ansvar är en bit. Stress är en annan. På avdelningarna finns de oftast kollegor att fråga om man känner sig osäker eller får hjärnsläpp när man ska blanda ett preparat. Men stora delar av dygnet står man där själv. Måste agera fort. Efter klockan 16 finns det ingen läkare på plats och kollegorna är få. Man förväntas ha en klinisk blick och kunna starta hjärt-lungräddning. Det låter enkelt och det det kan också vara det. Men stress gör att våra hjärnor inte alltid agerar rationellt. Och det är stressigt. Det är ofta underbemannat, överbeläggningar och de patienter som läggs in är multisjuka. Under de senaste åren är vi många som kan vittna om att de inneliggande patienterna blivit allt sämre. Nuförtiden finns det inte plats för "barmhärtighets dygn" eller "causa soc" patienter som får stanna för att läkaren på akuten är snäll. Nej. Idag gör h*n en stenhård bedömning. Platserna vägs noga. Bara den som behöver vård mest ska läggas in.

Sveriges radios hemsida läser jag om Ingela Stigenberg som jobbat som sjuksköterska i 28 år. Ingela är säkert avdelningens ryggrad. En stöttepelare för studenter, nyutexaminerade, nya kollegor och AT-läkare. Ingela är nog en levande kvalitetshandbok och hennes kunskap och trygghet ovärderlig på avdelningen. Vet ni vad Ingela tjänar? 21.500:-/månaden.

Det är så rätt att höja ingångslönerna. Men lönerna på oss som redan arbetar måste följa efter. Efter 28 år i yrket är det inte rimligt att tjäna 2.500:- mindre än en nyutexaminerad. Det är inte rimligt att tjäna 21.500 heller, absolut inte. Men om 24.000 i ingångslön blir verklighet utan att de erfarna samtidigt höjs upp i lön så tror- och hoppas- jag att det blir stora uppsägningar på sjukhuset och att vi erfarna säger tack och hej. Så kan sjukhuset bemannas av nyutexaminerade och studenter och vara lite av en språngbräda. Ett ställe där man börjar och sedan hoppar vidare till privata alternativ.


Jag är för 24.000 grejen men vet samtidigt att jag själv aldrig kommer att höjas upp i lön på grund av att en ny sköterska går in med mer lön än mig. Den årliga lönepotten räcker liksom inte till det. Många (nya) är lite naiva och tror att vi äldre hakar på automatiskt när det gäller lön. Men jag kan tala om att det inte fungerar så. Tyvärr.

Såhär säger Vårdförbundet, SVT


10 kommentarer:

 1. Kära Frida.... Det märks tydligt att detta är en mycket het potatis för dig ; att du har så dålig lön att till och med de nyutexaminerade kollegorna kommer att få flera tusen mer i månaden. Du har rätt, din lön höjs inte på grund av deras. Frågan är då ; tänker du göra något åt det, eller bara fortsätta gnälla ? Din lön höjs inte förrän du söker nya jobb och tackar nej till alla som inte vill ge dej en rimlig lön. Det är precis så de nyutbildade gör. Och i slutänden lyckas de om de har is i magen. Det råder en ofattbar brist på sjuksköterskor. Tiden är kommen att få upp lönerna, möjligheten är mycket större än vad de flesta tror. Tycker du inte att du själv förtjänar bättre än nu ? Det finns inga hållbara ursäkter för att gå och slava för en så usel lön som du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, Anonym, till fullo. Jag har læst den hær bloggen en stund, och den ær fortfarande underhållande och bitsk. Men nu nær "24-K"-studenterna har visat var skåpet ska stå (och faktiskt får det att stå ganska stadigt dær) kænns det lite ængsligt om syster Fridas gnællande bara skulle fortsætta. Nu nær vi sett att "action speaks louder than words". Som sagt, vad væntar du på Frida? Du behøver inte ha det så hær, nu vet vi ju det!

   Radera
 2. Jag blir verkligen chockad när jag läser om Ingelas lön. 21500 efter 28 år i yrket det är skrämmande. Det är nästan så att jag skäms när jag tänker på att jag efter knappa 3 år fick en löneökning i år så jag landar på 22400 kr.
  En mamma till en kompis hade efter ca 25 år i yrket knappa 24000.
  Konstigt att det är så olika från landsting till landsting.

