onsdag 4 april 2012

Kurs i att vårdplanera


Det finns ett arbetsmoment som gör många sjuksköterskor svettiga och matta och det suckas och stönas i dagar innan det ska bli av. Jag pratar om vårdplanering. Eller kriget med kommunen om man så vill.

Nu har högskolan i Gävle startat en 7,5 poängskurs i just vårdplanering. Om det är vårdplaneringsälskarna eller -hatarna som går kursen vet jag inte. Själv avskyr jag vårdplaneringar men brukar ändå ta dem eftersom jag vet att jag är bra på det. Och anledningen till att jag är bra beror inte på något annat än att jag har utvecklat ett system som gör att jag har minimal tid i mötesrummet och således inte blir galen och får klåda av kommunsjuksköterskan.

Den som inte vill gå en 7,5 poängskurs kan gå min privatkurs i vårdplanering:

1.  Börja mötet med att berätta när och varför patienten kom. Vilka medicinska åtgärder som gjorts (röntgen, operationer, undersökningar, lab, medicinändringar, observationer etc).
2. Avsluta med att säga att patienten är utskrivningsklar och att ni inte kan erbjuda mer.
3. Sedan går du ut och undersköterskan kommer in och berätta om omvårdnadsbiten. Ofta underskattar vi undersköterskans kunskaper om elimination, nutrition, mobilisering och kommunikation. Undersköterskan har ovärderliga kunskaper i omvårdnad och kan svara exakt på det kommunen vill höra. Dvs hur patienten kommer att klara sig hemma och hur mycket insatser som kommer att behövas.

När undersköterskan har dragit omvårdnadsbiten går hon ut och kommunen, patienten och de anhöriga kan diskutera vad kommunen kan erbjuda. I den diskussionen har vi avdelningspersonal ingenting att tillföra. Vi har redan sagt vårt. När undersköterskan sagt "patienten går med rullator" betyder det att kommunsjuksköterskan måste kontakta arbetsterapeuten i kommunen för att få en rullator. Men det är ingenting som vi måste vara med och peta i. Jag brukar alltid säga att teamet är välkomna att hämta mig eller undersköterskan (eller tom läkaren) om de vill veta mer, men att sitta en timme och lyssna på dravvel hit och dit skulle jag aldrig göra.

Jag vet inte vad studenterna lär sig om vårdplaneringar på sjuksköterskeskolan men jag vet att mina adepter går in med själ och hjärta i dessa möten. De kan sitta i timmar och diskutera med kommuntanterna. En fin tanke men någonting som är ohållbart i en organisation där allt ska gå snabbt och där man har många svårt sjuka patienter att ta hand om. Det fungerar helt enkelt inte att sitta med vid ett helt vårdplaneringsmöte. Inte där jag jobbar iallafall.

Hur ser det ut hos er? Hur brukar ni vårdplanera?

11 kommentarer:

  1. Vi har ju sådan lyx att vi har en samordningssköterska som håller i alla vårdplaneringar och all kontakt med biståndsbedömare, larmcentral, hemtjänst, kommuner, you name it...
    Hon är helt enkelt ovärderlig!

    Hon är grym på sitt jobb, och tack vare att hon endast jobbar med sådant (stackars henne, men det är en annan fråga) så vet hon direkt vem hon ska ringa och hon känner alla kommuntanter så att det blir ett bra flyt på vårdplaneringarna. Hon sköter också det mesta kring nyinsatta mediciner, hämta mediciner från Apoteket, ändringar i doslistor osv.

    Jag tror att vi skulle gå under utan henne.

    SvaraRadera
  2. Känner igen känslan! Jag hatar vårdplaneringar och alla omständiga frågor! Men nu är det inte ofta jag behöver hålla i en då vi nyligen har fått en utskrivningsköterska som sköter alla vårdplaneringar! Visst, vi kommer fortfarande inte ifrån att det är vi som måste skicka kallelsen till VPL och sköta kontakten efteråt med korttidsboenden, men bara att slippa hålla i en är guld värt! Snart slipper jag allt vad hemplanering heter då jag byter jobb om drygt en månad!

    SvaraRadera
  3. Tack o lov har vi vårdplaneringsteam vilket betyder att vi inte behöver sitta med i en enda vårdplanering!! Visst lite måste vi göra i datorsystemet där all kommunikation med kommunen sker - men det är minimalt och hanterbart. Innan vårdplaneringsteamet var vårdplaneringar ett stort ångestmoment för mig eftersom jag är usel på det och bib kan vara riktiga surtanter. Förresten lärs knappt något ut om vårdplaneringar i skolan, det enda vi fick med oss var en informationsfilm där man skulle se vad man absolut inte skulle göra. Föga användningsbar utan skapade egentligen mer ångest.

