tisdag 7 december 2010

Ge oss mer betalt så kanske....

Läser i DN att det råder brist på yrkeserfarna sjuksköterskor. Det är inget nytt för oss som arbetar i vården. På de flesta större sjukhus flyr de erfarna sjuksköterskorna och avdelningarna bemannas till största delen av nyutexaminerade och oerfarna sköterskor. När dessa är varma i kläderna så drar de vidare, till kommunen som betalar bättre, till vidareutbildningar eller till andra avdelningar i hopp om att det är bättre arbetssituation där.

Sjukhuset är en enda stor karusell där sjuksköterskor och läkare byter avdelningar efter veckor- till något års tjänstgöring. Den enda stabiliteten som finns på avdelningarna är undersköterskorna (som har få jobb att söka och därför tvingas klamra sig fast vid sina fasta tjänster).

Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det är patientosäkert när sjuksköterskorna byts ut hela tiden. När någon som arbetat i ett år räknas till de mest rutinerade. När alla är på väg. Eller alla just anlänt. Det blir ingen bra arbetsro. Och det blir ingen bra vård.

Hur ska man göra för att sjuksköterskor ska stanna då? Ja. Ge oss mer betalt! Gör det lönsamt att vara sjuksköterska. Idag tjänar vi nästan lika mycket som de gymnasieutbildade undersköterskorna, trots att vi har minst 3 år på universitetet och är legitimerade... (Läs gärna mitt tidigare inlägg om skillnaden mellan en sjuksköterska och en undersköterska här). Och sluta att dra in på personal. Vi kan inte arbeta dubbelpass, arbeta en man kort, ha ansvar för orimligt många patienter utan att bli utbrända!

Hur många sjuksköterskor ska offras i utbrändhetsträsket och hur många patienter ska behöva få sämre vård eller rent av dö pga personalens stress och "mänsklig faktor" som felar när man arbetar under stress? Jag undrar också hur många som är beredda att gå en treårig universitetsutbildning, stressa livet ur sig på en vårdavdelning, riskera att bli anmäld om någonting går snett för 21.000:-/månaden?


Någon bloggläsare som känner för det?

10 kommentarer:

  1. Hej hopp! Om en vecka är jag utbildad usk och har planer på att börja plugga till ssk framöver. Ditt inlägg "skrämmer" mig inte, här ska pluggas vidare. DOCK, så har jag inte tänkt att jobba som ssk på ett sjukhus hela tiden. Börjar där för att gå vidare till ambulansen..

    SvaraRadera
  2. DN skriver "sjuksköterskor med specialistkompetens", erfarna sjuksköterskor är i detta sammanhang inte samma sak.

    SvaraRadera
  3. Jag kunde inte låta bli att skriva några rader till. Sjuksköterskor är en av de yrkesgrupper som klagar mest när det gäller lön. Men jag undrar om ni som yrkesgrupp har koll på hur lönenivåerna ser ut för alla andra på den svenska arbetsmarknaden. Nedan kan ni se nationella medianlöner för några yrkesgrupper med liknande eller ibland längre utbildning på universitet eller högskola:

    Sjuksköterska, 23.100 kr
    Lärare, 24.500 kr
    Ekonom, 27.000 kr (magisterexamen)
    Brandman, 21.800 kr
    Socionom, 23.250 kr
    Doktorand, 25.500 kr (magisterexamen)
    Tandtekniker, 23.000 kr
    Biomedicinsk analytiker, 23.300 kr
    IT-tekniker, 24.900 kr

    Källa: SCB och http://www.lonestatistik.se


    Nu undrar jag, hur mycket vill ni egentligen ha i lön? Min nästa fråga blir, är den lönen som ni vill ha rimlig och rättvis?

    SvaraRadera
  4. Åsa: Vi som jobbar inom organisationen känner ju till fenomenet väl, medan landstingspolitiker och andra tror att saker ser annorlunda ut eftersom de inte verkar i verkligheten.

    Kleinen: Heja!

    Jesse Paloma: Grattis till den kommande usk-examen! Jag tror att man ska följa sitt hjärta, även fast jag alltid avråder från att läsa till ssk ;-) Jag har varit med för länge så jag har väl blivit en bitter-fitta antar jag ...

    Skalman: Att jämföra sjuksköterskor med doktorander, socionomer och andra yrkesgrupper är som att jämföra äpplen och päron- det är olika saker och går inte att sätta likhetstecken mellan. Sjuksköterskor ska istället jämföras med undersköterskor och läkare, som arbetar inom samma organisation och tillsammans som ett team DÅ kan man värdera en sjuksköterskas kompetens och arbetsinsats rätt.