  SvaraRadera
 3. Har arbetat på sjukhus som undersköterska i 12 år, nu går jag andra terminen på sköterskeprogrammet. Min lön som uska är idag 21800 kr...Eftersom jag är tjänstledig kommer jag ju att följa med de årliga höjningarna fast jag inte är där, detta gör ju att jag börjar fundera om jag kommer att få något "påslag" överhuvudtaget när jag står där med mitt leg som färdig syrra.
  Naturligtvis hoppas jag ju det, att utbildning ska löna sig. Men man vet ju aldrig.
  Det jag tycker är värst är att jag, som uska, har högre lön än Ingela....

  SvaraRadera
 4. Stöder också uppropet. Hos oss är det så att potten beräknas procentuellt från den som har högst lön. På min avdelning slutar alla hela tiden och det kommer nya som stannar i 4-5 månader innan de slutar igen för att ingen orkar med tempot och överbelastningen. Det är bara jag som stannat i 12år och så 5 andra SSK som varit där ungefär lika länge el. längre.
  En annan avdelning som har en "lagom" personalomsättning och får nya som förhandlat upp sin lön ger i sin tur högre lönepott för de andra att dela på.
  Kommer det hela tiden nya som får ingångslön så hålls allas löner nere. Det är som kämpa med att springa framåt när du har en orkan som blåser mot en.

  SvaraRadera
 5. Ingela har jobbat inom vården som undersköterska i närmare 25 år, men bara de tre senaste som sjuksköterska. Det är fortfarande en pisslön förstås (men inte så totalt uppåt väggarna som det vore om hon jobbat 28 år som ssk). Men hon har inte värderats ett dugg efter sina 25 år som usk inom akutsjukvården.

  SvaraRadera
 6. Givetvis är det bättre att nya har bra lön än att alla har lika skandalöst dålig. Blir så irriterad när jag hör mina kollegor muttra över att "ingen ny och oerfaren ska minsann få högre lön än mig". Det finns inga ursäkter, ska yrket någonsin få bättre lön så måste vi börja någonstans. Lägg ner avundsjukan och bitterheten, uppmuntra och ge stöd till den som orkar ta kampen. Bevisligen finns det ingen som kommer ta den åt dig.

  SvaraRadera
 7. Hanna, narkosnurse27 april 2012 08:02

  Vi erfarna sjuksköterskor kommer att ha nytta av de nya sjuksköterskornas lönekamp och det VET arbetsgivaren och det är därför storsjukhusen vägrar att betala 24000 kr. Jag stödjer detta till fullo.

  Dessutom verkar vi har både pressen och opinoinen med oss denna gång och det brukar väga väldigt tungt. Jag tror att denna kamp kan resultera i stora lönelyft på sikt om de står på sig. Jämförande med fackets långsamma arbete så tror jag att det här är det nya sättet att påverka. Jag må vara optimist just i detta fall, men jag tror och vet att morgondagens ungdomar ALDRIG kommer att acceptera rådande omständigheter och vem ska då bli sjuksköterskor och ta hand om 40-talistklumpen?

  SvaraRadera
 8. Visst jag stödjer deras kamp men vi "gamla" ssk känner oss lite överkörda....
  För hur känns det för oss att plötsligt stå där och ha mindre i lön än en nyutbildad utan erfarenhet, man undrar ju om vår erfarenhet räknas alls eller?
  Men visst jag beundrar dom och hoppas på kollektiv höjning för alla...liten lagom drömmande så säg.......hoppas det är en sanndröm.

  SvaraRadera
 9. Jag skulle, om man bortser från upproret, ha höjt lönen för erfarna ssk och undersköterskor först. Sen nyutbildade ssk och uskor. FFA för uskor iom att de, enligt egen mening, har en väldigt stor fysisk och psykisk stress. Och ja, det har ssk'or också men inte i samma mån.

  Så varför inte bara höja precis ALLAS lön med, säg 20% av vad de får idag? Pga den då kommande "inflation" kommer pengarna inte vara värda mer men det kanske känns bättre att ha mer siffror på kontoutdraget.

  /M

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.