torsdag 16 december 2010

Öppet svar på brev

Jag fick ett brev. Från självaste förbundsordförande. Jag väljer att svara på det öppet:

"Under 2010 har den stora avtalsrörelsen tyvärr resulterat i mycket låga löneökningsnivåer för andra förbund. Det har vi att förhålla oss till när vi nu möter arbetsgivarna inom vården. Därför är det extra viktigt att vi i Vårdförbundet kan samlas kring en tydlig viljeinriktning när vi sätter oss vid förhandlingsbordet"

SUCK! HUR många gånger har vi inte hört det där? Ni suger på att löneförhandla! Arbetsgivaren gör som de vill ändå, det spelar ingen som helst roll vad ni säger!
Jag vet att det gått lite knackigt med löneförhandlingarna. Det känns skönt att Ni är hoppfulla och starka inför nästa års förhandlingar!

"Medlemsdialogen som pågått under hösten, inför förhandlingarna med SKL, har koncentrerats kring tre huvudområden: värdering av specialistkunskaper, hälsosamma arbetstider samt utveckling av den lokala lönebildningen
Värderingsförändring
Vårdförbundets långsiktiga mål är att värderingen av våra yrkesgrupper ska förändras. Det måste bli ett slut på att vi som arbetar inom traditionellt kvinnodominerade professioner sällan uppnår en lön och som gör vår akademiska utbildning till en ekonomisk vinst för oss själva" 


Jaa. Långsiktiga mål. Florence Nightingale dog 1910 och därefter har det väl inte hänt så mycket? Är det nästa generations sjuksköterskor ni tänker på nu? Och tänk att dem skiter jag blankt i- jag vill ha pengar och status NU! Eller: Helst IGÅR! Och akademisk utbildning. Ta bort all pedagogik och en massa omvårdnadstjaffs och lägg in relevanta kurser i medicin och farmakologi så kan vi snacka universitetsexamen sedan.
Rom byggdes inte på en dag! Vi fortsätter att kämpa!

"Vi bidrar varje dag med vår specifika kunskap för att Sverige ska kunna ha en vård av hög kvalitet. Det ska vi ha betalt för. Då måste också lönerelationen till vårdens övriga professioner och yrkesgrupper förändras"
Syster Anna-Karin! Jag hade inte kunnat säga det bättre själv!

"Vi är sedan tidigare överens med arbetsgivarna om att lönesättningen ska stimulera till verksamhetsutveckling och effektivisering. Men för att det verkligen ska fungera måste den lokala lönebildningen utvecklas. För att det ska bli så behöver vi alla hjälpas åt för att påverka de lokala politikerna och arbetsgivarna kommuner och landsting. Kontakta den förtroendevalda på din arbetsplats eller hör av dig direkt till din lokalavdelning om du vill vara med och engagera dig"

Vi ska alltså vara beredda att jobba mer effektivt för att kunna få löneökning? Köra Lean-production tills vi spyr. Slicka chefens arsle genom att leta områden som kan effektiviseras? Lokala politiker kan jag gärna uppvakta; med en kartong mördarsniglar eller tre bäcken fulla med calici-skit.
Jag håller med! Det är vi som arbetar på golvnivå som kan identifiera ineffektivitet och det är vår skyldighet att se till att Landstinget åter kommer på fötter. Vi är ju för sjutton på jobbet för att jobba; inte för att lata oss! Jag tycker att det vore en bra idé att bjuda in politikerna till avdelningarna, så att de får se hur det ser ut "i verkligheten". Så kan vi berätta om vår verksamhet och i samförstånd hitta lösningar. Allt handlar om kommunikation och ett positivt förhållningssätt!

"Kongressförberedelser
Förberedelserna inför nästa års kongress fortsätter. På webbplatsen kan du nominera kandidater till val av förbundsstyrelse och skicka in dina idéer och motioner. Du kan också se vilka nomineringar som hittills kommit in och ta del av andras idéer och motioner. Tema Vårdförbundet och vår framtida organisation blir också ett viktigt tema för kongressen"


Jag ska nominera  en mesig sjuksköterska med tråkig frisyr, tråkiga glasögon och menlös retorik. 
Jag ska fundera ut någon kandidat, en stark, härlig sjuksköterska som brinner för kollektivet, lönefrågor och rättvisa. Jag är säker på att vi alla känner någon som kan hjälpa till!

"God Jul & Gott Nytt År!
Till sist vill jag önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år. Jag hoppas att du får möjlighet att umgås med nära och kära.Varma julhälsningar, Anna-Karin Eklund förbundsordförande"







God Jul Anna-Karin! Hoppas att du får många fina julklappar. För du har väl en man som tjänar pengar, hoppas jag??

2 kommentarer:

  1. Haha, bra där!
    Efter förra strejken sade jag upp mig. Har dock inte kunnat förmå mig själv att lämna VF, mest av gammal princip.
    Tycker numera att en lön på ca 500 000 är lagom, så man inte jobbar sönder sig. Du verkar vara en smart tjej. Varför inte göra som jag?

    SvaraRadera
  2. Andreas: Jag är en smart tjej. Men jag behövs i etern. Vem skulle annars vara arg och bitter och blogga från Landstingets hemska värld?

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.