    En sjuksköterska har ett enormt ansvar som jag vet att få som inte jobbar inom vården känner till och åker dit så det sjunger om det om h*n ELLER läkaren gör fel.Skriver läkaren fel i ordinationen och sjuksköterskan ger vad som står så är det sköterskan som åker på det. H*n ska veta vad som är rimligt trots att vi inte läser mycket medicin och farmakologi på utbildningen. En sjuksköterska arbetar också ensam, utan läkare på avdelningen, kvällar och helger och har då ledningsansvar. Vid ett akutlarm ska h*n leda arbetet om det så gäller ett hjärtstopp, en blödning, ett slaganfall eller att patienten tappar cirkulation eller respiration.

    En sjuksköterskans kompetens är, eller förväntas vara, hög men lönen ligger inte högre än en undersköterskas. Att specialistutbilda sig lönar sig INTE (om inte sjukhuset betalar) eftersom den nya spec.lönen inte täcker studielånen man får efter att ha läst 1,5 år till på universitetet...

    Lön efter utbildning men framförallt efter arbetsinsats och kompetens. Min kompis pensionerades för ett par år sedan. Hon var en klippa som både överläkare och sjuksköterskor frågade. Hon hade 25.500:- /månaden när hon pensionerades. Överläkaren, som ofta rådfrågade henne hade väl dubbelt så mycket. Typ. Jag tycker att löneskillnaden mellan undersköterskor och sjuksköterskor ska vara lika mycket som skillnaden mellan sjuksköterskor och läkare. DET vore rättvist.

    SvaraRadera
  5. Ditt problem är alltså att läkare är överbetalda, inte att sjuksköterskor är underbetalda. Mitt förslag är därför att vi (samhällsmedborgare) verkar för att genomdriva följande förändring:

    Läkare 31.000 (sänkt lön med 10.000)
    Underläkare, 27.000 (samma som idag)
    Sjuksköterskor, 23.000 (samma som idag)
    Undersköterskor, 19.000 (samma som idag)

    Detta vore rättvist, och dessutom sänker vi kostnaderna inom vården!

    SvaraRadera
  6. Skalman: Vad jobbar du med? Är du nöjd med din lön? Varför är det så väldigt stötande när sjuksköterskor vill ha mer betalt?

    Men det lustiga är, att under mina nu mer än 20 år inom vården, i 2 länder, så har jag inte träffat på en endaste patient eller anhörig som tycker att vi är överbetalda, de flesta tycker faktist att vi borde ha mer betalt för det jobb vi gör.

    SvaraRadera
  7. Egentligen har jag för längesedan tröttnar ur på den här debatten. Att människor förhåller sig som det skrivs ovan, gör att vi inte får upp lönerna! Våra chefer kör ju själva med den där skiten vid våra löneförhandlingar, om du får mer, så tar ju du en större summa ifrån potten, och då får ju inte de andra lika mycket. Det gör ju i slutänden att ingen får något, är det bra??? Rättvist??? Sist jag skrev något om detta, fick jag till svar: Jag är jäkligt trött på det eviga tjatet om hur synd det är om sjuksköterskorna. De flesta jobb behövs och har sina jobbiga sidor. Varför är det bara sjuksköterskor man ska tycka synd om hela tiden? Varför är det aldrig synd om exempelvis rörmokare, snöplogsförare eller kassörskor?
    ORKA, säger jag då...vem har sagt att det inte är synd om dem?! Men att tycka synd om varandra ger oss inte några extra kronor, se till kompetens och arbetsinsats och jämför inte, för det går inte!!!
    Bra svar Frida, jag spelar i ditt lag och är med dig i alla dina resonemang!!! Tyvärr ser det dystert ut så länge dessa attityder finns hos allmänheten, samt finns kvar i sjukhuskorridorernas väggar!!! Jag utbildade mig inte vidare och tog min magisterexamen på grund av lönen, för jag visste att den skulle lysa med sin frånvaro. Jag gjorde det för min egen skull och nu har jag inget kvar mer än att söka mig ifrån landstinget/primärvården om inget händer...Det blir ju brist framöver och jag tror på konkurrens och efterfrågan...Den som lever får se...

    SvaraRadera
  8. Det kan vara så att du är lite bitter men jag har inga som helst planer på att jobba som ssk uppe på Linköpings universitetssjukhus. Aldrig!

    Jag SKA in i ambulansen annars kan jag stanna kvar på usk nivån för det är patienten jag vill vara nära på ett annat sätt än vad man är som ssk på ett stort regionssjukhus. Förstå mig rätt.

    Inom ambulansen är det "hej, stabilisera, vidare till sjukhus, hej då" men det är ändå mer patient kontakt med allt runt omkring än vad en ssk har på ett sjukhus. Du förstår hu rjag menar så jag ska inte förklara mig mer, blir bara rörigt då. haha

    Kram på dig bitter-fitta

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.