    SvaraRadera
  4. Jag gör lite som du, med enda skillnaden att det är jag som ssk som drar hela biten om när och varför patienten kom in, vad som gjorts osv samt omvårdnadsbiten. Det är tyvärr även vi som måste se till att patienten har de hjälpmedel hon kan tänkas behöva för att kunna komma hem. Detta har man med fördel ordnat innan VPL..annars är BHL duktiga på att säga att patienten inte får komma hem förrän det är ordnat.
    Jag är alltså med i max 10 minuter i början, sedan återkopplar jag med BHL efter VPL om vad som är bestämt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör också så här; börjar att lära mig det här med att ordna hjälpmedel *innan* VPL, just för att slippa ytterligare vårddagar... Har på senare tid dock blivit oerhört tuff med att anmäla patienterna som "medicinskt färdigbehandlade", oavsett om VPL är gjord eller ej; det är ju knappast vårt fel att vissa kommuner endast vårdplanerar en eller två dagar i veckan, och det har *inget* att göra med huruvida patienten är färdigbehandlad på sjukhuset eller ej. Vill de att patienten ska stanna kvar så får de allt betala för det :)

      Radera
  5. Vi har ett vårdplaneringsteam som för det mesta sköter själva vårdplaneringen. De får vår kallelse och kommer sedan upp på avd. och träffar patienten och brukar också kolla av med oss om det är något vi har att tillägga eller om de undrar över något. Vi brukar också be sjukgymnasten fixa rullator och ev rullstol. Sedan har vi ju utskrivningsbiten efteråt kvar förstås. Vid de tillfällen vi måste sköta vårdplaneringen om inte vårdplaneringsteamet kan så är vi med i ca 10 minuter då vi berättar om vad patienten fått för behandling och vad han klarar rent adl-mässigt. Sedan går vi och biståndshandläggaren, patient och anhöriga sköter resten av mötet.

    SvaraRadera
  6. Håller med allt bloggaren skriver ;).

    SvaraRadera
  7. Vårdplanering...hu ja senast igår hade jag möte...man skriver så ögonen blöder...samarbetet med Sjukgymnast och Arbetsterapeuten är jätteviktigt för läkningen går så mycket snabbare med rätt saker som kuddar stöd.
    Men ibland öskar man att man var bläckfisk, för man står på mötet och stampar..lite som ankan lugn på ytan och paddlar på som fan under ytan.
    Vi ssk blir sen sittande med journalhögarna...nu väntar helgjobb så nu lägger jag mig...
    Fan att jag bytte helg....men nästa ledig..
    Natti och glad påsk!

    SvaraRadera
  8. Men Frida, du ska väl inte avslöja dina hemligheter! Använd det, brodera ut till en två el tre dagars uppdragsutbildning och sälj till grymt pris. Då slipper du snart avdelningsjobbet...

    Eller kom & jobba på min avdelning! Har varit där i snart 10 år och jag har inte haft en endaste VPL på de åren (desto fler på jobbet innan...). Överhuvudtaget har vi extremt få VPL hos oss, kanske har jag hört om 5-6 st eller nåt. Samma kaos varje gång, vi har inte en aning om vad som ska göras utan det slutar alltid med att klinikens kurator får hjälpa oss med att rätt papper skickas till rätt ställe. Våra patienter åker nämligen direkt hem, till rehab eller i undantagsfall (kanske 5%) till geriatriken.

    Är faktiskt en av anledningarna att jag faktiskt stannar trots att jag är grymt trött på kaoset... Jobbade extra i geriatriken för några år sen och då kom jag i håg hur grymt illa jag tycker om VPL.

    Fast Frida, studenter har vi tyvärr...

    SvaraRadera
  9. Hä är en annan som hatar VPL men tyvärr har vi gott om det på min avdelning (jobbar på neurologen så bl a många strokepatienter som behöver VPL). Vi har flera VPL i veckan hos oss så man borde vänja sig, men det gör man inte! :) Jag är med ca tio minuter i början av mötet men jag drar både den medicinska biten och det omvårdnadsmässiga. Vilket inte är svårt eftersom vi har parvård (underskattat!!!) hos oss och vi ssk:or därför är väldigt involverade i omvårdnadsbiten med ADL etc. Dock har vi i förväg kallat allt kommunfolk som ska behövas (inkl SJG och AT) så de får ju själva ordna hjälpmedel som patienten behöver efter hemgång. Mycket kommunikation sker, både före och efter VPL, via det vi kallar Linken; dataprogrammet som kommun-slutenvård använder för att kommunicera. Via detta kan distriktssköterskorna läsa ankomstsamtal, statusuppdateringar, paramedicinska bedömningar etc. Sedan skriver alla parter ner sin del i den samordnade vårplanen och så har man en planering för patientens hemgång. Men så är det väl på de flesta ställen!?

    SvaraRadera
  10. Jobbar på en ortopedavdelning som har samordnare som ska hålla koll på svpl osv samt ett vårdplaneringsteam som håller i kontakt med anhöriga och sitter med på vårdplaneringen, låter det bra? Varken ssk i grupp eller usk behöver bry sig om vårdplaneringen

    SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar! Jag läser alla kommentarer och svarar i mån av tid.